Arbustii muntilor in fitoterapia traditionala si moderna

vineri, 05 ianuarie 2007, 18:42
1 MIN
 Arbustii muntilor in fitoterapia traditionala si moderna

Plante inrudite cu bradul, pinul si jneapanul (foto) sint folosite in medicina traditionala romaneasca de sute de ani. Mugurii de la aceste doua specii se folosesc la prepararea unor remedii pentru bronsite, raceli cu tuse convulsiva.

Mugurii foliari de la pin si jneapan se recolteaza in februarie de pe crengile laterale si nu pe cele terminale. Astfel se asigura dezvoltarea plantei in continuare si nu aduce nici un prejudiciu arbustilor.

Principiile active ale celor doua conifere sint uleiul volatil, taninul, rezinele, vitamina C. Produsul proaspat sau uscat este diuretic, modificator al secretiilor bronsice, antiseptic si antiinflamator.

Sub forma de infuzie este folosit ca diuretic, antiseptic si este recomandat in cistite, uretrite iar ca antiinflamator in inflamatiile cailor respiratorii insotite de tuse si bronsite.

Se pot prepara infuzii sau decocturi care se beau cite doua-trei cani pe zi. Sau se pot prepara siropuri din care se iau cite 1-2 lingurite pe zi. Extern infuzia de muguri de pin sau jneapan se foloseste ca antiseptic si cicatrizant.

Comentarii