Invazia omizilor

miercuri, 27 mai 1998, 23:00
3 MIN
 Invazia omizilor

Dupa ce in primavara ingheturile tirzii au produs pagube insemnate pomilor fructiferi din judetul Suceava, in ultima perioada recolta de fructe din livezile sucevene risca sa fie compromisa, in urma unui atac masiv al fluturelui cu abdomen auriu (EUPROCTIS CHRYSORRHOEA). Potrivit informatiilor furnizate de Atanasie Nistor, director general adjunct al Directiei Agricole Suceava, datorita faptului ca, in ultimii ani, nu au fost luate masuri de combatere a acestor insecte, arealul lor s-a raspindit progresiv, ajungindu-se anul acesta la pagube insemnate la pomii fructiferi si arbori, in special la stejari.
Primele estimari realizate de Inspectoratul pentru Protectia Plantelor Suceava arata ca au fost afectati in masiv (pomii din livezi si arborii din padure) 490 de hectare insumind 140.396 de arbori. La acestia se adauga arborii izolati al caror numar a fost estimat la peste 285.000 de arbori. Procentul de afectare a pomilor fructiferi si arborilor variaza intre 20 si 100%. Ceea ce accentueaza gravitatea acestui atac este faptul ca omida fluturelui cu abdomen auriu elimina unele toxine care provoaca alergii serioase. In judet au fost semnalate numeroase astfel de cazuri de iritari ale pielii persoanelor care au intrat in contact cu aceste omizi. Potrivit informatiilor furnizate de Directia Generala Agricola Suceava, au fost semnalate atacuri puternice atit la pomii fructiferi, cit si la vegetatia forestiera in 24 de comune ale judetului Suceava. Cele mai afectate zone sint: Dumbraveni, Solca, Bosanci, Liteni, Zvoristea, Gramesti, Vulturesti, Vadu Moldovei si Radaseni.
Potrivit afirmatiei directorului Atanasie Nistor, in parcul din comuna Dumbraveni stejarii s-au uscat complet datorita atacului masiv al acestui daunator. Fluturele cu abdomen auriu (EUPROCTIS CRYSORRHOEA) are o culoare alba, cu antenele penate. Are anvergura aripilor 32-40 mm, capul este pufos, de culoare alba, iar ultimul segment abdominal al femelelor este prevazut cu un smoc de peri aurii. Omizile acestor fluturi ajung pina la 35 mm lungime, iar culoarea corpului este negru. Lateral, acestea prezinta doua dungi rosii, iar corpul este acoperit cu peri lungi, grupati in smocuri. Acestea se hranesc cu muguri si frunze. Dupa o perioada de hranire de circa trei luni, spre sfirsitul lunii iunie, omizile se transforma in crisalide, iar dupa doua saptamini apar adultii. Dupa imperechere, intr-o perioada de 8-10 zile, apar omizile care se hranesc cu frunze pina in luna august, cind isi pregatesc cuiburi din frunze, unde isi pregatesc coconii in care urmeaza sa ierneze.
Pentru a se lua masuri de combatere a atacului fluturelui cu abdomen auriu, Directia Generala Agricola Suceava a solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, obtinindu-se o suma de 500 milioane de lei pentru procurarea de insecticide, in vederea tratarii focarelor de infectie. Ulterior, dupa cum ne-a declarat Atanasie Nistor, "au fost convocati primarii din cele 24 de comune, precum si inginerii de la camerele agricole din aceste localitati care au fost pusi la curent cu gradul de atac al acestor insecte, cu pericolul pe care il implica pentru pomicultura si vegetatia forestiera fiind prezentate si masurile care se impun pentru combaterea atacului. Astfel, fiecare primar trebuia sa constituie, la nivel de comuna, echipe de lucru, dotate cu echipament de protectie si instruiti din punctul de vedere al Protectiei Muncii, care sa efectueze stropirea pomilor atacati de daunatori. Inginerilor de la Centrele Agricole locale le-a fost trasata sarcina de a asigura distribuirea substantelor necesare, dozarea produsului fiind stabilita de catre Inpsectoratul pentru Protectia Plantelor".
Responsabilii din localitatile afectate se pare, insa, ca nu au tratat cu prea mare seriozitate pericolul creat in conditiile in care, la peste doua saptamini de la convocare, numai cei din localitatile Liteni, Zamostea, Dolhasca si Gramesti au preluat produsul insecticid.
"Este de neinteles lipsa de preocupare a celor responsabili, in conditiile in care banii pentru aceasta operatiune sint alocati de la minister, inclusiv manopera, iar produsul se gaseste in magazie la Centrul de Protectie a Plantelor. In cursul zilei de ieri a fost transmisa o adresa tuturor primariilor din zonele afectate in care se atrage atentia ca, potrivit legislatiei in vigoare, respectiv Ordonanta Nr. 4 din 20 ianuarie 1995, aprobata prin Legea 85/1996, exista obligatia din partea primariilor de a lua masurile corespunzatoare stabilite de cadrele tehnice pentru prevenirea si combaterea unor boli si daunatori de carantina sau care produc pagube insemnate culturilor agricole, pomiculturii si vegetatiei forestiere", a conchis Atanasie Nistor. (Neculai ROSCA)

Comentarii