In judetul Suceava un angajat duce in spate 1,6 pensionari

luni, 02 august 1999, 23:00
2 MIN
 In judetul Suceava un angajat duce in spate 1,6 pensionari

Potrivit ultimelor date furnizate de Directia Generala de Munca si Protectie Sociala Suceava, in judetul Suceava exista in momentul de fata 116.300 de pensionari de stat. La acestia se adauga inca 60.437 pensionari din agricultura. Raportul dintre populatia ocupata in cimpul muncii si pensionarii din judet este de 1,6, respectiv 1,6 pensionari pentru fiecare salariat cotizant la bugetul asigurarilor sociale. Aceasta in conditiile in care in anul 1990 existau la noi in judet numai 64.100 de pensionari. "La cresterea numarului de pensionari a contribuit si acordarea grupei I-a si a II-a de munca in toate unitatile economice, cu exceptia sectorului bugetar, care a redus virsta de pensionare pina la limita de 50 de ani si chiar sub aceasta virsta, in sectorul minier. Consider ca o politica populista ceea ce s-a intimplat in acest domeniu in ultimii zece ani, atita timp cit pe de o parte creste constant numarul pensionarilor, iar pe de alta parte veniturile la Bugetul asigurarilor sociale scad la fel de constant", a afirmat directorul general al DGMPS Suceava, Constantin Moraru. In acest moment, din contributiile agentilor economici suceveni la bugetul asigurarilor sociale de stat nu se poate acoperi decit un procent de 60 % din sumele necesare platii pensiilor in judetul nostru, care, pentru primele 6 luni ale acestui an, au reprezentat 435,99 miliarde de lei.
Rezultatele slabe ale unitatilor economice au condus la inregistrarea unor debite foarte mari la bugetul asigurarilor sociale. Astfel, valoarea totala a debitelor a atins 215,55 miliarde de lei, reprezentind practic sumele necesare pentru plata pe trei luni a pensiilor in judetul nostru. Lista principalilor datornici este aproximativ aceeasi in ultima vreme, cap de lista fiind Sucursala Miniera "Bucovina" Vatra Dornei cu 75,05 miliarde de lei, urmata de SC MOBSTRAT SA Suceava cu 6,87 miliarde de lei, SC FALTIN SA Falticeni cu 8,05 miliarde de lei si SC FINTEX SA Falticeni cu 5,88 miliarde de lei. Incercarile reprezentantilor DGMPS Suceava de a mai recupera cite ceva din debite prin introducerea de titluri executorii in banci si celelalte demersuri, pina la executarea silita pe cale judecatoreasca, nu au reusit sa conduca la recuperarea unor sume importante de la debitorii a caror situatie economico-financiara este extrem de precara.
Constantin Moraru, directorul general al DGMPS Suceava, este de parere ca alternativa pentru iesirea din aceasta situatie critica a sistemului de pensii este constituirea unui sistem alternativ, de tip privat. "Un sistem privat ar putea sa conduca inclusiv la capitalizarea economica a tarii. Exista de altfel exemple de acest gen, in alte state, unde fondurile private de pensii nu numai ca investesc in economia interna, dar au un cuvint de spus si pe piata financiara internationala", a afirmat Constantin Moraru. (Neculai ROSCA)

Comentarii