Cum se factureaza energia electrica la consumatorii casnici

vineri, 25 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Cum se factureaza energia electrica la consumatorii casnici

Consumul de energie electrica furnizata consumatorilor casnici se factureaza la tarife unice pe tara, insa sistemul propriu zis de facturare difera de la o sucursala ELECTRICA la alta, functie de gradul de modernizare.
Pentru consumatorii casnici din mediul rural, facturarea se face prin personalul furnizorului, cititorul-incasator, care se prezinta la domiciliul abonatului. Acesta ii prezinta o factura care contine un consum prezumat, de la ultima incasare pina la data respectiva, si o regularizare la factura precedenta. Consumul prezumat reprezinta un procent de 75-95% din media consumului abonatului pe ultimele 12 luni, iar regularizarea este diferenta de la ultimul index facturat pina la cel citit efectiv la data emiterea facturii. Sistemul permite incasarea la zi a consumului de energie electrica si emiterea in sistem electronic a facturilor. Pentru situatiile in care exista diferente mari intre consumul prezumat si cel efectiv, regularizarea se poate face pe loc, printr-o factura manuala. Cititorul-incasator va emite la cererea abonatului o factura cu datele la zi, dar consumatorul poate considera diferenta din factura emisa, drept plata in avans, pentru perioada urmatoare de consum.
In mediul urban, facturarea energiei electrice se face odata cu prezentarea abonatului la casieria societatii ELECTRICA la care este arondat, cu indexul contorului citit la zi. Consumatorii trebuie sa respecte perioada din luna in care au fost programati la plata. In caz contrar, factura se va emite din oficiu, in functie de consumul mediu inregistrat in ultimele luni si va ramine in casieria societatii, iar pina la plata acesteia se vor percepe penalitati. Emiterea facturii din oficiu se face si in cazul abonatilor din mediul rural, daca acestia nu au fost gasiti la domiciliu de catre cititorul incasator si nu s-au prezentat personal la centrul de exploatare de care apartin cu datele reale privind consumul de curent. Abonatii pot transmite indexul contorului la casieria EDFEE si prin telefon, index ce va fi luat in calcul la emiterea facturii, daca a fost transmis in timp util, sau va fi luat in considerare ca data orientativa la emiterea facturii urmatoare, in situatia in care abonatul nu se prezinta la plata, cu noul index.
Tarifele care se aplica pentru consumul de energie electrica la abonatii casnici, valabile de la 1 pina la 30 ianuarie 2002 sint optionale. Tariful optional de tip social este de 1.078 lei/kWh pentru consumul de pina la 50 kWh, si de 4.637 lei/kWh pentru ceea ce depaseste limita celor 50 kWh consumati. Tariful optional de tip monom, fara abonament, este de 2.287 lei/kWh pentru intregul consum inregistrat de abonat. Un alt tip de tarif, cel de tip monom cu abonament, se aplica in cuantum de 1.680 lei pe zi, (pretul abonamentului), la care se adauga pretul energiei, de 1.696 lei/kWh, pentru intreg consumul inregistrat pe contor. In sfirsit, tariful de tip monom diferentiat cu abonament, se aplica in cuantum de 1.680 lei pe zi – pretul abonamentului, la care se aplica pretul energiei. Acesta din urma se imparte in doua tarife distincte, unul de zi si unul de noapte. Intre orele 6 – 22 se aplica tariful de zi, pretul energiei fiind de 2.061 lei/kWh, mai putin simbata si duminica. Tariful de noapte, de 1.338 lei/kWh, se aplica consumului inregistrat intre orele 22 – 6, de luni pina vineri, precum si intregului consum de curent inregistrat in zilele de simbata si duminica. Pentru cei care inregistreaza consumuri foarte mari, mai exista si un alt mod de facturare, cu aplicarea tarifului de tip monom diferentiat pe 3 zone orare, si pe zile ale saptaminii, astfel incit abonatul sa-si poata monitoriza consumul in functie de pretul la care se factureaza energia la ora respectiva.
Tarifele pot fi studiate la oricare din casieriile societatii ELECTRICA, iar optarea pentru acest sistem de plata presupune montarea unor contoare speciale. (Florentina PATRAS)

Comentarii