Cele mai vindute carti ale anului 2007

miercuri, 26 decembrie 2007, 19:18
7 MIN
 Cele mai vindute carti ale anului 2007

"De ce iubim femeile" de Mircea Cartarescu, volumul de povestiri despre femei, publicate de autor in diverse reviste literare, s-a vindut in cele mai multe exemplare anul acesta in cel mai mare lant de librarii din Romania, Diverta, care are 70 de magazine in 43 de orase, si s-a clasat pe locul patru in topul vinzarilor de la Depozitul de Carte Distributie (DDC), cu aproape 8.000 de copii, si pe cinci in clasamentul Librariilor Humanitas. Cartea este bestseller si al Editurii Humanitas, care a declarat un numar de 17.000 de exemplare vindute, desi cartea a aparut prima data in urma cu peste trei ani.

Volumul este a doua cea mai vinduta carte de la Humanitas in 2007, dupa romanul lui Paulo Coelho "Vrajitoarea din Portobello", inspirat din calatoria scriitorului brazilian in Romania, cu 26.200 de exemplare comercializate.

Cartea lui Coelho a aparut in septembrie si este pe locul trei atit in topul vinzarilor Diverta si DDC (9.830 de exemplare) cit si in cel de la Librariile Humanitas. "Vrajitoarea din Portobello" este povestea Atenei, o fetita orfana din Romania care este adoptata de un cuplu libanez. Povestea este inspirata din cea a Lacrimei, care a fost adoptata de un cuplu de austrieci care l-a insotit pe scriitorul Paulo Coelho in excursia sa de 10 zile din Romania, in 2005.

Editura Polirom este prezenta cu volumul de debut al prezentatoarei TV Mihaela Radulescu, "Despre lucrurile simple", aparut in aprilie 2007, pe locul al doilea in topurile Diverta si Depozitul de Carte (peste 10.200 de exemplare). Cartea, ce reuneste texte publicate de aceasta in revista "Elle", apare si in topul Librariilor Humanitas si este cea mai vinduta carte Polirom la categoria non-fictiune.

Unul dintre primele volume publicate in limba romana ale laureatului premiului Nobel pentru literatura din 2006, Orhan Pamuk, "Ma numesc rosu", editat de Curtea Veche, se claseaza pe locul patru in topul Diverta, pe al zecelea in topul DDC (5.728 de exemplare), pe locul doi la vinzarile din librariile Carturesti si este printre cele mai vindute carti care nu sint editate de Humanitas, in Librariile Humanitas. Reprezentantii editurii Curtea Veche au declarat ca au vindut 22.000 de exemplare din volumul lui Pamuk, a carui actiune este plasata in Istanbulul secolului XVI. Romanul, publicat in 2006, este in acelasi timp politist si de dragoste, iar scriitorul analizeaza diferentele si tensiunile dintre lumea orientala si cea occidentala.

Un succes la Librariile Humanitas si in reteaua Depozitului de Carte Distributie, ce cuprinde, printre altele, o serie de hipermarketuri din tara, este a saptea si ultima carte din seria Harry Potter a britanicei J. K. Rowling, despre aventurile vrajitorului adolescent. Editia in limba romana, "Harry Potter si talismanele mortii", lansata pe 1 decembrie de Editura Egmont, a ajuns deja pe primul loc in topul DDC, cu peste 19.900 de exemplare vindute, si in fruntea clasamentului celorlalte edituri de la Librariile Humanitas. In acelasi top, editia britanica "Harry Potter and The Deathly Hallows", lansata in librariile din toata lumea pe 20 iulie, se claseaza pe locul al saselea, iar la Depozitul de Carte, volumul s-a vindut in peste 5.800 de exemplare si se afla pe locul al noualea.

In cele 17 librarii Humanitas din tara, unde primele in topul vinzarilor sint aparitiile editurilor din grup, clasamentul cartilor publicate de celelalte edituri este dominat de titluri de Octavian Paler, care a incetat din viata in luna mai a acestui an. Cu trei volume in top, dintre care "Convorbiri cu Octavian Paler" de Daniel Cristea Enache s-a vindut in peste 20.000 de exemplare, potrivit Editurii Corint, la care se adauga "Scrisori imaginare" (Historia) si "Viata pe un peron" (Corint), Paler este unul dintre cei mai populari autori ai anului.

"Ghidul nesimtitului" de Radu Paraschivescu, aparut anul trecut la Humanitas, se claseaza pe locul cinci in topurile Diverta si DDC (7.845 de exemplare), pe locul sase la Librariile Humanitas si pe locul trei in vinzarile editurii, cu 14.900 de exemplare.

Alte titluri care se regasesc in topul vinzarilor de la lanturile de librarii romanesti sint "Memoriile unei gheise" de Arthur Golden (Humanitas – 13.000 de exemplare), "Cartea gesturilor" de Peter Collett (Trei), "Si tu poti fi Super-Nanny" de Irina Petrea (Trei), "Traiesc, deci ma abtin" de dr. Mihaela Bilic (Coreus Publishing), o antologie de povesti, "Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus" de John Gray (Vremea),  "Jurnalul unui mag" de Coelho (Humanitas), "Dincolo de bine, dincoace de rau. Despre iubire" de Aurora Liiceanu si Alice Nastase (Nemira), "Micul Print" de Antoine De Saint-Exupery (Rao), "De veghe in lanul de secara" de J.D. Salinger (Polirom) si "Istoria Uratului", volum coordonat de Umberto Eco (Rao).

La Editura Polirom, cele mai vindute carti de literatura universala au fost editia noua din "De veghe in lanul de secara", "Supermenajera" de Sophie Kinsella si "Diavolul se imbraca de la Prada" de Lauren Weisberger (colectia Chic), "Taiko" de Eiji Yoshikawa, "Numele trandafirului" de Umberto Eco si "In noapte" de Haruki Murakami. La literatura romaneasca, topul vinzarilor e condus de "Derapaj" de Ion Manolescu, urmat de "Sint o baba comunista!" de Dan Lungu, "Baiuteii" de Filip si Matei Florian si "Degete mici" de Filip Florian, "Teodosie cel mic" de Razvan Radulescu si "O suta de ani de zile la Portile Orientului" de Ioan Grosan.

Cartea Romaneasca a vindut in 2007 cel mai mult "Bunul simt ca paradox" de Alexandru Paleologu, "Omul-pubela. Femeia ca un cimp de lupta" si "Paianjenul in rana" de Matei Visniec, "Aparatorii" de Radu Ciobotea, "Cruciada copiilor" de Florina Ilis si "Centura de castitate" de Nichita Danilov.

"Mostenirea templierilor" de Steve Berry a fost cea mai vinduta carte de fictiune de la Editura Rao, urmata in top de "Nevinovatul" de John Grisham si "Labirintul" de Kate Mosse. La categoria non-fictiune bestsellerurile anului au fost ghidul "Animale", "Istoria Uratului", coordonata de Eco, si "1001 carti de citit intr-o viata".

Cei mai vinduti autori anul acesta de la Humanitas sunt Coelho, Cartarescu si Paraschivescu, carora li se adauga Neagu Djuvara, a carui carte "Thocomerius – Negru Voda. Un voivod de origine cumana la inceputurile Tarii Romanesti", care a provocat o adevarata dezbatere in lumea culturala romaneasca, s-a vindut in 8.500 de exemplare.

Recent infiintata Humanitas Fiction a vindut 13.500 de exemplare din "Istoria iubirii" de Nicole Krauss si 8.000 din "Imparatul mustelor" de William Golding, iar Humanitas Multimedia a vindut audiobook-urile "Comedii la portile orientului" de Andrei Plesu in lectura autorului si "O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri" de Neagu Djuvara. Editia pe 10 DVD-uri "Memorialul durerii" de Lucia Hossu Longin se claseaza de asemenea in topul vinzarilor, ca si versiunile audio ale cartilor "De ce iubim femeile", "Jurnalul unui mag" de Coelho (lectura Florian Pittis) si "Strategii ale seductiei" de Gabriel Liiceanu.

Celebrul bucatar Jamie Oliver se afla in clasamentul vinzarilor Curtea Veche, dupa Orhan Pamuk, cu 19.000 de exemplare, ca si "Inteligenta emotionala" de Daniel Goleman (12.000 de exemplare), iar urmatoarele titluri ale acelorasi autori au avut vinzari comparabile, potrivit managerului general al editurii, Iren Arsene.

"Dincolo de bine, dincoace de rau. Despre iubire" de Aurora Liiceanu si Alice Nastase este cea mai vinduta carte Nemira din 2007. In topul grupului editorial se mai afla „Ghidul lenesului" de Tom Hodkinson, cartea pentru copii "Shrek al treilea – Povestea filmului", "Povestea lui Lisey" de Stephen King si "Ultimul templier" de Raymond Khoury.

Unul dintre succesele Grupului Editorial Corint pe anul acesta, pe linga volumele lui Octavian Paler, este revista "Winx Club", care a aparut in octombrie si s-ar fi vindut in circa 20.000 de exemplare, dar si "Batalia Vraciului", a patra carte din "Cronicile Wardstone" de Joseph Delaney, cu peste 6.000 de exemplare vindute.

Cea mai vinduta carte a anului la Editura Trei a fost "Si tu poti fi Super-Nanny" de Irina Petrea, editata in luna mai, care a avut mai multe tiraje ce totalizeaza 12.000 de exemplare (locul sase in topul DDC cu aproape 6.650 de exemplare vindute). Locul doi este ocupat, cu 10.000 de exemplare vindute fiecare, de volumul de psihologie practica intitulat "Cartea gesturilor" de Peter Collet si de "Aventurile intime ale unei prostituate de lux bucurestene", semnata Belle de Nuit. Pe locul trei in top se afla cartea Adrianei Saftoiu "Vocile puterii", ce cuprinde 16 interviuri cu fosti purtatori de cuvint ai presedintiei sau guvernului.

Editura Pandora M din Grupul Trei, relansata in octombrie, a vindut in trei saptamini primul tiraj de 3.000 de exemplare din cartea lui Frederic Beigbeder "Iarta-ma!… ajuta-ma!…".

"100 cele mai frumoase orase ale lumii" conduce topul de vinzari al Editurilor All, cu 8.700 de exemplare, urmat de cele trei volume din "Istoria romanilor" de Constantin C. Giurescu (6.780) si "Adio, Africa" de Corinne Hofmann (6.500). All a mai vindut si un atlas rutier al Europei, in 5.900 de exemplare, dar si romanul "Indragostita de un masai" de Corinne Hofmann (5.600).

La Grupul Tritonic, cea mai vinduta carte in 2007 este "Frida" de Barbara Mujica. Volumul este urmat de romanul "Obiecte ascutite" de Gilliam Flynn, "Spionul lui Dumnezeu" de Juan Gome-Jurado si doua volume din seria "Dune" de Brian Herbert si Kevin J. Anderson, "Casa Atreides" si "Casa Harkonnen". Cel mai bine vindut autor a fost Neil Gaiman ("Pulbere de stele", roman ecranizat anul acesta), iar Bogdan Teodorescu a fost cel mai bine vindut la categoria autori romani, non-fictiune, cu "Cinci milenii de manipulare". (NewsIn)

Comentarii