In Europa fara vize

joi, 03 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 In Europa fara vize

Intrarea pe teritoriul unuia dintre statele din spatiul Schengen nu se face chiar cu una cu doua. La punctele de frontiera ale granitei externe, autoritatile de frontiera pot dispune masura returnarii persoanelor care nu poseda pasaport valabil, daca acesta este deteriorat sau falsificat sau daca nu au suficiente mijloace de subzistenta (Euro, carti de credit sau cecuri de calatorie), asigurare medicala sau bilet de calatorie dus-intors. Returnarea de la frontiera poate fi dispusa si in situatia in care autoturismul nu este asigurat sau prezinta defectiuni tehnice sau in cazul in care persoana respectiva are interdictie de intrare in spatiul Schengen.
La iesirea din tara seful punctului de control poate dispune intreruperea calatoriei unei persoane daca aceasta nu face dovada asigurarii medicale pe perioada sejurului, a biletului de calatorie dus-intors sau a cartii verde a autoturismului sau a sumei de 100 Euro/ zi de persoana, proportional cu durata sederii, dar nu mai putin de 5 zile.
Fiecare roman care pleaca in strainatate trebuie sa cunoasca nu doar adresa si telefonul ambasadei romane din statul respectiv, regulile aeroportuare si vamale si orarul mijloacelor de transport, ci si insemnele autoritatii, modul de utilizare a serviciilor publice, obiceiurile, modelul cultural, expresiile uzuale si limbajul gestual specific tarii de destinatie.
Vizele de munca vor fi luate de la Bucuresti
Odata ajunsi in spatiul Schengen, romanii vor trebui sa se spuna unor reguli stricte, neresepectarea acestora atragind numeroase interdictii. Una dintre ele se refera la peroanele care au fost depistate desfasurind munca la negru si carora nu le va mai fi permis intrarea in tara respectiva.
In cazul in care o peroana intentioneaza "sa desfasoare activitati lucrative, inclusiv pe termen scurt, sezonier", ea este obligata sa obtina vize de munca. Acestea vor fi solicitate de la Ambasada statului respectiv la Bucuresti, inainte de a intra in spatiul Schengen. Persoanele care se gasesc in vizite de scurt sejur pe teritoriul unui asemenea stat nu pot solicita in nici un fel de la autoritatile locale obtinerea unei vize pe termen lung sau pentru munca si nici nu pot solicita prelungirea unei vize obtinute anterior.
Acestea nu sint singurele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un roman care a ajuns in spatiul Schengen. "In cazul in care nu este cazat intr-o unitate hoteliera, el este obligat sa notifice prezenta la organele de politie locale. Termenul in care persoana trebuie sa se inregistreze la Politia locala difera de la stat la stat. Conventia de Aplicare a Acordului Schengen prevede insa un termen de trei zile lucratoare de la data intrarii", ne-a declarat seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei, lt.col. Nicu Duret. (Cristina SARBESCU)

Comentarii