Armistitiul de trei luni dintre PD si PNTCD a durat trei zile

luni, 02 februarie 1998, 00:00
3 MIN
 Armistitiul de trei luni dintre PD si PNTCD a durat trei zile

Simbata urmau sa demareze negocierile dintre CDR, UDMR si PD pentru stabilirea noului Protocol de colaborare si functionare a Coalitiei aflate la Putere. Intrunirea liderilor celor patru "mari" (PNTCD, PNL, UDMR si PD) nu a mai avut loc, datorita evenimentelor de simbata, cind, pe parcursul a numai patru ore, "pacea de la Cotroceni" a fost anihilata, razboiul declaratiilor dintre PNTCD si PD reizbucnind si mai violent. Noul "incendiu" are la origini unele aprecieri vizavi de situatia politica interna a Romaniei, ale dlui Win van Velzen (presedintele Uniunii Europene Crestin-Democrate) care a sosit inopinat la Bucuresti pentru o vizita de citeva ore. Aceasta a afirmat: "Probabil conflictele interne din Partidul Democrat sint cauza reala pentru ceea ce se intimpla in Romania". Wim van Velzen a apreciat ca "vina (pentru criza politica – n.a.) nu apartine primului ministru sau PNTCD", precizind: "Pentru noi, este absolut clar ca premierul a respectat ferm si pe deplin calendarul reformei si ca asa va face in continuare". Liderul european al crestin-democratilor si-a manifestat optimismul in privinta colaborarii dintre PNTCD si PD, dar a opinat ca "atacurile la adresa primului ministru trebuie sa inceteze".
PD reactioneaza violent
Declaratiile lui Win van Velzen au stirnit reactii violente din partea liderilor PD. "Este lamentabil ca PNTCD a recurs la utilizarea sprijinului strain. PD nu este impresionat de cele declarate de Wim van Venzel" (Traian Basescu);
"Dupa cele afirmate de presedintele UECD, ne punem serios problema daca PD mai poate sa sustina Cabinetul Ciorbea in Parlament" (Victor Babiuc).
Informat de situatie, presedintele PD, Petre Roman, a declarat chiar pe aeroport, la intoarcerea de la Lisabona: "Nu vad cum ar rezista un guvern care nu este capabil sa faca reforma". Ieri, conducerea PD a avut o intilnire cu usile inchise, pentru a evalua situatia nou creata. Desi nu s-au dat declaratii presei, din surse confidentiale am aflat ca, la intrunire, s-a luat in calcul retragerea totala a sprijinului acordat Guvernului.
PNTCD contraataca
Nici liderii taranisti nu s-au complacut in tacere. Presedintele Ion Diaconescu a adus critici democratilor ca ar fi incalcat moratoriul stabilit la Cotroceni si a afirmat ca: "Daca coalitia nu va fi in functiune, atunci vom continua munca, cit vom avea sprijin in Parlament, indiferent din ce parte ar veni acesta".
Eminenta cenusie a partidului, vicepresedintele Nicolae Ionescu-Galbeni, a criticat faptul ca PD s-a retras de la guvernare, dar a ramas in Coalitie. "Este o situatie politica hibrida creata prin faptul ca, desi ministrii PD s-au retras din Guvern, PD ramine in Coalitie si la guvernare – prin secretarii de stat si prefecti – si totodata PD acorda sprijin parlamentar guvernului". Ionescu-Galbeni este de parere ca acest fapt inseamna "lipsa de raspundere, dar pasrarea beneficiilor rezultate din guvernare".
Partile se explica
Ion Diaconescu: presedinte PNTCD: "Mi s-a parut ca Petre Roman a facut la Lisabona declaratii critice. Atit am retinut eu. Altceva nu am comentat, pentru ca nu stiu. Negocierile pentru Protocol nu s-au sistat, fiindca inca nici nu au demarat".
Alexandru Sassu, vicepresedinte PD: "Noi am semnalat atacurile PNTCD. Ei au atacat direct. Consideram drept atacuri si iesirea in presa a dlui Remus Opris cu conditiile de negociere a protocolului. In conditiile in care a fost incalcat acordul de la Cotroceni, privind atacurile dintre partide, nu se mai poate discuta colaborarea sau trece peste acest aspect. Trebuie sa evaluam situatia nou creata. Nu ne prezentam la negocieri pina nu primim explicatii privind prezenta si declaratiile d-lui Win van Welzen". (Lucian GHEORGHIU)
"Sint complet scirbit de aceasta situatie"
Presedintele Emil Constantinescu a declarat, ieri, ca este "scirbit" de modul in care evolueaza criza politica generata de conflictul dintre PNTCD si PD si ingrijorat de consecintele acestei situatii. "Sint complet scirbit de aceasta situatie si de modul in care aceste dispute politice din Rom?nia afecteaza interesele tarii. Daca nu vor intelege toti sa terminam odata cu aceasta disputa nefericita, vor fi, in modul cel mai direct, raspunzatori pentru sacrificarea intereselor Rom?niei. Este ceva inadmisibil ceea ce se intimpla si va trebui ca poporul rom?n sa ii traga pe toti la raspundere", a precizat el.

Comentarii