O planeta despre care se spune ca este „sora” Terrei, descoperita de NASA

marți, 06 decembrie 2011, 12:59
3 MIN
 O planeta despre care se spune ca este „sora” Terrei, descoperita de NASA

Potrivit AFP, este pentru prima data cand sonda americana Kepler, lansata in martie 2009 si echipata cu un telescop puternic, confirma prezenta unei planete care orbiteaza in jurul unei stele – alta decat Soarele – si ale carei caracteristici sunt propice aparitiei vietii.

Aceasta confirmare semnifica faptul ca astronomii de la NASA au asistat cel putin de trei ori la trecerea acestei exoplanete prin fata stelei ei. Ei nu sunt insa in masura sa afle daca aceasta adaposteste deja forme de viata, ci doar sa confirme faptul ca acele conditii care sunt necesare pentru dezvoltarea vietii sunt intrunite pe planeta.

Astfel de planete se afla la o distanta potrivita de steaua lor pentru a permite prezenta apei in stare lichida. In plus, temperaturile si atmosferele lor sunt propice aparitiei vietii si dezvoltarii acesteia.

"Suntem siguri ca ea se afla intr-o zona locuibila", a declarat Bill Borucki, expertul NASA pentru misiunea Kepler 22.

Planeta, cu o masa de 2,4 ori mai mare decat cea a Terrei, se afla la o distanta de circa 600 de ani lumina si efectueaza o rotatie completa in jurul stelei sale in 290 de zile. Oamenii de stiinta nu stiu deocamdata daca planeta este de natura telurica, gazoasa sau lichida.

"Daca are o suprafata telurica, temperatura de la suprafata trebuie sa fie agreabila", a precizat Bill Borucki. Potrivit NASA, temperatura de la suprafata exoplanetei este de circa 22 de grade Celsius.

Centrul national de cercetari stiintifice (Centre National de la Recherche Scientifique / CNRS) din Franta a anuntat, in premiera, in luna mai, ca una dintre planetele care orbiteaza in jurul stelei pitice Gliese 581 ar putea fi "locuibila", cu un climat propice prezentei apei in stare lichida si a vietii. In luna august, astronomii elvetieni au confirmat existenta unei alte exoplanete, HD 85512b, situata la 36 de ani lumina de Terra. Planeta Gliese 581d se afla la o distamta de 20 de ani lumina de Terra.

Lansata in martie 2009, sonda Kepler are misiunea de a cauta planete asemanatoare Terrei, care pot sa adaposteasca viata, observand peste 100.000 de stele asemanatoare Soarelui din sistemul nostru solar.

NASA a anuntat, la inceputul anului 2010, ca sonda americana a descoperit primele ei cinci exoplanete, insa acestea erau prea fierbinti pentru a adaposti forme de viata.

Kepler a descoperit si cateva "bizarerii" cosmice, precum o stea care are pe orbita un mic corp ceresc a carui temperatura este mai mare decat temperatura astrului.

Principalul instrument de la bordul sondei Kepler este un fotometru ce permite detectarea celor mai slabe schimbari luminoase care indica trecerea unei planete prin fata stelei ei.

Misiunea sondei Kepler este de a scruta spatiul cosmic timp de trei ani si jumatate si peste 100.000 de stele asemanatoare Soarelui nostru, situate in constelatiile Lebedei si Lirei, in interiorul Caii Lactee.

In aceeasi zi in care s-a confirmat existenta planetei Kepler 22, astronomii de la Universitatea din Puerto Rico au postat pe internet un clasament, in functie de probabilitatea de a putea fi locuite, al celor 47 dintre cele aproape 700 de exoplanete descoperite, din 1995, de diverse echipe de astronomi. Kepler 22 nu figureaza inca in acest clasament, insa HD 85512b si Gliese 581d sunt prezente si ocupa primele pozitii.

Acest top poate fi consultat pe adresa http://www.phl.upr.edu/. (Mediafax)

Comentarii