Nae Caranfil si-a lansat la Iasi ultimul film: „Restul e tacere”

marți, 11 martie 2008, 21:09
3 MIN
 Nae Caranfil si-a lansat la Iasi ultimul film: „Restul e tacere”

Luni seara, a avut loc la Iasi, la Cinema City, lansarea noului produs marca Nae Caranfil. Filmul "Restul e tacere", considerat a fi cel mai scump film realizat in Romania dupa 1989, cu 2,4 milioane de euro, este povestea primului film de lung metraj filmat in Romania, in anul 1913.

Insa "Restul e tacere" nu este un documentar, ci un film artistic despre o Romanie "in care se traia mai frumos decit in prezent, de care ne este dor", dupa cum spune actorul din rolul principal, Marius Florea Vizante, prezent si el la Iasi, la lansarea filmului care, in doar citeva zile de la prima proiectie, a avut incasari de peste 60.000 RON.

"Este un film artisitic de fictiune care spune o poveste de Nae Caranfil. L-am scris acum 20 de ani, din dragoste de cinema, din dragoste pentru acele povesti pe care le vedeam pe video, acele basme pentru oameni mari", isi descrie Nae Caranfil filmul.

Desi scenariul a fost scris pe cind studia la Bruxelles, prima incercare de materializare a sa a avut loc acum 14 ani, insa, din lipsa de fonduri, filmarile au fost oprite. Atunci a fost ales in rolul principal cel pe care il regasim pe ecran in prezent: Marius Florea Vizante. El interpreteaza rolul lui Grigore Ursache, Grig, un tinar de 20 de ani care, din cauza staturii si infatisarii, nu poate merge pe urmele tatalui sau: nu poate intra la Conservator pentru a deveni actor.

Pasionat de film, un subiect tabu la inceputul secolului trecut, tinarul face tot posibilul pentru a turna primul film romanesc despre Razboiul de Independenta. Tocmai pentru ca este determinat sa isi indeplineasca visul, meseria de garderobier la teatrul unde joaca tatal sau nesurizindu-i, ajunge la Leon Negrescu, interpretat de Ovidiu Niculescu, un Mecena nebun, pentru care intrajutorarea artistilor este o misiune divina, desi pentru el arta este, de fapt, o doar investitie.

Asa se naste una dintre temele esentiale ale filmului: raportul finantator – creator. "Acest rol este o sansa uriasa pentru orice actor. Ma intreb sincer acum cine imi va mai oferi o partitura de o asemenea incarcatura", explica Vizante.

Filmul, care dureaza peste doua ore, a fost realizat intr-un an si 2-3 luni. "Este un film cu foarte multa lume. Bucurestiul inceputului de secol a fost refacut, masinile au fost reconstruite pe motoare de tractor. Chiar si asa, nu este o megaproductie, ci o productie minimalista. Am incercat sa-i dam amploare si frumusetea pe care o merita", detaliaza Caranfil.

Chiar daca s-au investit in aceasta productie 2,4 milioane de euro, regizorul ne-a marturisit ca, pentru el, este mai putin important daca filmul are sau nu succes de casa, dar si-ar dori ca audienta sa se ridice macar la nivelul filmului "Filantropica", care a avut peste 100.000 de spectatori. Insa, pentru ca productia sa ajunga la public, trebuie promovata.

Nemultumirea regizorului a fost ca organizarea lansarii, atit la Iasi cit si la Timisoara, nu s-a ridicat la inaltimea unui asemenea eveniment. "Eu cred ca lucrurile trebuiau organizate cu mai multa grija. Mi-ar placea sa nu mai avem sentimentul ca cersim public, pentru ca este umilitor si trist. Insa poate ca face parte din meseria noastra", spune Caranfil.

 

Citeste mai multe amanunte premiera de la iasi

Comentarii