Brusturul, buruiana pielii bolnave

vineri, 27 februarie 2009, 19:28
3 MIN
 Brusturul, buruiana pielii bolnave

Considerat un elixir pentru cosmetica, aceasta iarba, brusturele, cu frunzele mari si florile ca si scaietii are proprietati terapeutice deosebite in tratamentul afectiunilor pielii. Dar sa vedem ce este brusturul. Planta ierbacee care infloreste in august-septembrie, numita stiintific Arctium lappa, brusturele ofera fitoterapiei radacinile si frunzele.

Radacinile se recolteaza de obicei inainte de inflorire sau dupa inflorire, in lunile martie sau aprilie si toamna, in septembrie sau octombrie de la plantele de doi ani. Acestea se curata si se taie pe lung in felii subtiri pentru a se usca repede si a nu mucegai. Uscarea se realizeaza in poduri acoperite cu tabla. Frunzele se recolteaza in perioada de inflorire si se usuca la umbra.

Ce contine radacina de brustur?

Radacinile de brustur contin nitrat de potasiu, ulei volatil, acid cafeic, vitamine din complexul B si inulina (40%).

Frunzele mai contin si o substata antibiotica iar semintele contin arctiina. Datorita acestor substante active brusturul are actiune diuretica, coleretica, hipogliceminala, antifurunculoza, sudorifica, depurativa, antiseptica, antireumatismala, activeaza si fluidifica secretia biliara, antiaterosclerotic, antidiabetic si antisifilitic.

De aceea Arctium lappa are indicatii terapeutice in boli ale pielii: eczeme, psoriazis, impetigo, acnee, furunculoza; diverse afectiuni ale gurii: amigdalite, gingivite, pioree alveolo-dentara sau in reumatism, guta, dischinezie biliara, ateroscleroza, diabet, rujeola, sifilis.

Acidul cafeic impreuna cu inulina produc hidratarea tenului.

Complexul B: favorizeaza respiratia celulara; permit intensificarea metabolismului ficatului si a rinichilor  avind efect depurativ, efect antistres, eliminind oboseala si irascibilitatea.

Nitratul de sodiu: intern: elimina bolile de piele intern si extern avind efect bacteriostatic si antitoxic; elibereaza la nivel celular Ca, Mg si fosfor fiind depurativ. extern: produce o curatire in profunzime a tenului; schimba PH-ul la nivelul pielii.

Utilizari terapeutice

* Ca diuretic si sudorific se consuma sub forma de ceai prin macerarea timp de o ora a 4 linguri radacina uscata maruntita la un litru de apa clocotita. Aceasta cantitate se filtreaza si se bea intr-o zi in mai multe reprize.

* In raceli, gripe, afectiuni renale, hipertensiune si indeosebi in eliminarea toxinelor din organism se prepara decoct din 3-4 linguri la un litru de papa clocotita.

* In diabet infuzia din radacina de brusture se realizeaza din o lingur’a radacina maruntita infuzata in 250 ml apa clocotita timp de 10 minute.

* Pentru tratamentul coxartrozei in unele zone ale Moldovei se folosesc frunzele proasptete zdrobile si aplicate pe locul afectat.

* Tratamentul furunculelor se pot folosi frunze proaspete de brustur zdrobite si aplicate direct pe locul afectat sau tinctura din 150 g frunze proaspete tocate macerate timp de sapte zile in 250 ml alcool natural. Sticla in care se realizeaza tinctura se agita in fiecare zi. Aceasta tinctura poate fi folosita si in cazul afectiunilor bucale.

* Pentru tratamentul bolilor de piele se realizeaza decoct din 8 linguri praf de radacina fiert intr-un litru de apa timp de 20 de minute. Se realizeaza spalaturi locale sau pentru raceli se pot realiza frectii.

* Pentru tratarea ranilor sau bolilor de piele se realizeaza alifia de brustur. 50 g unt clarifiat sau ulei presat la rece se amesteca cu 50 ml suc de frunze. Acest unguent este foarte bun si in cazul calciielor crapate. Pentru un efect mai mare untul clarifiat se poate inlocui cu osinza de oaie care se topeste la foc foarte mic si apoi se lasa la racit si se amesteca cu sucul de frunze.

Comentarii