Ceai si cafea fara foc

vineri, 27 februarie 2009, 19:32
2 MIN
 Ceai si cafea fara foc

Apa este considerat cel mai puternic dizolvant natural. De aceea in bucataria fara foc apa este utilizata pentru a dizolva sau extrage fara fierbere toate elemenele active din plante, fructe sau coji de fructe. Acest proces dureaza minim 22 de ore. Este, de fapt, un macerat la rece realizat din apa si plante sau fructe uscate sau proaspete.

Prin fierbere s-ar distruge multe dintre vitamine sau din compusii activi ai plantelor astfel ca cei care au ales un mod de hranire, fara a fierbe mincarea, nici ceaiul sau cafeaua nu sint puse pe foc.

Cafeaua se poate realiza din 50 g boabe macinate proaspat care se pun intr-un vas ceramic sau de sticla peste care se pun 600 ml apa rece. Se acopera vasul si se lasa la macerat de seara si pina a doua zi, aproximativ 23 de ore. Cind este gata se strecoara si poate fi servita indulcita cu miere de albine. Se poate pastra in vase acoperite la racoare inca doua zile.

Ceaiul rece se prepara din 2-3 linguri plante, fructe sau coji de fructe, coaja de la jumatate de lamiie taiata cubulete sau rasa, 1 litru de apa rece, zeama de la o jumatate de lamiie si 150 g miere de albine. Intr-un vas ceramic, sticla lemn sau portelan se aseaza plantele sau fructele bucati peste care se pun cubuletele de coaja de lamiie, mierea de albine, zeama de lamiie si apa rece. Se acopera vazul apoi se lasa minim 22 de ore. Bautura poate fi utilizata oricind avind un gust placut si o aroma deosebita. Se pastreaza la rece doua zile.

Comentarii