Cu ce putem inlocui in alimentatie zaharul?

vineri, 25 aprilie 2008, 14:45
2 MIN
 Cu ce putem inlocui in alimentatie zaharul?

Cunoscut de putina vreme de omenire, zaharul a intrat in alimentatia omului foarte rapid fiind un indulcitor ieftin si usor de obtinut in cantitati mari. Insa "otrava alba" dupa studiile efectuate de cercetatori ne arata ca ea actioneaza ca o bomba cu ceas, ajutind la aparitia mai multor boli. De aceea recomandarea dieteticienilor este aceea de a incerca eliminarea zaharului din alimentatie cu diversi inlocuitori naturali astfel incit sanatatea organismului sa nu mai fie afectata.

Sucurile din fructe sau fructele proaspete contin diverse tipuri de zaharuri care pot inlocui cu succes zaharul. Dar si salatele de fructe sint o adevarata relaxare pentru organism ducind la normalizarea glicemiei, la rafinarea gustului si al mirosului. Pentru perioada primaverii fructele uscate precum stafidele, merele si perele, smochinele, curmalele sau caisele deshidratate sint inlocuitori excelenti ai zaharului.

Mierea – un aliment-medicament

Unul dintre cei mai apreciati indulcitori naturali este mierea de albine. Este ideala pentru ceaiuri, sucuri sau in lapte. Mierea de albine este un complex de mai multe zaharuri naturale, un aliment viu si in acelasi timp un medicament. De aceea organismul il asimileaza fara probleme.

Intr-adevar mierea nu este indicata a fi folosita pentru dulciurile traditionale insa cozonacul din bucataria fara foc este preparat cu ajutorul mierii de albine. De asemenea poate fi utilizata pentru cafeaua de dimineata, o combinatie perfecta daca dorim sa inlocuim un energizant.

Zaharul brun bun pentru prajituri si cozonac

Un alt inlocuitor al zaharului rafinat este zaharul brut care poate fi utilizat in prajituri si cozonac fiind considerat mai sanatos. Este asemanator cu zaharul obisnuit insa mai inchis la culoare si are o forma mai neregulata. Zaharul brut are punctul de topire mai scazut decit cel rafinat, face mai putina spuma.

Invertirea zaharului

Zaharul invertit este un mod de a evita consumarea zaharului rafinat. De fapt este o transformare a zaharului rafinat intr-un zahar care nu este periculos pentru organism. Acesta se poate prepara in gospodarie din jumatate de litru de apa, un kilogram de zahar si zeama de la o lamiie. Se pun la fiert intr-un vas smaltuit si pe masura ce fierb la foc ingaduit se alege spuma ce se ridica deasupra. Este gata atunci cind nu mai spumeaza.

Comentarii