Mafia covoarelor turcesti

miercuri, 28 martie 2001, 23:00
5 MIN
 Mafia covoarelor turcesti

Bazarurile, tirgurile, pietele sau oboarele din judetul Suceava sint impinzite de comercianti de covoare provenite din Turcia. De o calitate indoielnica, aceste produse se cumpara totusi, in conditiile in care industria romaneasca de profil a fost incet-incet sugrumata chiar din cauza afluxului de marfa din aceasta categorie, venita din afara.
Este cunoscut cazul Sircovtex SA Siret, societate renumita altadata in productia nationala de covoare, ajunsa in ultimii ani in pragul falimentului. Daca acest lucru s-ar fi produs in conditiile legii, nimeni nu s-ar fi putut impotrivi regulilor firesti ale economiei de piata. Numai ca in cele mai multe cazuri, s-a dovedit ca mijloacele prin care firmele importatoare au inecat industria autohtona de covoare nu sint dintre cele mai ortodoxe. In buna parte, importatorii covoarelor sint firme avind ca asociati chiar cetateni turci, veniti in Romania in calitate de "investitori". In realitate, acestia se dovedesc a fi in cele mai multe cazuri niste investitori de carton, care, cheltuind citiva dolari cu infiintarea in Romania a unei firme, scot ulterior in afara milioane de dolari fara sa se dea inapoi de la evaziune fiscala de proportii.
Inspectorii Garzii Financiare Suceava si Inspectoratul judetean de Politie Suceava au stabilit, in urma cercetarilor efectuate, ca doua firme din judetul Suceava, avind ca asociati cetateni turci, specializate in comercializarea covoarelor importate din Turcia au prejudiciat impreuna statul roman cu peste 17 miliarde de lei. Mecanismul folosit de cele doua firme – SC "LUCY" SRL Siret si SC "GUL 63 COM" Suceava pentru evitarea platii taxelor vamale a TVA-ului si a impozitului pe profit este destul de ingenios, firmele reusind sa pacaleasca statul roman in acest fel timp de mai multi ani. De retinut ca obiectul controlului s-a limitat numai la activitatea celor doua firme in a doua jumatate a anului 1997 si prima jumatate a anului 1998, insa din informatiile pe care le au comisarii Garzii Financiare Suceava, aceastea utilizeaza si in momentul de fata aceleasi procedee.
Inlocuirea facturilor se face intre vama turca si cea romana
In actiunea lor, organele de cercetare au pornit de la constatarea ca pretul de import cit si cel de vinzare in sistemul en-gross al covoarelor este foarte mic, in conditiile in care pretul final de vinzare ajunge foarte aproape de pretul produselor romanesti din aceeasi categorie. S-a constatat de asemenea ca aceasta neconcordanta reiese din faptul ca exista in acelasi timp diferente substantiale intre preturile inscrise in documentele de livrare si cele la care se incasa efectiv contravaloarea marfii. Pentru a verifica ce se intimpla, organele de ancheta au solicitat, prin Directia Generala a Vamilor, documentele pe care importatorii le-au prezentat organelor vamale turce pentru a se vedea daca datele inscrise in acestea corespund celor inscrise in documentele prezentate organelor vamale romanesti.
La inceputul lunii februarie a acestui an a venit si raspunsul din partea turcilor, care a certificat faptul ca pentru marfa importata de cele doua firme valoarea facturilor prezentate in vama turceasca era cu mult mai mare decit valoarea celor prezentate in vama romana, cu toate ca atit unele cit si altele poarta acelasi numar si aceeasi data. Substituirea de facturi executata de importatori intre cele doua vami, a avut o dubla tinta – pe de o parte recuperarea de la statul turc a unei taxe mai mari pe valoarea adaugata, in baza documentelor prezentate la vama turca si plata unei taxe vamale mai mici la vama romana, pe baza facturilor cu valori inferioare. De aici a aparut si discrepanta foarte mare intre preturile din facturile de import si cele de comercializare in Romania. In fapt, pretul de vinzare final, in Romania, ale covoarelor era ajustate cum era si normal, tot dupa documentele prezentate in Turcia, care reflectau mai degraba pretul efectiv al marfii.
17 miliarde de lei, suma pe care trebuie sa o recupereze statul roman
Pe baza dovezilor amintite, organele vamale romanesti, prin Serviciul de Supraveghere Vamala si Lupta impotriva Fraudelor, au recalculat taxele vamale, comisionul vamal si taxa pe valoarea adaugata datorata de cele doua firme iar Garda Finaciara Suceava a recalculat impozitul pe profit si TVA-ul datorat de firme in conditiile veniturilor reiesite din noile calcule.
S-a stabilit astfel ca SC "LUCY" SRL Siret a efectuat in perioada 16.08.1997 – 8.07.1998 un numar de 15 operatiuni de import covoare din Turcia, la care s-au constatat valori mult diminuate in facturile prezentate la import fata de cele prezentate la export. In acest fel, firma sireteana s-a sustras de la plata drepturilor vamale cu o suma totala de 3,97 miliarde de lei, din care taxe vamale 1,06 miliarde de lei, comision vamal 13 milioane de lei, TVA 747 milioane lei si majorari intirziere TVA 2,15 miliarde de lei.
In acelasi timp, inspectorii Garzii Financiare Suceava dispunind reintregirea veniturilor firmei cu 4,19 miliarde de lei si in mod corespunzator reintregirea veniturilor cu 444 de milioane de lei, au dispus recalcularea si obligarea la plata a sumei totale de 933 de milioane de lei, reprezentind impozite si taxe cu majorarile de intirziere aferente.
Adunind toate sumele reiese ca SC "LUCY" SRL s-a sustras de la plata unei sume totale de 4,9 miliarde de lei.
Cealalta firma, "GUL 93 COM" Suceava a efectuat in intervalul 22.05.1997 – 13.07.1998, un numar de 32 operatiuni de import covoare din Turcia, aplicind tehnica deja cunoscuta. Prin diminuarea valorii declarate a marfii la import, firma suceveana s-a sustras de la plata drepturilor vamale cu suma de 9,01 miliarde de lei, din care taxe vamale 2,17 miliarde de lei, comision vamal 18,2 milioane de lei, TVA 1,76 miliarde de lei si majorari de intirziere TVA 5,05 miliarde de lei.
In plus, Garda Financiara a constatat, in urma recalcularii veniturilor si a impozitelor aferente, neevidentierea sumei totale de 3,29 miliarde de lei, reprezentind impozit pe profit si TVA, plus majorarile de intirziere aferente. In total, sumele pe care "GUL 93 COM" Suceava trebuie sa le vireze la bugetul de stat reprezinta 12,3 miliarde de lei.
De remarcat ca exista dovezi care atesta faptul ca cele doua firme desfasoara si in acest moment acelasi gen de afacere, organele de cercetare nedispunind insa deocamdata de documentele prezentate la vama turca, care sa certifice facturarea dubla. De altfel, s-a constatat ca organele vamale din Turcia au raspuns cu foarte mare intirziere solicitarii partii romane – mai bine de un an si jumatate intre cerere si raspuns, riscul ca agentii economici aflati in cercetare pentru acest gen de operatiuni sa dispara fara urma fiind foarte mare.
Dosarele celor doua cauze au fost inaintate recent Inspectoratului de Politie Judetean, iar Serviciul Politiei Economice Suceava a declansa cercetarea penala in cele doua dosare, sub aspectul savirsirii infractiunii de evaziune fiscala. (Neculai ROSCA)

Comentarii