Evaziune fiscala de miliarde si fals in declaratii la SUPERMAG IMPERIAL

luni, 16 iulie 2001, 23:00
5 MIN
 Evaziune fiscala de miliarde si fals in declaratii la SUPERMAG IMPERIAL

Evaziune fiscala si fals in declaratii, sint infractiunile constatate de organele de control ale Garzii Financiare la SC SUPERMAG IMPERIAL SRL Gura Humorului, firma condusa de Ion Lungu pagubind statul cu aproape 6 miliarde de lei, numai in prima jumatate a acestui an.
Cum s-a mai scris si saptamina trecuta, societatea din Gura Humorului detine un certificat de investitor in zona defavorizata, eliberat in 19 ianuarie 2001, pe baza caruia a importat din Italia, pe 27 ianuarie a.c., respectiv 26 februarie a.c., masini si utilaje in valoare totala de 785 milioane de lei, in conditii de scutire de la plata taxelor vamale si TVA, in vederea realizarii unei sectii de resapare anvelope in zona defavorizata Cimpulung Moldovenesc.
Inainte de a obtine statutul de investitor in zona defavorizata, firma SUPERMAG IMPERIAL a importat, in 29.12.2000, 61.327 de anvelope uzate, in valoare totala de 3,41 miliarde de lei. Pentru a beneficia de facilitatile specifice zonei defavorizate, patronul Ion Lungu a depus cereri si declaratii pe propria raspundere la Agentia de dezvoltare Nord-Est si la vama Dornesti in care precizeaza ca respectivele anvelope reprezinta materie prima care nu va fi comercializata sau instrainata, ci va fi folosita in procesul de productie pentru resapare.
Extrem de grabit sa-si valorifice importurile, patronul Ion Lungu a dispus in lunile ianuarie si februarie a.c. intocmirea a nu mai putin de 22 de rapoarte de productie din care reiese ca 30.163 anvelope au fost "resapate", in sensul ca au fost adincite santurile de pe calea de rulare cu ajutorul unui cutit electric. In conformitate cu precizarile aduse de Registrul Auto Roman la solicitarea Garzii Financiare insa, activitatea de resapare a anvelopelor folosite la vehiculele rutiere reprezinta un proces tehnologic realizat cu scule si utilaje speciale, prin care se reface banda de rulare a anvelopei, aceasta fiind adusa la caracteristici functionale si dimensionale initiale (ca si a unei anvelope noi). Pentru a putea fi comercializate, anvelopele resapate trebuie sa fie certificate de conformitate de catre RAR. Actiunea de adincire a canalelor de profil nu reprezinta un procedeu tehnic recunoscut si utilizat in acest scop, ci dimpotriva este o activitate care poate sa puna in pericol viata utilizatorilor unor astfel de anvelope. In concluzie, actiunea de adincire a canalelor de profil nu are nici o similitudine cu cea de resapare a anvelopelor.
Pe de alta parte, actiunea de adincire a canalelor de profil nu poate fi realizata decit dupa proiectul fabricantului anvelopei cu scule si tehnologie avizate de catre acesta. Or, SUPERMAG IMPERIAL nu detine astfel de avize din partea producatorilor.
Angajatii firmei confirma ca anvelopele nu au fost prelucrate in nici un fel

Comisarii Garzii Financiare au constatat insa ca in intervalul in discutie – lunile ianuarie si februarie 2001, firma lui Ion Lungu nu a desfasurat activitati de productie, cei doi angajati ai firmei desfasurind activitati administrative de amenajare a spatiului. De altfel nici pina la data cotrolului, demarat la sfirsitul lunii iunie a.c., la Cimpulung Moldovenesc, unde este in curs de realizare investitia, nu s-a desfasurat nici o activitate de resapare a anvelopelor, fapt sustinut si de declaratiile angajatilor, ceea ce inseamna ca cele 22 de rapoarte de productie eliberate de firma lui Ion Lungu sint fictive iar cererile si declaratiile pe propria raspundere semnate de patron si inaintate Agentiei de Dezvoltare Regionala si organelor vamale sint false.
30.518 anvelope, resapate numai pe hirtie, in valoare totala de 3,1 miliarde de lei au fost vindute firmei SUPERMAG DIVERSITAS Marginea, firma avind acelasi patron ca si SUPERMAG IMPERIAL Gura Humorului. Efectuindu-se inventarul faptic si scriptic s-a constatat un minus de 988 de anvelope, comercializate fara inregistrarea sumelor obtinute , respectiv 521 de milioane de lei.
Trebuie spus ca, la data inventarierii faptice a anvelopelor importate si aflate pe stocul societatii, s-a constatat ca in cea mai mare parte, acestea sint depozitate pe o platforma aflata in proprietatea SC SUPERMAG DIVERSITAS, apartinind, cum am mai spus, aceluiasi patron Ion Lungu, societate care desfasoara printre altele si comert cu anvelope uzate si noi, existind posibilitatea ca anvelopele importate ca materie prima in regim de zona defavorizata sa fie comercializate ca marfuri.
Mai trebuie spus ca, in lunile ianuarie – martie 2001, SUPERMAG IMPERIAL a intocmit avize de insotire a marfii pentru transportul anvelopelor uzate de la depozitul din Radauti la depozitul din Cimpulung, avind inscrise aceleasi cantitati de anvelope ca in rapoartele de productie sus-amintite, numai ca data inregistrarii acestor rapoarte este anterioara intocmirii avizelor de insotire. Cu alte cuvinte, la Cimpulung au fost "resapate" peste 30.000 de anvelope care inca nu ajunsera in depozitul societatii.
5,87 miliarde de lei, prejudiciu la bugetul de stat
In timpul controlului au fost calculate taxe vamale si TVA pe care firma SUPERMAG IMPERIAL va trebui sa le plateasca penteru schimbarea destinatiei a 31.506 anvelope uzate importate, inclusiv cele vindute fara a fi inregistrate in contabilitate, respectiv: 1,45 miliarde de lei taxe vamale si 1,2 miliarde de lei TVA, care vor trebui, conform legislatiei privind zonele defavorizate, achitate in cuantum dublu la bugetul de stat, adica 2,9 miliarde taxe vamale si 2,4 miliarde de lei TVA, in total 5, 3 miliarde de lei. In plus, s-a calculat si dispus virarea la bugetul de stat a impozitului pe profit in suma de 301 milioane de lei la care se adauga majorari de intirziere de 27,4 milioane de lei. In acelasi timp, pentru neplata TVA la vama la data importului s-au calculat majorari de intirziere de 146,5 milioane de lei, la care se mai adauga si TVA-ul aferent minusului la inventariere care reprezinta alte 99 de milioane de lei. Una peste alta, firma SUPERMAG IMPERIAL trebuie sa vireze la bugetul de stat 5,87 miliarde de lei.
In concluzia procesului verbal de control, comisarii Garzii finaciare apreciaza ca firma SUPERMAG IMPERIAL, reprezentata de patronul Ion Lungu a incalcat legea 87/94 privind evaziunea fiscala prin declararea inexacta a bunurilor supuse vamuirii si neevidentierea veniturilor din vinzarea de anvelope in suma totala de 521 de milioane de lei, dar si articolul 292 din Codul Penal cu privire la falsul in declaratii.
Motoscutere vindute de SUPERMAG DIVERSITAS fara documente de provenienta
Verificarile Garzii Finaciare Suceava au continuat si la a doua firma a lui Ion Lungu – SUPERMAG DIVERSITAS Marginea. Controlul a vizat legalitatea aprovizionarilor si comercializarii de anvelope auto in perioada 01.01.2001-05.07.2001, constatindu-se un plus in gestiune de 175 de anvelope, dispunindu-se confiscarea plusului existent. In plus, s-a constatat ca firma a comercializat 9 motoscutere fara a avea documente legale de provenienta, in valoare de 15,7 milioane de lei. S-a dispus virarea la bugetul de stat a impozitului pe profit si a TVA calculat suplimentar, insumind peste 30 de milioane de lei.(Neculai ROSCA)

Comentarii