Odiseea unei asocieri paguboase

marți, 23 mai 2000, 23:00
7 MIN
 Odiseea unei asocieri paguboase

Incepind cu numarul de astazi, vom prezenta in citeva episoade povestea raporturilor dintre primarul municipiului Suceava Constantin Sofroni si Eugen Hutu, "omul care a adus fotbalul la Suceava", cum ii spun admiratorii. Sucevenii vor putea astfel sa afle cit i-au costat asocierile succesive dintre Consiliul Local al municipiului Suceava si SC CLUB BUCURESTI BAVARIA 2000 SRL. Trebuie spus ca in ceea ce priveste concretizarea acestor asocieri cuvintul cel mai greu de spus l-a avut primarul Constantin Sofroni. Aparator fatis al contractelor incheiate cu firma lui Eugen Hutu, uneori dind inapoi citiva pasi, atunci cind interesele de moment i-o cereau, Sofroni a reusit, in toti acesti ani sa promoveze in fata Consiliului Local si a sucevenilor in general interesele lui Hutu, de asa maniera incit acesta din urma a obtinut aproape intotdeauna ceea ce si-a dorit.
Legalitatea contractului de asociere in participatiune a fost pusa de la inceput sub semnul intrebarii de juristi
In sedinta din 9 iunie 1997, Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat asocierea in participatiune cu firma SC CLUB BUCURESTI BAVARIA 2000 SRL, societate patronata de Eugen Hutu, care adusese recent echipa de fotbal Foresta Falticeni in primul esalon fotbalistic al tarii. Contractul de asociere a intrat in vigoare pe 19 iunie 1997, dupa ce a fost semnat de Eugen Hutu si primarul municipiului Suceva Constantin Sofroni, pentru o perioada de un an. Acest contract prevedea in esenta administrarea de catre firma lui Eugen Hutu a Bazarului sucevean, a 65 de spatii comerciale si de prestari servicii precum si a 12 statii de troleibuz din municipiul Suceava, conditiile impuse Bavariei fiind ca echipa Foresta sa ramina in divizia nationala iar Foresta II in divizia A. In plus, SC CLUB BUCURESTI BAVARIA 2000 SRL se obliga sa achite lunar Consiliului Local 25% din incasarile avute in urma derularii contractului de asociere.
Inca de la inceput, legalitatea contractului in discutie a fost pusa sub semnul intrebarii atit de unii consilieri cit si de o serie de juristi, printre care chiar secretara juridica a Primariei, Mihaela Sauchea. Consilierii care nu au votat asocierea au considerat ca nu a fost intrunit numarul necesar de voturi in Consiliul Local pentru a fi adoptata hotarirea, in conditiile in care erau necesare un numar de 2/3 din numarului total al consilierilor, fiind in discutie o problema de patrimoniu. Secretara juridica Mihaela Sauchea a argumentat la acea vreme refuzul de a aviza favorabil proiectul de hotarire astfel:"Contractele de asociere intre Consiliul Local si societati comerciale sau comercianti pot fi incheiate numai pentru realizarea de lucrari si servicii de interes public local", declarind, in aceasi context ca proiectul de hotarire in discutie nu a fost insotit, conform legii, de o expunere de motive, de rapoarte ale serviciilor care au intocmit materialele si nici de raportul comisiei economice a Consiliului Local.
Banii publici, tratati de Constantin Sofroni ca o sponsorizare oarecare
Contractul insa a inceput sa functioneze, dincolo de aceste discutii. La numai citeva luni de la semnarea lui insa, in luna octombrie 1997, a izbucnit cel mai mare scandal din timpul mandatului actualui primar, Constantin Sofroni si implicit al actualului Consiliului Local, a carui ecouri nu au fost stinse nici pina astazi.
"Monitorul" a prezentat in detaliu, la acea vreme, modul in care functiona acesta asociere. Dupa semnarea contractului, Eugen Hutu a majorat imediat chiriile comerciantilor din Bazar fara a discuta acest lucru cu celalta parte asociata, Consiliul Local. In contractul de asociere era stipulat insa clar ca majorarea acestor chirii se putea face numai cu acordul ambelor parti. Practic, de la 7.500 de lei/mp/luna, comerciantii au fost pusi sa plateasca din momentul in care BAVARIA a preluat Bazarul 50.000 de lei/mp/luna, fara a se incheia contracte noi de inchiriere. Aceasta a avut darul de a ridica in capul primarului Sofroni si a lui Eugen Hutu pe toti comerciantii din Bazar.
Au fost discutate la acea vreme si anumite clauze din contractul de asociere prin care banii publici, supusi altui mod de gestionare decit cei privati, erau tratati ca o sponsorizare oarecare. "Asocierea inceteaza daca un asociat recunoaste in scris ca este in incapacitatesa-si plateasca datoriile" sau faptul ca "partile contractante nu sint raspunzatoare pentru nerespectarea oricarei clauze contractuale daca neexecutarea ori executarea necorespunzatoare s-a datorat unui eveniment neprevizibil la data incheierii contractului si consecintele nu au putut fi evitate de catre parte care il invoca", constituie clauze care nu pot fi acceptate intr-un contract prin care este rulat banul public. De altfel, Curtea de Conturi s-a pronuntat, asa cum vom vedea in continuare, solicitind Primariei sa recupereze de la SC CLUB BUCURESTI BAVARIA 2000 SRL, sumele neonorate. Putem anticipa, in acest moment ca in bugetul Consiliului Local al municipiului Suceava a intrat o suma nesemnificativa de pe urma acestei asocieri.
Foarte multe persoane, cu legaturi in lumea fotbalistica suceveana nu puteau la acea vreme sa isi explice cum se facea ca, pe de o parte, BAVARIA incasa din Bazar chirii de patru ori mai mari, nu platea nici un leu Consiliului Local, incasa si din vinderea biletelor la Stadion, dar in acelasi timp avea datorii peste tot, de la cantina Stadionului, hotelurile unde echipa se caza in cantonament pina la jucatorii care primeau cu tiriita drepturile banesti cuvenite. Nu mai vorbim de echipa Foresta II care conform contractului trebuia sa ramina in al doilea esalon fotbalistic al tarii dar a fost pur si simplu desfiintata.
Primarul Constantin Sofroni a adoptat tot timpul in aceasta problema o atitudine fatisa de dispret fata de punctele de vedere ale celorlalti. Nu a contat pentru el nici ceea ce se inregistra, ori mai bine spus nu se inregistra in contabilitatea Primariei in urma derularii asocierii, nici opiniile juristilor cu experienta si nici chiar vocile unor oameni din fotbal. Toate argumentele acestora nu au insemnat, in opinia lui Constantin Sofroni, decit o campanie condusa de fortele oculte din fotbalul romanesc, ce isi propuneau desfiintarea fotbalului din Moldova. Aruncind cu otrava in stinga si in dreapta, cu o rautate suspecta pentru o persoana pusa sa gestioneze banii unei comunitati de 120.000 de oameni, cum este municipiul Suceava, Constantin Sofroni nu si-a justificat niciodata ratiunile pentru care a sustinut asocierea Consiliului Local cu SC CLUB BUCURESTI BAVARIA 2000, decit cu argumentele unui microbist oarecare. El a minimalizat, ori de cite ori a fost abordat, problema responsabilitatii in ceea ce priveste gestionarea banului public prin acest contract. Mai mult, in primele luni ale anului 1998, Consiliul Local a votat, la initiativa primarului Sofroni, reducerea cotei din incasari aferente Consiliului Local de la 25% la 15%, precum si, ulterior, scutirea de la plata majorarilor de intirziere.
Asa cum vom vedea in continuare, Curtea de Conturi nu a fost de acord cu modul de a privi lucrurile al lui Constantin Sofroni.
Curtea de Conturi are alta parere despre modul in care au fost cheltuiti banii publici
La un an si jumatate de la terminarea derularii Contractului de asociere in participatiune, Primaria municipiului Suceava a trebuit sa actioneze in instanta, la solicitarea Curtii de Conturi SC CLUB BUCURESTI BAVARIA 2000 SRL pentru recuperarea sumei de 590 milioane de lei in baza procesului-verbal de constatare intocmit de Camera de Conturi Suceava in anul 1999. Cele 590 milioane de lei reprezentau, conform cererii de chemare in judecata, incasari necuvenite din chirii, in afara clauzelor contractuale. Practic, in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 1997, firma lui Eugen Hutu a majorat fara acceptul Consiliului Local chiriile datorate de agentii economici situati in Bazarul municipiului Suceava si a incasat necuvenit, in afara clauzelor contractuale, suma de 590.534.040 de lei.La suma amintita, Primaria municipiului Suceava mai trebuie sa solicite, cu sau fara voia primarului Sofroni si plata sumei de 1,3 miliarde de lei majorari de intirziere. In contabilitatea Primariei, debitul total al firmei lui Eugen Hutu era la sfirsitul anului trecut de 1,439 miliarde de lei, constind din: 493,974 milioane de lei restanta pe anul 1998; 157,360 milioane de lei restanta pe anul 1997; 197 milioane de lei taxe forfetare, respectiv 590,534 milioane de lei incasari necuvenite din chirii.
Mentionam ca la Tribunalul Suceava exista pe rol si un
dosar mai vechi, inaintat de asemenea in urma solicitarii Curtii de Conturi, ce are ca obiect recuperarea de la SC CLUB BUCURESTI BAVARIA 2000 SRL a sumei de 846.203.130 de lei pentru care se solicitau, tot la sfirsitul anului trecut, majorari de intirziere totalizind
1.372.346.669 de lei, Suma totala solicitata in acest dosar
firmei lui Eugen Hutu este de 2,218 miliarde de lei. Daca
tinem cont si de pretentiile Primariei municipiului
Suceava in dosarul inaintat la Judecatoria Suceava ulterior, care totalizeaza 1,9 miliarde de lei (590,534
milioane de lei debite plus 1,3 miliarde de lei majorari de
intirziere), rezulta ca SC CLUB BUCURESTI BAVARIA
2000 SRL era datoare la inceputul acestui an Primariei Suceava cu 4,1 miliarde de lei. Mentionam ca, de la expirarea contractului de asociere in participatiune dintre firma lui Eugen Hutu si Consiliul Local al municipiului Suceava, SC CLUB BUCURESTI BAVARIA 2000 SRL nu a platit nici un leu Primariei Suceava.
Problema debitelor restante ale SC CLUB BUCURESTI BAVARIA 2000 SRL catre Consiliul Local al municipiului Suceava a fost si in atentia Departamentului de Control al Guvernului care a solicitat Primariei municipiului Suceava o informare in acest sens.
Ramine de vazut in ce masura, prin procesele inaintate,
Primaria Suceava va reusi sa recupereze sumele amintite
de la societatea patronata de Eugen Hutu, care este in acest moment asociatul cel mai important al Consiliului Local Municipal in societatea NORD CLUB FORESTA, societate la care presedinte al Consiliului de Administratie este Eugen Hutu, iar primarul municipiului Suceava, Constantin Sofroni, este presedinte de onoare.
In zilele urmatoare vom continua prezentarea evolutiei raporturilor dintre primarul Sofroni, Consiliul Local al municipiului Suceava si Eugen Hutu.(Neculai ROSCA)

Comentarii