Un Guvern nou-nout 25%

marți, 07 aprilie 1998, 23:00
4 MIN
 Un Guvern nou-nout 25%

Premierul Radu Vasile a anuntat aseara, la orele 19.00, componenta echipei cu care va guverna Romania. Desi anuntata cu surle si trimbite ca absolut noua si ca o echipa ce va face un alt fel de reforma, dintre numele anuntate doar sase sint absolut noi, adica ale unor persoane care nu au mai fost ministri. Este vorba despre Romica Tomescu (PNTCD), Alexandru Sassu (PD), Radu Berceanu (PD), Sorin Dimitriu (PNTCD), Alexandru Bogdan si Baranyi Francisc (UDMR). Aceasta inseamna, la cele 23 de posturi de ministri, o reinnoire cu circa 25% a Executivului. Discutiile pentru impartirea posturilor au durat pina aproape de ora la care Radu Vasile a prezentat lista cabinetului sau si au creat cele mai multe probleme si nemultumiri. Spre deosebire de posturi, reforma poate fi negociata. Astazi va fi finalizat si programul de guvernare, program care, datorita disputei in jurul impartirii posturilor, pare sa fi trecut cel putin pe plan secund.
Radu Vasile a mai precizat ca a fost incheiat un protocol in trei puncte, care prevede intarirea autoritatii primului-ministru in sensul de sef al Executivului, eliminarea disfunctionalitatilor din cadrul Executivului si eficientizarea sedintelor de guvern. Miine va fi depusa la Parlament lista membrilor noului guvern. Componenta acesteia este urmatoarea: Aparare Victor Babiuc (PD) Mediu Romica Tomescu (PNTCD) Turism Sorin Frunzaverde (PD) Transporturi Traian Basescu (PD) Relatia cu Parlamentul Alexandru Sassu (PD) Externe Andrei Plesu (sustinut de PD) Industrie si Comert Radu Berceanu (PD) Comunicatii Sorin Pantis (PNL) Privatizare Sorin Dimitriu (PNTCD) Interne Gavril Dejeu (PNTCD) Lucrari Publice Nicolae Noica (PNTCD) MEN Andrei Marga (sustinut de PNTCD) Cultura Ion Caramitru (PNTCD) Integrare Europeana Alexandru Herlea (PNTCD) Justitie Valeriu Stoica (PNL) Agricultura Alexandru Bogdan (PNTCD) Tineret si Sport Crin Antonescu (PNL) Finante Daniel Daianu (sustinut de PNL) Sanatate Baranyi Francisc (UDMR) Minoritati Gyorgy Tokay (UDMR) Cercetare Horia Ene (PAR) Munca si P. Sociala Alexandru Athanasiu (PSDR) Dep. Adm. Publice Locale Vlad Rosca (PNTCD) Secretariat General al Guvernului Radu Stroe (PNL)
Discutiile pentru formarea guvernului nu au mai fost ieri sub lozinca "totul merge bine". Momente de tensiune au fost inregistrate intre taranisti si liberalii grupati in jurul lui Viorel Catarama. Acesta si-a dat chiar demisia din functia de vicepresedinte al PNL, deoarece nu i-a revenit ministerul Finantelor. In plus, taranistii nu stiau ieri daca ministerul Agriculturii va mai fi atribuit liberalilor. Disputele de ieri au aratat ca lupta pentru posturi este mai importanta decit programul de guvernare. Acesta din urma se pare ca, intr-adevar, "merge bine". Democratii au lasat-o mai moale cu legile proprietatii, iar taranistii asijderea. De-abia aici totul se negociaza, asa cum declara Radu Vasile cind a fost desemnat premier.
Din cauza impasului in care au intrat, ieri, negocierile, Radu Vasile a convocat toti liderii coalitiei majoritare la Palatul Victoria pentru a calma lucrurile. Liberalii erau nemultumiti, deoarece, inca de dimineata, premierul desemnat le-a comunicat ca partidul sau nu mai este dispus sa cedeze liberalilor Ministerul Agriculturii (pentru care Biroul Permanent al PNL il desemnase pe Ioan Paun Ottiman, fost membru PAC) si nici Secretariatul General al Guvernului (unde era propus Radu Stroe). Democratii aveau si ei suficiente motive de nemultumire, deoarece taranistii manifestau rezerve si fata de cedarea Ministerului Industriei si Comertului si a Ministerului Apararii la PD. Si in privinta FPS s-au format doua curente de opinie. Potrivit PD, FPS ar trebui sa aiba un presedinte, altul decit ministrul Privatizarii, caruia i se subordoneaza Fondul. Taranistii insa doreau ca FPS sa fie condus de ministrul Privatizarii.
Catarama s-a razbunat pe partid
Surpriza cea mai mare a fost inregistrata in PNL. Vicepresedintele acestui partid Viorel Catarama a demisionat din conducerea partidului, dupa ce Biroul Permanent al partidului l-a preferat pe Daniel Daianu pentru functia de ministru al Finantelor, la care a candidat si Catarama. Prin nominalizarea lui Daianu, a afirmat Catarama, "PNL a pierdut o ocazie unica – aceea de a coordona reforma economica prin ministerul Finantelor".
Catarama a acuzat conducerea PNL ca nu duce o reala politica de centru-dreapta, afirmind ca partidul condus de Quintus sustine numai declarativ capitalul autohton si intreprinderile mici si mijlocii. In scrisoarea de demisie, Catarama considera ca "PNL sustine un buget pe care atit actualul ministru al Reformei, dl. Ilie Serbanescu, cit si fostul ministru, dl. Ulm Spineanu, il considera – pe drept cuvint – ca fiind social-democrat si care, din pacate, este departe de a reprezenta inceputul reformei sistemului fiscal si schimbarea filosofiei bugetului, idei promovate de PNL in cursul anului 1997".
Prim-vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica a apreciat demisia lui Catarama ca fiind un gest emotiv. In schimb, purtatorul de cuvint al PNL, Paul Pacuraru, a declarat ca demisia luI Catarama din functia de vicepresedinte al partidului se datoreaza faptului ca n-a obtinut sprijin pentru numirea in functia de ministru al Finantelor si viceprim-ministru pentru coordonarea reformei. Pacuraru a precizat ca gestul lui Catarama este "un semn de protest public".
PD o lasa mai moale cu proprietatile
Presedintele PD, Petre Roman, a declarat, ieri, ca formatiunea pe care o conduce este de acord cu restituirea caselor nationalizate si retrocedarea padurilor si a terenurilor, in conditiile in care aceste probleme vor fi acceptate de Parlament. Roman a afirmat ca retrocedarea caselor nationalizate poate avea loc cu conditia protejarii chiriasilor. Referitor la restituirea terenurilor agricole, liderul PD a spus ca aceasta nu trebuie sa afecteze "acele societati comerciale cu capital de stat care functioneaza bine". In ceea ce priveste padurile, "lucrurile sint intr-adevar mai complicate", deoarece PNTCD priveste "strict din unghiul de vedere al proprietatii", a afirmat Petre Roman.
Restituirea terenurilor agricole catre fostii proprietari este unul din principalele subiecte de divergenta intre PNTCD si PD. Taranistii sustin retrocedarea tuturor ternurilor trecute in proprietatea statului inainte de 1989, iar PD doreste pastrarea unei parti din actualul domeniu al statului in proprietate publica. (Sorin COZLAC)

Comentarii