A murit Florian Pittis

duminică, 05 august 2007, 18:40
3 MIN
 A murit Florian Pittis

Pittis s-a nascut la 4 octombrie 1943, in Bucuresti. I se spunea "Motu", porecla despre care Pittis a precizat, intr-un interviu aparut in august 1999 in revista "Formula AS", ca i-a dat-o bunica din partea tatalui, pentru ca era primul nepot, care urma sa duca numele familiei mai departe si din acest motiv era "mai cu mot".

A urmat cursurile Liceului "Gheorghe Lazar" din Capitala, iar in 1966 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC), la clasa actorului Radu Beligan.

Cariera in teatru

La IATC a intrat din a doua incercare, dupa ce a luat lectii de dictie si a lucrat ca electrician voluntar la Teatrul "Bulandra". Pittis a afirmat ca "norocul" lui a fost Liviu Ciulei, care i-a propus, intr-o seara, sa inlocuiasca un actor, iar mai tirziu, cind maestrul a devenit director la Teatrul "Bulandra", l-a si angajat. Ca actor la "Bulandra" a colaborat cu mari regizori, printre care si Andrei Serban sau Alexandru Tocilescu.

De-a lungul carierei sale in teatru, Pittis a si pus in scena o serie de spectacole, printre care "Cum se numeau cei patru Beatles" de Stephen Poliacoff, "Ciinele gradinarului" de Lope de Vega, "Meditatiile Ritei" de Willy Russel si "Black & White" de Keith Waterhouse si Willis Hall.

S-a facut cunoscut si in spectacole de divertisment, mai ales cele de televiziune ale regizorului Alexandru Bocanet. A format un trio de succes alaturi de Anda Calugareanu si Dan Tufaru.

Vocea lui Florian Pittis a devenit, alaturi de cele ale Marianei Zaharescu si Luciei Muresan, o marca a uneia dintre cele mai longevive emisiuni TVR, "Teleenciclopedia".

Pasiune pentru muzica rock

Pasionat de rock, Pittis a popularizat acest gen muzical prin emisiuni radiofonice, auditii si cronici in mai multe publicatii. Purta par lung din 1971 si a declarat intotdeauna ca nu are de gind sa renunte la el.

Primele spectacole de muzica si poezie le-a sustinut in anii ’70, la Teatrul "Bulandra", alaturi de actorul Ion Caramitru si de formatia Sfinx.

Dupa ce au fost interzise, a inceput, in septembrie 1981, seria "Poezia muzicii tinere", spectacol in care prezenta marile succese ale Beatles din anii ’62-’66, prelungite seara cu recitari de poezii si cu multa muzica. Dupa ce si acestea au fost interzise, a urmat  "Cintec despre mine insumi", tot la "Bulandra".

A facut parte din Cenaclul Flacara condus de Adrian Paunescu.

In 1992 a fondat grupul de muzica folk-pop "Pasarea Colibri", impreuna cu Mircea Baniciu. Actul de nastere al trupei a fost semnat, practic, odata cu aparitia albumului "Nu trintiti usa!" al lui Mircea Vintila si Florian Pittis, la care au colaborat cu aranjamentul orchestral Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici. In 2000, Florian Pittis a renuntat sa participe la spectacole.

In martie 1999 a devenit directorul postului Radio Romania Tineret, care, in noiembrie 2004, s-a transformat in  "Radio 3net", primul radio romanesc care a emis exclusiv pe internet. (NewsIn)

Comentarii