Presa britanica scrie ca infrangerea PCRM inseamna caderea ultimului bastion comunist al Europei

vineri, 31 iulie 2009, 10:12
4 MIN
 Presa britanica scrie ca infrangerea PCRM inseamna caderea ultimului bastion comunist al Europei

The Times si The Independent atrag atentia, in editiile de vineri, ca ultimul bastion comunist al Europei a fost infrant joi, dupa ce PCRM a pierdut alegerile din R.Moldova.

"O majoritate care s-a exprimat in favoarea a patru partide proeuropene a determinat incheierea unei ere politice, iar ideologia lui Marx si Lenin, care candva guverna viata oamenilor din Berlin pana la Vladivostok, a trecut in cartile de istorie", comenteaza Times.

Rezultatul alegerilor din R. Moldova, "care a surprins multi observatori, pare sa fi zadarnicit planurile lui Vladimir Voronin de a instala la Presedintie un succesor maleabil si de a urma exemplul lui Vladimir Putin conducand tara din alta pozitie-cheie. Se preconiza ca Voronin sa devina presedintele Parlamentului dupa incheierea celor doua mandate, conducand tara cu ajutorul majoritatii comunistilor", scrie The Times.

Potrivit publicatiei, scorul votului este "o lovitura pentru Kremlin, care l-a sustinut pe Voronin si care i-a oferit guvernului acestuia un imprumut de 500 de milioane de dolari pentru a redresa situatia economica precara. Dar Rusia mai are un as in maneca pentru a impiedica completa orientare prooccidentala a fostului sau satelit. Este regiunea separatista Transnistria", explica The Times.

In tot cazul, scrie ziarul, chiar daca Partidul Comunistilor ramane o forta politica in R. Moldova, "cariera politica a lui Voronin pare sa se fi terminat".

"El a lasat in urma o tara saracita, ravasita de diviziuni profunde, unde salariul mediu ajunge la 350 de dolari, iar peste un sfert din populatie isi cauta de lucru in afara granitelor", puncteaza The Times.

La randul sau, The Independent arata ca "procesul inceput acum doua decenii in Polonia s-a incheiat odata cu abdicarea in fata opozitiei a ultimului bastion de guvernamant in stil sovietic".

"La 20 de ani de la caderea comunismului in Polonia, care a determinat un efect de domino in estul Europei, ultimul partid comunist din Europa a fost indepartat miercuri de la putere. Vladimir Voronin, omul de baza al comunistilor moldoveni, si-a admis joi infrangerea", mai scrie publicatia.

Ziarul britanic il citeaza pe analistul moldovean Bogdan Tirdea, care atrage atentia asupra importantei acestui moment, intrucat, in ciuda sustinerii din partea Rusiei, comunistii au obtinut mai putine voturi decat in aprilie.

"O tara fara iesire la mare, mai mica decat Elvetia, prinsa intre Romania, la vest, si Ucraina, la est, Moldova este cea mai saraca tara din Europa: aproape un sfert din populatia sa de 4,3 milioane traieste cu mai putin de 2 dolari pe zi. Citata adesea ca un loc-reper pentru traficul cu arme, droguri, organe sau persoane, a fost, de-a lungul intregii sale istorii, in centrul unei lupte intre Est si Vest. In ultimii 20 de ani, odata cu destramarea Uniunii Sovietice, din care a facut parte incepand din al Doilea Razboi Mondial, lupta pentru hegemonie s-a intensificat. Limba moldoveneasca, literatura si multe dintre traditiile tarii sunt asemanatoare cu ale Romaniei, din care a facut candva parte, insa dominatia sovietica a schimbat toate acestea", rezuma The Independent.

"Chiar si Belarusul, care are un presedinte demodat si dictatorial, pe Aleksandr Lukasenko, a trecut la o democratie aparent pluripartinica. In Moldova, care a resimtit multe dintre efectele maligne ale desprinderii de blocul sovietic, comunistii au ramas la putere – pana joi", scrie The Independent.

Potrivit lui Andrew Wilson, expert al European Council on Foreign Relations, Vladimir Voronin este cel mai mare perdant al acestor alegeri. "S-au folosit de comunism ca de un ‘brand’ si au fost cam bolsevici in ceea ce priveste flexibilitatea politica", a continuat expertul.

Comunistii au vizat un electorat din generatia mai in varsta, cu amintiri adanc inradacinate despre vremurile mai prospere din era sovietica. In schimb, tinerii moldoveni, au fost mult mai atrasi de traiectoria occidentala a Romaniei vecine, care a devenit membra a UE in 2007, conchide The Independent.

Pe de alta parte, in opinia Financial Times (FT), euforia victoriei opozitiei de la Chisinau incepe sa paleasca, intrucat apar tot mai multe indoieli in ceea ce priveste capacitatea fragmentatei opozitii de a actiona unitar pentru a desemna un nou presedinte.

In plus, chiar daca cele patru partide de opozitie care au resit sa intre in Parlament – Partidul Liberal, Partidul Democrat, Alianta Moldova Noastra si Partidul Liberal Democrat – ar reusi sa se coalizeze, FT remarca faptul ca acestora le-ar lipsi in continuare cele 61 de voturi pentru a putea desemna un presedinte.

"Partidele spera ca Marian Lupu, fost lider comunist, sa ademeneasca sapte sau opt parlamentari de la comunisti, astfel incat acestia sa voteze pentru candidatul propus de opozitie. Numerosi analisti considera ca este putin probabil ca acest lucru sa se intample, din moment ce Partidul Comunistilor este cunoscut pentru disciplina membrilor sai, iar lista electorala a fost alcatuita cu mare atentie de Vladimir Voronin si de apropiatii sai", scrie publicatia engleza.

Financial Times evidentiaza si declaratia lui Marian Lupu, care a asigurat ca exclude varianta coalizarii cu PCRM. "Dorim o influenta reala, ceea ce nu am obtine ca subordonati, iar partidele care s-au aliat ibn trecut cu comunistii au fost sanctionate apoi de electorat", a declarat politicianul in urma cu o luna, intr-o aluzie la Partidul Popular Cresti-Democrat al lui Iurie Rosca.

Un scenariu luat in discutie, potrivit FT, este ca Voronin si cabinetul sau din prezent sa fie lasati in functie, in timp ce opozitia si-ar putea folosi majoritatea parlamentara pentru a legifera. Pe de alta parte, R. Moldova ar avea nevoie cat mai curand de un guvern, daca doreste ca FMI sa ofere un ajutor pentru a depasi deficitul bugetar de peste un miliard de euro, atrage atentia publicatia financiara britanica. (NewsIn)

Comentarii