Unii dintre cei mai cunoscuti scriitori spun „Povesti erotice romanesti” intr-o singura carte

vineri, 07 decembrie 2007, 22:28
2 MIN
 Unii dintre cei mai cunoscuti scriitori spun „Povesti erotice romanesti” intr-o singura carte

Editura i-a convins pe cei 17 – Stefan Agopian, Radu Aldulescu, Cezar Paul-Badescu, Dan-Silviu Boerescu, Emil Brumaru, Ionut Chiva, Marius Chivu, Filip Florian, Matei Florian, Radu Pavel Gheo, Claudia Golea, Ioan Grosan, Florin Iaru, Doina Rusti, Dan Sociu, Cecilia Stefanescu, Lucian Dan Teodorovici – sa scrie despre erotism, demers ce nu a fost lipsit de suspans, din partea unor autori care au intirziat mult predarea, sau pentru unii despre care s-au facut pariuri ca nu vor scrie niciodata proza erotica, potrivit coordonatoarei volumului, directorul editorial Magdalena Marculescu.

"Povesti erotice romanesti" a luat nastere in mai multe etape. A inceput in urma cu un an, "cind ne-a venit ideea sa alcatuim un volum cu texte erotice scrise de autorii romani actuali", a explicat Marculescu. "Al doilea moment important a fost in luna iunie, cind am contactat scriitorii, le-am vorbit despre proiect, le-am propus sa creeze un astfel de text si am stabilit un dead-line. Etapa cea mai pasionanta a fost luna septembrie, cind am primit textele si am facut selectiile. In fine, volumul a aparut efectiv la sfirsitul lunii noiembrie, la tirgul Gaudeamus."

Totul a inceput cu un text al Doinei Rusti. Au urmat Stefan Agopian, care s-a decis sa participe in proiect dupa ce a avut o revelatie, potrivit agentului sau literar Simona Kessler. Textul lui Agopian, cu un "titlu incendiar" a fost predat foarte tirziu, dar Marculescu sustine ca "placerea lecturii a anulat repede anxietatea asteptarii".

Pentru Ioan Grosan s-au facut pariuri ca nu va scrie niciodata proza erotica. Autorul a predat insa, pe ultima suta de metri, "o splendida poveste despre amor si comunism".

Potrivit lui Marculescu, povestea Ceciliei Stefanescu este ingenua, dar socanta, textul lui Emil Brumaru, admirabil, Filip Florian a scris o poveste care se petrece in tinuturile "aparent frigide ale nordului", dar in care "mocneste senzualitatea", Matei Florian dezlantuie "imagistica fabulatorie a fantasmei si dorintei, iar Aldulescu "creeaza un fel de cosmogonie a pasiunii".

Textele cele mai "hard" apartin insa, "indiscutabil", lui Dan Sociu si Ionut Chiva, potrivit lui Marculescu. (NewsIn)

Comentarii