Durerile articulare si reumatismul: exista remedii naturale?

vineri, 01 decembrie 2006, 16:11
4 MIN
 Durerile articulare si reumatismul: exista remedii naturale?

Fructe, legume si plante medicinale

Fitoterapia recomanda plante, legume si fructe care au actiune de descongestionare, de eliminare a acidului uric si uratilor ca in cazul gutei si de calmare a durerilor.

Catina se prepara sub forma de infuzie din 1-2 lingurite la o cana cu apa din care se beau 2-3 cani pe zi.

Coacazele negre se prepara sub forma de infuzie din fructe uscate din care se beau 2-3 cani pe zi.

Lamiile pot fi consumate ca atare, in limonada sau in salate.

Merele proaspete sau decoct din fructe uscate sint de asemenea recomandate in afectiunile reumatismale.

Strugurii se pot consuma proaspeti, must sau in uz extern sub forma unor cataplasme caldute la nivelul articulatiilor afectate.

Telina este o radacinoasa ce poate fi utilizata in salate sau preparata ca suc ori decoct. Sucul se consuma inainte de micul dejun in cantitati de 100 ml. Decoctul se prepara din 30 g telina la 1 litru de apa si se beau 2-3 cani pe zi.

Varza este foarte buna in uzul extern in cazul inflamatiilor. Se fac aplicatii locale cu frunze strivite fixate cu un material moale textil. Cura de suc de varza se tine 2-3 saptamini si se bea un pahar pe zi intre mese.

Usturoiul are recomandari si pentru uzul intern si pentru cel extern. Se face decoct din 2-3 bulbi zdrobiti in 200 ml apa sau lapte. Intreaga cantitate se con suma in decursul unei zile. De asemenea, se fac aplicatii locale cu bulbi fierti si calzi atit cit se poate suporta pe piele.

Tarhonul se prepara ca infuzie dintr-o lingurita planta la 200 ml apa si se beau 2 cani pe zi.

Hreanul este una dintre radacinoasele cu efecte deosebite si in raceli, dar sii n afectiunile reumatismale. Este recomandat in cure interne si externe. Pentru cele interne se prepara macerat din 2 linguri de hrean ras la 0,5 litri lapte fierbinte. cantitatea se bea dimineata, dupa micul dejun. Extern se fac frectii cu tinctura de hrean preparat din 20 g hrean ras, macerat timp de 14 zile in 100 ml alcool.

Ce mincam daca ne dor articulatiile?

Dieta pacientilor suferinzi de artrita trebuie sa contina, pe linga produsele lactate, carne dar fara cea de oaie, multe legume si fructe. Printre acestea se numara orezul, griul, fructele acre. Mirodeniile utilizate fara nici un pericol sint piperul, chimionul, ghimbirul, nucsoara si dafinul. Trebuie evitati cartofii, guliile, sfecla, conopida, fasolea si porumbul.

Pacientilor cu reumatism le sint recomandate in mod special anghinarea, sparanghelul, morcovul, telina, patrunjelul, mararul, ridichea si hreanul. In ce priveste fructele de toamna se recomanda merele, perele, strugurii, dar si cele de primavara, ciresele fragii, zmeura.

Bai de plante

Fitobalneologia recomanda un amenstec de plante cu actiune antiinflamatorie, preparat din radacina de tataneasa 30 g, flori de arnica 10 g, rizom de stinjenel 10 g, cretusca 20 g, menta 30 g si salcie 30 g. Se face apoi un decoct din 30 g de amestec la 3-5 litri apa care se introduce in apa de baie. Se fac bai generale sau locale.

Mai usor de folosit, dar mai putin costisitor si mai placut este amestecul de uleiuri esentiale in alcool de 90 de grade care se toarna in apa de baie.

Arome pentru inflamatii

Terapia prin miros, aromaterapia, recomanda pentru tratamentul afectiunilor reumatismale uleiurile esentiale de angelica, anason, balsam de Peru, mesteacan alb, camfor, scortisoara, eucalipt. De asemenea, pot fi folosite uleiurile din bvrad alb, levantica, lamiie, cimbru, coada soricelului si violeta.

In uzul extern, aceste uleiuri mai pot fi utilizate si pentru bai, comprese sau masaj. Pentru tratamentul artritelor sint recomandate uleiurile de angelica, camfor, seminte de morcov sau telina, cuisoare, coriandru, ienupar, pin, salvie si musetel.

Alte tehnici naturale in combaterea reumatismului

Pentru aplicatii locale pot fi folositi plasturi imbibati cu substante active din plante. Acestia se lipesc pe piele pe locul dureros si se lasa 6-12 ore.
Tehnicile de relaxare, vizualizare, respiratia profunda pot atenua durerile celor aflati in suferinta.

Homeopatia recomanda pentru tratamentul reumatismului inflamator cronic tuberculinum. Acesta diminueaza frecventa si intensitatea puseelor dureroase. Bryonia este recomandata in cazul durerilor ameliorate prin repaus, imobilitate sau agravate de miscare.

In cazul durerilor agravate de repaus si umiditate, ameliorate de miscare lenta si caldura, este folosit Radium Bromatum. In cazul durerilor agravate de frig, umiditate si furtuna este folosit Rhododendrom. In tratamentul reumatismului articular acut, pe linga mediacatia alopata, homeopati recomanda tot Bryonia.

Acupunctura, magnetoterapia si bioenergia sint tot atitea tehnici utilizate in scopul diminuarii durerilor, imbunatatirii circulatiei, favorizarii refacerii tesuturilor si a mobilitatii articulare. Artrozele, care sint afectiuni degenerative, beneficiaza de tratamentul cu suplimente care contin glucozamina pentru refacerea cartilagiului si boswellia care inlocuieste medicatia antiinflamatorie, protejeaza rinichii, ficatul si stomacul.

Care sint afectiunile articulare?

Reumatismul este caracterizat de inflamarea articulatiilor, insotite de dureri si edem, fenomene ce apar periodic si se instaleaza brusc. Pot fi influentate de factorii climatici.

Artrita este o afectiune de natura inflamatorie sau traumatica. Poate provoca sau nu deformari la nivelul articulatiilor. Este caracterizata de durere, pierderea flexibilitatii si rigiditate la nivelul articulatiilor.

Artroza este o afectiune degenerativa cronica caracteizata de dureri matinale agravate la efort, umiditate si frig, anchiloze care limiteaza miscarile.

Comentarii