Nu vom mai fi saraciti de ROMTELECOM

miercuri, 07 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Nu vom mai fi saraciti de ROMTELECOM

In urma cu doua zile, Guvernul Romaniei a transmis Parlamentului hotarirea privind supunerea spre adoptare a proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei nr.36/2001, privind regimul preturilor si tarifelor reglementate, care se stabilesc cu avizul Oficiului Concurentei. Una dintre prevederile Ordonantei se refera la tarifele practicate in telefonia de baza, care vor fi din nou, dupa trei ani si jumatate, supravegheate de catre Oficiul Concurentei. Este stiut faptul ca, din momentul in care s-a produs privatizarea ROMTELECOM, actionarul majoritar – compania greceasca OTE – a promovat o politica de tarife libera, conditionata numai de profitul pe care trebuia sa-l inregistreze ROMTELECOM. S-au stabilit astfel cresteri de tarife care depaseau cu mult 100% pe an, alaturi de alte obligatii pe care cetatenii abonati la serviciul telefonic de baza au fost nevoiti sa le achite in cei trei ani si jumatate care s-au scurs de la privatizarea ROMTELECOM.
Trebuie retinut faptul ca, pina la privatizarea ROMTELECOM, serviciile telefonice de baza erau considerate monopoluri naturale, astfel incit tarifele practicate in acest domeniu trebuiau avizate de catre Oficiul Concurentei, asa cum au fost avizate, de exemplu, tarifele din transportul de calatori, pretul gazului metan sau cel al gigacaloriei. Una dintre conditiile impuse de compania greceasca pentru a cumpara pachetul de actiuni ROMTELECOM de la statul roman a fost, tocmai eliminarea telefoniei de baza de pe lista monopolurilor naturale, tocmai pentru a putea sa hotarasca singuri tarifele pe care le vor practica. Masura luata de Guvern ar readuce, daca legislativul va fi de acord, serviciile telefonice de baza sub controlul Oficiului Concurentei.
Toti abonatii din reteaua telefonica de baza au avut prilejul sa constate in ultimii ani pe propria piele ce a insemnat privatizarea ROMTELECOM, in ceea ce priveste politica de tarife practicata. Pe linga majorarile de tarife impuse din luna in luna, functie de evolutia dolarului, ROMTELECOM nu a oferit niciodata o garantei minima ca abonatii platesc strict ceea ce consuma. Nu putine au fost cazurile in care acestia au reclamat ca facturile au fost umflate artificial ori ca au fost trecute pe numele lor convorbiri ce nu le-au efectuat niciodata. Din nefericire, nici una dintre contestatiile abonatilor nu a fost, pina in momentul de fata, solutionata in avantajul lor, astfel incit au avut de ales intre a renunta la postul telefonic si a plati cit li s-a impus prin factura.
Trebuie spus ca, la nivelul Judetului Suceava, Inspectoratul de Concurenta a constatat in urma unor controale efectuate la ROMTELECOM Suceava incalcari grave ale legislatiei in ceea ce priveste politica de tarife practicata.
Astfel, in numai sase luni, in anul 1998, abonatii la reteaua
telefonica de baza din judetul nostru au platit in plus fata de ceea ce se cuvenea 4,8 miliarde de lei. Suma provine in buna parte din practicarea unor tarife pe abonament si impuls fara avizul Oficiului Concurentei, asa cum prevede OUG nr.7/1996. Inspectoratul de Concurenta Suceava a mai constatat si alte deficiente in activitatea Directiei de Telecomunicatii Suceava, toate acestea conducind la incasarea necuvenita a 4,8 miliarde de lei numai in intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 1998.
Inspectoratul de Concurenta Suceava a cerut prin instanta recuperarea acestor sume, care sa fie virate la bugetul de stat. In prima instanta institutia a avut cistig de cauza, numai ca ROMTELECOM a atacat prin recurs hotarirea Judecatoriei. Dupa ce a fost aminat discutarea recursului la primul termen, Tribunalul Suceava a stabilit un al doilea termen pe data de 9 martie a.c.. (Neculai ROSCA)

Comentarii