Scolile cer patrule permanente de jandarmi

miercuri, 11 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Scolile cer patrule permanente de jandarmi

Plingerile elevilor din diferite institutii de invatamint sucevene cu privire la acostarea lor de catre indivizi dubiosi adresate organelor de politie au inceput sa se reduca simtitor in ultima perioada. Este primul efect vizibil al introducerii supravegherii anumitor institutii scolare de angajati ai Comandamentului Judetean de Jandarmi (CJJ) Suceava. In plus, alte unitati de invatamint, prin directorii care le conduc au depus cereri prin care solicita ca patrularea jandarmilor sa se prelungeasca si pe raza lor de activitate. Datele seci existente in statisticile CJJ Suceava arata ca in perioada aprilie-octombrie 2000 au fost sanctionate cu amenzi contraventionale un numar de 30 de persoane, in cazul altora politistii trecind chiar la intocmirea de dosare penale. De fapt, asigurarea ordinii publice in institutiile de invatamint preuniversitar in vederea prevenirii si descoperirii faptelor savirsite cu violenta este o misiune pe care jandarmii o executa in urma unui ordin venit de la ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu. Misiunea se deruleaza in intreg judetul, mai exact de acolo de unde au aparut solicitari. Seful de stat major al CJJ Suceava, colonelul Virgil Tofan, a precizat ca deocamdata astfel de actiuni de prevenire se desfasoara numai in municipiul Suceava si orasul Vatra Dornei, dar daca vor aparea si alte solicitari acestea vor fi onorate.
"La nivelul municipiului executam patrularea cu 10 jandarmi angajati pe baza de contract la un numar de 13 institutii de invatamint. Pe parcurs, din aprilie si pina acum, si alti directori au cerut ca patrulele de jandarmi sa treaca si prin zona unde acestea se afla amplasate. Cea mai recenta cerere este din partea conducerii Scolii Generale Nr. 1, si careia i-am raspuns afirmativ la scurt timp", a declarat colonelul Tofan.
Amenzile contraventionale aplicate de jandarmi denota ca unitatile scolare la care exista probleme majore sint liceele si zonele adiacente acestora. Dintre aceste institutii au fost enumerate Grupurile Scolare 2, 4 si 1 precum si Grupul Scolar Alimentar. In timp ce o parte dintre directori nu au ascuns aceste probleme, altii au declarat ca institutiile pe care le conduc nu s-au confruntat cu astfel de greutati. Sorin Goldis, directorul Grupului Scolar Nr. 2, a pus problemele de natura contraventionala aparute in incinta institutiei de invatamint sau a internatelor pe seama izolarii, a apropierii de bazar si a unor constructii care se ridica in zona. "Lucrarile care se efectueaza in zona au dus la aparitia mai multor intrari in curtea liceului, iar prezenta jandarmilor a fost de citeva ori chiar foarte utila. Pe aceasta cale solicitam ca serviciile de patrulare ale jandarmilor sa se efectueze si in cursul diminetii, nu doar dupa ora 14.00. Ar fi o masura extraordinara pentru prevenirea actelor antisociale si ar crea pentru elevi un sentiment de siguranta", a declarat Sorin Goldis. In schimb, directoarea Grupului Scolar Nr. 4, Mihaela Melinte, a precizat ca aici nu au existat probleme, dar "prezenta jandarmilor este benefica".
Institutiile de invatamint in care isi desfasoara activitatea elevi din clasele I-VIII se confrunta in special cu probleme generate de indivizi veniti din exterior care le solicita celor mici anumite sume de bani. De multe ori acestia, de rusine, refuza sa spuna parintilor sau profesorilor aceste aspecte. Tocmai pentru a preveni aceste situatii directoarea Leucadia Buzila a solicitat Comandamentului de Jandarmi sa-si extinda misiunile de patrulare si pe raza Scolii Generale Nr.1. "In acest fel copii se simt protejati, iar daca au greutati ei au fost anuntati ca pot apela la serviciile jandarmilor", si-a justificat Leucadia Buzila cererea catre jandarmi. Ideea ei a fost intarita si de directorul Scolii Generale Nr. 11 din Burdujeni, Octavian Laslau, care si-a exprimat dorinta ca jandarmii sa fie vazuti in preajma unitatii pe care o conduce pe tot parcursul zilei si nu cu intermitente, asa cum se intimpla acum. "Saptamina viitoare va avea loc o sedinta cu parintii si voi discuta cu acestia oportunitatea angajarii unor agenti de paza platiti prin contributia fiecaruia. Oricum, de cind patruleaza jandarmii, reclamatiile au scazut considerabil", a mai opinat Octavian Laslau.
Seful de stat major al CJJ Suceava a mentionat ca principalele nereguli constatate pe raza unitatilor scolare sint acostarile de persoane, amenintarile cu violenta si nerespectarea regulilor de acces intr-o institutie de invatamint. "Elevii trebuie sa stie ca pentru orice problema pot cere sprijinul jandarmilor. Acestia au posibilitatea sa intervina acolo unde este cazul, putind aplica amenzi", a completat colonelul Virgil Tofan. (Sandrinio NEAGU)

Comentarii