7 hectare de padure au ars la Brosteni

duminică, 18 aprilie 1999, 23:00
2 MIN
 7 hectare de padure au ars la Brosteni

Vineri seara, pe raza Ocolului Silvic Brosteni a izbucnit un incendiu care a afectat 7 hectare de fond forestier. Focul a cuprins 5 hectare de liziera si doua hectare de arboret, intr-o padure tinara de molid. La stingerea incendiului, operatiune care a durat peste cinci ore, au participat circa 100 de oameni din zona, alaturi de toti angajatii Ocolului Silvic Brosteni, contribuind si foarte multi localnici. Gheorghe Flutur, directorul Directiei Silvice Suceava, ne-a declarat ca "este pentru a patra oara in ultimii ani cind se produc astfel de incendii in aceasta zona. Noi consideram ca focul a fost pus de o mina criminala, fiindca de o buna perioada de timp isi disputa aici zonele de influenta mai multi ciobani". Potrivit afirmatiilor directorului Directiei Silvice, nu au participat la stingerea incendiului pompierii militari, pentru mijloacele tehnice ale acestora fiind de altfel imposibil accesul in zona afectata. S-au folosit in schimb mijloace de stingere specifice incendiilor din fondul forestier, care si-au dovedit eficienta, focul fiind localizat si stins in circa 5 ore.
Personalul silvic a ramas insa de paza pina in dimineata zilei de simbata, in scopul de a depista si elimina eventualele focare ascunse de incendiu. Cercetarile continua, pentru a se afla cauzele efective ale producerii incendiului de la Brosteni.
"Ma nelinisteste producerea acestor categorii de incendii, mai ales ca primavara, in general, oamenii fac curatenie pe terenurile proprii si fac focuri in zone limitrofe padurii. Mai mult, unii proprietari de paduri particulare, dupa ce iarna taie arbori, primavara fac curatenie in padure, iar crengilor li se da foc. Or acestea trebuie lasate sa putrezeasca, deoarece fac parte din ecosistemul padurii. Noi vom interveni ferm pentru a stopa aceste practici, insa adevarata solutie este ca oamenii sa constientizeze aceste pericole, iar bunele obiceiuri in ceea ce priveste respectul fata de fondul forestier sa revina pe aceste meleaguri", a mai afirmat Gheorghe Flutur.
Mentionam ca, potrivit legii, este interzis focul deschis la o distanta mai mica de 100 de metri de marginea padurii. (Neculai ROSCA)
Minerii din Bucovina vor participa astazi la greva de avertisment
Federatia Sindicatelor Bucovina din Minerit va participa astazi la greva de avertisment, organizata de cele 4 centrale sindicale.
Timofte Miftode, presedintele interimar, in urma pensionarii fostului presedinte Vasile Miron, a Federatiei Sindicale "Bucovina", ne-a informat ca greva se va desfasura intre orele 7 si 9.
Facind parte din Cartelul Alfa, sindicatele miniere din Bucovina vor participa si la greva generala, daca aceasta va avea loc.
Timofte Miftode ne-a informat ca, pe linga lista comuna de revendicari a celor 4 centrale sindicale, Federatia Sindicatelor Bucovina promoveaza si revendicari proprii, respectiv asigurarea resurselor financiare pentru modernizarea mineritului, rezolvarea blocajului financiar, asigurarea la risc profesional a salariatilor din sectorul minier, elaborarea unei strategii pentru industria miniera, dezvoltarea regiunilor miniere, precum si garantarea locurilor de munca din acest sector, respectiv cresterea salariilor angajatilor. (Neculai ROSCA)

Comentarii