Reuters: Miza alegerilor din R. Moldova o reprezinta relatiile cu Romania

miercuri, 29 iulie 2009, 08:12
2 MIN
 Reuters: Miza alegerilor din R. Moldova o reprezinta relatiile cu Romania

Relatiile s-au tensionat in timpul presedintiei lui Vladimir Voronin.

Moldovenii sunt chemati miercuri la urne pentru a alege intre comunistii care pledeaza pentru un parteneriat strategic cu Rusia si partidele liberale, care vor o apropiere de Romania si de Uniunea Europeana.

"Am deschis. Asteptam oamenii sa vina si sa isi exprima vointa", a declarat directorul comisiei electorale de la o sectie de votare din Chisinau, Aliona Ghergeledji.

Zece partide se afla in cursa, iar 2.000 de sectii de votare sunt deschise intre ora 7.00 si ora 21.00 in intreaga tara.

Comunistii au castigat alegerile din 5 aprilie, dar rezultatele au dus la proteste violente ale tinerilor, care au devastat sediile Presedintiei si Parlamentului. Voronin a acuzat Romania pentru instigarea la violenta.

De aceasta data, comunistii sunt creditati in sondaje cu 30% din intentiile de vot, fata de 50% din sufragii cat au obtinut in luna aprilie. Liberalii si liberal-democratii din opozitie ar obtine, impreuna, 20% din voturi, in timp ce Partidul Democrat, de centru, ar creste de la 4% la 10% din sufragii, dupa numirea noului sau lider, Marian Lupu, un fost comunist dezamagit de Voronin.

.Unii analisti spun ca Lupu, un intelectual carismatic, si-ar putea uni din nou fortele cu comunistii, daca Voronin s-ar retrage din politica. Altii cred ca politicianul, al carui slogan de campanie este "Trebuie sa punem capat razboiului politic", ar putea deveni mediatorul care sa puna capat blocajului politic din Parlament si ar putea fi ales chiar presedinte.

Voronin, care vrea sa controleze in continuare puterea si dupa ce se va retrage de la presedintie, a avertizat moldovenii ca un vot impotriva comunistilor la alegerile de miercuri risca sa stearga tara de pe harta.

Voronin a dizolvat Parlamentul luna trecuta si a convocat alegeri anticipate, dupa ce partidele de opozitiei au blocat de doua ori alegerea unui succesor al sau la presedintie.

Prinsa intre Ucraina si Romania, Republica Moldova, fosta republica sovietica, depinde economic de Rusia, care are si trupe desfasurate in in regiunea separatista Transnistria.

Intr-o campanie electorala intens disputata, Voronin a acuzat partidele liberale de opozitie ca vor ca Republica Moldova sa fi alipita Romaniei. La randul lor, liberalii acuza comunistii de fraudarea alegerilor, prin implicarea institutiilor statului si acoperirea mediatica partinitoare.

Campania a scos la iveala o diviziune profunda intre alegatorii lui Voronin, din satele sarace si din randul minoritatilor etnice, si electoratul liberal, de obicei tanar si provenind din zone urbane.

Multi dintre sustinatorii lui Voronin sunt angajati ai statului sau nostalgici dupa perioada sovietica, cand Republica Moldova avea o relatie privilegiata cu Moscova si era descrisa drept "livada infloritoare a Uniunii Sovietice".

Liberalii vor relatii mai apropiate cu Occidentului, unde sute de mii de moldoveni au plecat la munca.

Rusia ofera peste 90% din energia consumata de Republica Moldova, il sustine pe Voronin si a promis un imprumut de 500 de milioane de dolari pentru a ajuta tara sa faca fata crizei economice.

In Romania, presedintele Traian Basescu si-a exprimat deschis sustinerea fata de opozitie, iar interesul public fata de vot este mare. (NewsIn)

Comentarii