Servicii gratuite pentru copii cu autism in 40 de centre din tara

joi, 22 decembrie 2011, 16:25
2 MIN
 Servicii gratuite pentru copii cu autism in 40 de centre din tara

Copiii cu autism vor putea beneficia de servicii gratuite de consiliere si terapie specifice in 40 de centre care vor fi deschise, in luna februarie, in Bucuresti si alte 35 de judete, in cadrul unui proiect european.

Cele 40 de centre de consiliere si terapie a persoanelor cu tulburare din spectrul autist (TSA) au fost in fiintate de Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale prin proiectul strategic "Si ei trebuie sa aiba o sansa!" – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist.

Centrele sunt in curs de dotare si amenajare, cinci dintre ele urmand sa functioneze in Capitala si restul in 35 de judete ale tarii.

Serviciile oferite vor fi gratuite, copiii diagnosticati cu autism si deferiti acestor centre vor beneficia de terapie de recuperare gratuita iar apartinatorii acestora vor primi consiliere.

"Centrele vor fi deservite de psihologi cu experienta in lucrul cu persoanele cu TSA si instruiti in terapii cognitiv-comportamentale in cadrul cursurilor organizate de Fundatia Romanian Angel Appeal si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania. (…) Pe langa infiintarea acestor centre, in cadrul proiectului au fost formati deja 480 de profesionisti in terapii de recuperare individualizata pentru persoanele cu autism si inca cel putin 100 vor mai beneficia de formare gratuita, in sesiunea de curs din luna ianuarie 2012", se arata in comunicatul remis MEDIAFAX.

De asemenea, 1.200 de medici de familie, pediatri si psihiatri vor fi formati si certificati la distanta (e-learning) in diagnosticarea precoce a tulburarilor de spectru autist si furnizarea asistentei medicale de specialitate, pana in prezent 370 de medici absolvind deja astfel de cursuri si sunt certificati de Colegiul Medicilor din Romania.

Incepand din luna aprilie a anului viitor va fi demarata si o campanie de informare a apartinatorilor persoanelor cu TSA, cu privire la infiintarea centrelor de consiliere si asistenta.

Proiectul "Si ei trebuie sa aiba o sansa!" a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de trei ani si urmareste cresterea sanselor de integrare sociala si ulterior de acces pe piata muncii, a copiilor si tinerilor afectati de autism, prin diagnosticare precoce si facilitarea accesului la servicii si programe de recuperare si asistenta specializata.

Proiectul beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, "Investeste in oameni!". (Mediafax)

Comentarii