Sapte pictori au initat „Intilnirea maestrilor“ la ferma de la Panaci a lui Gabi Mardarasevici

miercuri, 19 septembrie 2007, 20:21
2 MIN
 Sapte pictori au initat „Intilnirea maestrilor“ la ferma de la Panaci a lui Gabi Mardarasevici

Cu greu poti atrage, in Iasi, peste 100 de persoane intr-un spatiu in care arta are, pentru citeva clipe, intiietate. Insa, aseara, Sala Voievozilor de la Palatul Culturii a fost arhiplina. Zeci de ieseni, personaje mai mult sau mai putin cunoscute din lumea afacerilor sau din spatiul artistic, grupuri de tineri sau doar curiosi au fost prezenti la vernisajul expozitiei „Intilniri cu maestri ai artei contemporane romanesti".

Evenimentul la care au luat parte doar cinci din cei sapte artisti implicati reprezinta finalul unui proiect initiat de omul de afaceri iesean Gabriel Mardarasevici, „Intilnirea maestrilor", care a avut loc la conacul lui de la Panaci, linga Vatra Dornei. „Ceea ce se intimpla in aceasta seara aici nu este o simpla expozitie de pictura. Este o intilnire intre mediul de afaceri si lumea artistica ce a determinat o foarte importanta coeziune in corpul artistic romanesc. Este o intilnire a artistilor cu ei insisi, in care si-au pus in evidenta propria vocatie, in care accentul a acazut pe compatibilitate si capacitatea de tolerare. Si, mai mult, este o intilnire a artistului cu peisajul si a spatiului public cu cel privat", spunea criticul de arta Pavel Susara.

Aceasta intilnire cu multiple semnificatii a luat nastere, dupa cum povesteste Gabriel Mardarasevici, intr-o dimineata, la o cafea cu prietenul sau Dorin Baba. El i-a selectat pe maestri, care provin din Bucuresti, Bacau si Iasi, iar omul de afaceri le-a pus la dispozitie totul: le-a cumparat pinze, acuarele, le-a oferit ferma sa de peste 3 hectare de la Panaci si i-a lasat sa creeze.

„Am fost doar trei zile acolo. Am fost surprins sa ii gasesc in spatii proprii, amplasate la distanta unul de celalalt, probabil pentru a nu se deranja unul pe altul in timpul lucrului. In cele doua seri am avut ocazia sa stau de vorba cu ei si am descoperit ca toti sint niste oameni extraordinari, care au trait intens si care au acumulat multe amintiri frumoase", spune omul de afaceri Gabriel Mardarasevici, caruia opera de mecenat i-a adus o imensa satisfactie. „Nu poti numai sa acumulezi si sa acumulezi, trebuie sa mai si daruiesti. Am facut acest proiect pentru ca asa este corect", explica cel care nu a pus niciodata mina pe pensula, insa a fost o gazda foarte buna pentru cei care traiesc din minuirea ei.

„A fost extraordinar de frumos. Si chiar daca am fost singura doamna printre sase barbati, m-am simtit foarte bine. Am lucrat foarte mult, reusind sa termin chiar cite o lucrare pe zi. In zece zile am terminat opt lucrari", ne-a spus Angela Tomaselli.

Pentru ca acest prim proiect a avut rezultatele asteptate, omul de afaceri va organiza in aceasta toamna o continuare a taberei artistice de la Panaci. Insa, de aceasta data, invitati vor fi tinerii artisti contemporani.

Comentarii