Un iesean cere 350.000 euro despagubiri pentru ca a stat degeaba dupa gratii

joi, 22 mai 2008, 23:20
2 MIN
 Un iesean cere 350.000 euro despagubiri pentru ca a stat degeaba dupa gratii

"Daunele materiale reprezinta pe de o parte suma de bani pe care as fi obtinut-o prin munca in perioada in care am fost incarcerat si pe de alta parte cheltuielile necesare intretinerii starii de sanatate, grav afectata in perioada de detentie", specifica Octavian Moruzi, in plingerea adresata instantei.

Totodata, barbatul solicita 250.000 de euro daune morale pentru suferintele emotionale si psihice cauzate de incarcerarea sa. „Scoaterea din mediul meu social si familial, instrainarea de toate persoanele apropiate, precum si plasarea mea intr-un mediu restrictiv, ostil, mi-a produs o suferinta intensa si indelungata. Timp de 1.205 zile am trait mereu cu teama de a fi condamnat pe nedrept la o pedeapsa de cel putin 10 ani, minimul prevazut de lege pentru omor", spune Octavian Moruzi, in plingerea adresata instantei.

Avocatul acestuia considera ca actiunea este indreptatita si ca ea va fi admisa. „Sigur vom avea cistig de cauza. Daca nu, vom merge pina la CEDO", a spus avocatul Alfred Tapliuc.

Octavian Moruzi a fost acuzat de catre procurori si ulterior trimis in judecata pentru ca si-ar fi ucis fosta concubina. In prima zi a anului 2000, dupa Revelion, Elena Stefiuc a fost gasita fara suflare. O autopsie a stabilit ca femeia a avut o moarte violenta. Singurul vinovat a fost gasit Moruzi, care a ajuns dupa gratii.

Dupa mai bine de trei ani de inchisoare, Moruzi a fost achitat de doua instante, iar in cele din urma dosarul a fost restituit la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi pentru refacerea anchetei. Dupa opt ani de la crima, Moruzi a fost scos de sub urmarire penala. Dosarul se afla acum la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi care il analizeaza.

"Dosarul Moruzi" a ajuns si in atentia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Un inspector al institutiei a fost prezent ieri la Iasi pentru a verifica o plingere formulata de procurorul Vasile Pretula, cel care s-a ocupat initial de cazul Moruzi. Aceasta a fost facuta impotriva colegului sau prim-procurorul Valentin Iordan, de la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi. „Inspectorii se afla la Iasi pentru a efectua o verificare administrativa a unei sesizari punctuale. Dupa ce verificarea va fi definitivata, urmeaza a fi publicata in masura in care este de interes public", a declarat Cecilia Morariu, purtator de cuvint al CSM.

Potrivit unor surse din Parchet, procurorul Vasile Pretula a cerut apararea reputatiei profesionale dupa ce in ordonanta de scoatere de sub urmarire penala colegul sau a scris ca a dat dovada de o „necunoastere crasa a celor mai elementare notiuni de medicina legala". De asemenea, Pretula ar fi cerut si verificarea modului in care ordonanta de scoatere de sub urmarire penala a ajuns in posesia presei.

Comentarii