Procurori amenintati de mafia fierului vechi

joi, 01 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Procurori amenintati de mafia fierului vechi

Procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava, Ioan Amarie, a declarat ieri ca Parchetul nu va mai furniza informatii, pina la terminarea anchetei, in afacerea METADET Falticeni. El si-a argumentat decizia prin aceea ca in ultimele zile s-au facut presiuni nenumarate asupra procurorilor care ancheteaza cazul, mergindu-se pina la telefoane de amenintare. In plus, organele de ancheta au constatat ca, date fiind interesele fianciare majore in aceasta afacere, inclusiv persoane cu "functii de raspundere", au incercat sa incurce mersul anchetei, oferind piste false.
"Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava a decis sa nu mai furnizeze nici un fel de informatii in cazul accidentului ecologic de la METADET Falticeni, deoarece s-a constatat ca exista oameni interesati, uneori chiar cu functii de raspundere, care raspindesc informatii ce nu corespund realitatii in mod intentionat, punind organele de ancheta pe piste gresite. In acelasi timp, exista si interese financiare majore, cu implicatii in rezolvarea cauzei si in plus, s-au dat si telefoane, unele chiar de amenintare, la adresa procurorilor. Din aceste motive, Parchetul nu va mai furniza nici un fel de informatii in aceasta cauza, rezultatele anchetei urmind sa fie facute publice la finalizarea urmaririi penale. Vreau sa accentuez ca Parchetul va merge pina la capat cu cercetarea penala, indiferent cine sint vinovatii si care vor fi consecintele faptelor pe care le-au comis", a declarat Ioan Amarie, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava.
Declaratia succinta a procurorului general Ioan Amarie care, potrivit anumitor surse, a primit la rindul sau telefoane de amenintare, are darul de a reconsidera dimensiunea increngaturilor de interese din acest relativ nou sector economic – cel al afacerilor cu fier vechi.
In ultimii doi ani, sintagma nefericita a fostului prim ministru al Romaniei din anii 1990-1991, Petre Roman – "industria romanesca este un morman de fiare vechi", si-a dovedit din plin, dupa zece ani, valabilitatea. Societatile comerciale cu dificultati financiare sau aflate in curs de lichidare, au identificat rapid ca o varianta de cistig valorificarea ca fier vechi a instalatiilor si utilajelor care nu mai functionau. Multe dintre aceste societati si-au desfasurat activitatea in industria chimica, ramura care a suferit un declin accentuat in ultimul deceniu. In scurt timp, sesizind oportunitatea, persoane cu initiativa si-au constituit firme care se ocupa exclusiv cu dezmembrarea si valorificarea instalatiilor fostelor intreprinderi, in special la export, unde fierul vechi se poate vinde mai scump. In goana lor dupa un profit rapid, multe firme specializate in valorificarea fierului vechi, au pus pe ultimul plan respectarea prevederilor legale in domeniul protectiei mediului, ajungindu-se din aceasta cauza, daca ne referim numai la cele intimplate la METADET Falticeni, la adevarate catastrofe ecologice. Declaratia procurorului general Ioan Amarie poate fi pusa in legatura directa cu afirmatiile facute, la sfirsitul saptaminii trecute, de catre directorul general al Companiei Apele Romane, Petre Marinescu, care a declarat ca accidentul ecologic de la METADET Falticeni a scos la iveala, fara echivoc, "existenta unei adevarate mafii a fierului vechi care actioneaza concertat, la fiecare agent economic aflat in lichidare si care are ramificatii direct in structurile fostului FPS". (Neculai ROSCA)

Comentarii