Scandal in jurul initiativei ca Iasiul sa fie declarat oras initiator al Revolutiei

marți, 13 decembrie 2011, 20:01
3 MIN
 Scandal in jurul initiativei ca Iasiul sa fie declarat oras initiator al Revolutiei

 Presedintele Asociatiei Memorialul Revolutiei de la Timisoara, Traian Orban, a declarat, marti, ca parlamentarii PDL care au depus un proiect de lege pentru declararea municipiului Iasi drept oras initiator al Revolutiei din decembrie 1989 nu cunosc istoria, el calificand initiativa ca "o rusine".

Orban a declarat ca gestul facut de parlamentarii PDL este "incalificabil" si a spus acestia nu cunosc istoria Revolutiei.

"Ei nu pot deosebi realitatea de fictiune si nu pot intelege implicarea directa a populatiei din Timisoara, care s-a soldat cu numerosi morti si raniti. Tipii respectivi habar nu au ce s-a intamplat. Daca dupa 22 de ani ei fac acest gest, este incalificabil. Daca ei nu cunosc istoria Revolutiei si preiau niste idei… Politica nu se face dupa ureche", a spus Orban.

Presedintele Asociatiei Memorialul Revolutiei din Timisoara, care este si administratorul singurului muzeu dedicat Revolutiei din 1989 din municipiu, a afirmat ca parlamentarii romani ar trebui sa viziteze acest obiectiv pentru a afla cum a pornit revolta care a dus la schimbarea regimului lui Nicolae Ceausescu.

"Aia a fost o revolutie? Nu a fost revolutie ce au facut ei (la Iasi – n.r.). Acolo o mana de oameni au incercat ceva si au fost turnati de unul dintre ei la Securitate si arestati. Toata stima pentru cei cativa disidenti, dar asta nu a fost revolutie. Se ignora total sacrificiul si implicarea Timisoarei in declansarea revolutiei romane. E o rusine! Nu ne cunoastem istoria! Ii invit pe parlamentarii romani sa vina sa viziteze Memorialul Revolutiei si sa vada ce s-a intamplat la Timisoara. Si la Timisoara au fost oameni in strada. Inca din 10 decembrie stateau in strada enoriasii pentru a-l apara pe Tokes. Si acum dintr-o data in 14 a fost revolutie in Iasi", a mai spus Orban.

El a adaugat ca, in ultimii ani, "orase care nu au avut nimic de-a face cu Revolutia din 1989 s-au umplut de revolutionari".

"Se legifereaza impostura", a conchis Traian Orban.

Parlamentarii ieseni ai PDL au depus, marti, la Camera Deputatilor, un proiect de lege pentru declararea municipiului Iasi drept oras initiator al Revolutiei din decembrie 1989, motivand ca este necesar sa fie recunoscute meritele orasului in lupta impotriva dictaturii comuniste.

Grupul parlamentar PDL de Iasi, alcatuit din senatorii Dumitru Oprea si Mihaela Popa si deputatii Cristina Dobre, Petru Movila, Nicusor Paduraru si Teodor Marius Spinu, a depus, marti, la Camera Deputatilor, un proiect de lege, cu articol unic, prin care se cere declararea municipiului Iasi drept oras initiator al Revolutiei romane din decembrie 1989.

"Am declansat demersul de adoptare a legii prin care sa fie recunoscute in mod clar meritele orasului nostru in lupta impotriva dictaturii comuniste. Acest gest este un semn de cinstire si recunostinta fata de eroismul disidentilor, constituiti in Frontul Popular Roman, care pregateau revolta anticomunista din 14 decembrie 1989", sustin, intr-un comunicat de presa, initiatorii proiectului de lege.

In expunerea de motive, cei sase parlamentari ieseni ai PDL se refera la "curajul si sacrificiul" unor lideri ai miscarii anticomuniste din Iasi, intre care se numara Cassian Maria Spiridon, Stefan Pruteanu, Vasile Vicol, Aurel Stefanachi, Ionel Sacaleanu, Valentin Odobescu si Titi Iacob.

"Ei au fost arestati in 13 decembrie, dusi in beciurile Securitatii, batuti si infometati pana in 22 decembrie. Legea este un omagiu si o reparatie morala adusa iesenilor care au avut imensul curaj de a infrunta dictatura comunista. Practic, ei sunt declansatorii Revolutiei din decembrie 1989", afirma initiatorii acestui demers.

In decembrie 1989, in Iasi au fost impartiti fluturasi, prin care populatia era invitata sa participe la o actiune de protest, care urma sa aiba loc in piata centrala, in 14 decembrie. Manifestatia nu a mai avut loc, autoritatile blocand in 14 decembrie, accesul oamenilor in centrul municipiului. Totodata, statia de tramvai din zona a fost mutata timp de cateva zile, pentru a evita aglomeratia in centrul Iasiului.

De asemenea, fosta Securitate a facut mai multe arestari, pe 13 decembrie 1989, fiind vizate persoanele care au pus la cale mitingul de protest ce urma sa aiba loc la Iasi in dupa-amiaza de 14 decembrie. (Mediafax)

Comentarii