Trandafirul care lupta cu raceala si gripa

Subtitlu

vineri, 24 noiembrie 2006, 19:33
2 MIN
 Trandafirul care lupta cu raceala si gripa

Pentru ca afara este cald si luna noiembrie pare sa ne arate ca toamna se prelungeste inca un timp, inca se mai pot culege fructele de macese. Va vor prinde bine in zilele cind guturaiul va da tircoale. Macesul sau cacadirul, Rosa canina, este un arbust foarte ramificat chiar de la radacina.

Este raspindit peste tot: la marginea drumurilor si padurilor de foioase sau in gardurile gradinilor, dar si la munte unde exista macesul de munte. Ramurile si tulpinile sint pline de spini insa florile, cind sint inflorite, sint mari, roz sau albe. Fructele, care acum sint coapte bine, au culoarea rosu-caramiziu.

De la maces se foloseste fructul dar, de la unele soiuri de cultura, se folosesc si petalele care au proprietati astringente si antiseptice datorita uleiului volatil, al taninurilor si antocianozelor. Datorita continutului mare de vitamina C si al altor vitamine (B1, B2, K, P, PP) macesul este recomandat ca vitaminizant. Este utilizat si ca astringent, antidiaretic, antiinflamator intestinal.

Continutul ridicat de vitamina C asigura functionarea normala a glandelor endocrine, creierului, inimii, splinei, ficatului si este foarte bun pentru eliminarea viermilor intestinali. Pentru aceasta se folosesc doua lingurite pulbere fina de macese la o lingurita miere luate pe stomacul gol timp de o saptamina.

Sucul de macese

Pentru vitaminizarea organismului si pentru prevenirea racelilor se obtine un suc din 100 g macese macerate intr-un litru de apa timp de 12 ore. Ca indulcitor se foloseste mierea de albine. Se strecoara si se pastreaza la loc racoros consumindu-se 2-3 cani pe zi.

Vinul de cacadire

Pentru revitaminizarea si revigorarea organismului se prepara un vin din 2 kg macese uscate care se pun in 10 litri apa calduta. Se adauga 2 kg miere de albine sau zahar si o bucatica de drojdie cit o nuca. Amestecul se lasa la fermentat 14 zile apoi se trece in sticle. Se pastreaza la racoare si se bea cite o cana pe zi timp de o saptamina apoi se face pauza o saptamina si se reia tratamentul inca o saptamina. Nu este recomandat diabeticilor.

Tinctura de macese

Tinctura este recomandata pentru raceli dar, avind un efect sedativ se pot consuma si 2-3 picaturi inainte de culcare. Se obtine din 500 g pulpa de macese proaspete si 500 g zahar nerafinat. Se amesteca bine si se lasa 5-6 zile la macerat pina lasa un suc rosu. Se adauga o jumatate de litru de alcool de 70°. Se acopera bine si se mai lasa 2-3 zile apoi se filtreza si se trece lichidul astfel obtinut in sticle inchise la culoare.

Comentarii