Patrunjelul, pe lista plantelor etnobotanice

miercuri, 31 martie 2010, 21:44
2 MIN
 Patrunjelul, pe lista plantelor etnobotanice

Guvernul a aminat ieri discutarea unui proiect de ordonanta privind modificarea legii care interzice comercializarea plantelor etnobotanice. Potrivit lui Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, Romania a fost sesizata de Uniunea Europeana cu privire la necesitatea modificarii acestei legi. "Am primit din partea Comisiei Europeane pentru Monitorizarea Drogurilor si a Dependentei de Droguri (EMCDA) o adresa care nominalizeaza acele substante si plante care, potrivit legislatiei europene, sint interzise la cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere in vinzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumparare, detinere fara drept etc. Printre acestea figureaza si "Petroselinum crispum", cunoscut drept patrunjel in bucataria romaneasca. Specialistii EMCDA fac referire la anumite studii care asociaza consumul indelungat al acestei plante cu fenomenul de adictie insotit de reactii de euforie si nervozitate. Am propus Guvernului discutarea solicitarii EMCDA si adoptarea unei hotariri de completare a listei stabilite de legea plantelor etnobotanice, precum si interzicerea comercializarii acestora", a spus Adrian Streinu Cercel.

Propunerea a stirnit controverse in rindul membrilor Guvernului, dar si al specialistilor din domeniul medical. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, a precizat ca EMCDA, o agentie a Uniunii Europene, are doar rol de monitorizare si informare, fara atributii in stabilirea agendelor guvernamentale ale statelor membre UE. "Nu este prima oara cind alarma de la Bruxelles a fost declansata de persoane care se pripesc. Nu am cunostinta de studiile invocate de EMCDA, dar stiu doua cazuri asupra carora plutesc semne de intrebare. Usurinta cu care a fost mediatizata gripa aviara si cea cu care s-a decretat pandemia de gripa porcina vorbesc de la sine. Prefer sa fiu dependent de patrunjel decit de interese pe care nu vreau sa le numesc acum", a spus Astarastoae pentru Radio Romania Actualitati.

Ministrul Sanatatii, care a cerut Executivului un ragaz pentru studierea adresei EMCDA, a spus ca decizia este "la noi in curte". "Am cerut un ragaz de doua saptamini pentru analiza. Putem interzice comercializarea patrunjelului, sau putem sa ignoram cererea UE. In primul caz am da dovada de loialitate fata de angajamentele pe care ni le-am asumat, iar in al doilea caz ne-am asuma consecintele unei atitudini distante fata de forul european.", a spus Csekke Attila, ministrul Sanatatii.

Romania a adoptat, in urma cu doua luni, la initiativa deputatului iesean Tudor Ciuhodaru, legea privitoare la interzicerea comercializarii plantelor etnobotanice. Pina pe 9 aprilie, Ministerul Sanatatii trebuie sa intocmeasca lista plantelor si produselor restrictionate, iar adresa EMCDA vizeaza tocmai completarea acesteia.

Comentarii