Un stimulent romanesc al sistemului imunitar: porumbarul

Subtitlu

vineri, 23 noiembrie 2007, 19:28
3 MIN
 Un stimulent romanesc al sistemului imunitar: porumbarul

Este porumbarul, Prunus spinosa, care creste pe dealuri pietroase, stincarii, pasuni. Are o arie de raspindire foarte bun fiind intilnit in Europa, Asia, Afrca de Nord si America de Nord. Fructele ajung la marturitate toamna tirziu fiind culese cind frunzele deja au cazut. In Oltenia traditia spune ca daca o fata isi pune martisor din flori de porumbar isi va pastra fata alba toata vara si izbindi in dragoste. In unele sate din Moldova decoctul din fructe uscate este considerat medicament in cazul dizzenteriei, dupa fierbere fructele fiind si ele consumate.

Dar, de la acest arbust se utilizeaza totul: radacinile, scoarta radacinilor si a ramurilor tinere, florile, frunzele si bineinteles, fructele. Toata planta are utilizari terapeutice in medicina umana moderna si traditionala dar si in medicina veterinara.

Florile se recolteaza in perioada de inceput a infloririi, pe vreme uscata, floare cu floare. Acestea contin flavone, acizi organici, kemferol, saruri de magneziu si potasiu, glicozide. Florile sint utilizate ca sedativ si diuretic in tratamentul nefritelor si cistitelor, enteritelor.

Frunzele se recolteaza pina in luna iulie. Sint folosite in eruptii tegumentare, boli de rinichi, vezica, eliminarea toxinelor din corp.

Radacinile subtiri, scorta radacinilor si scoata ramurilor tinere se aduna la sfirsitul vegetatiei pina in luna noiembrie. Medicina traditionala utilizeaza radacinile, scoarta si tulpina contra dureruilor de inima iar florile impotriva diabetului, astmului si ca antiinflamatoare.

Fructele culese la maturitate pot fi utilizate in alimentatie dar au si proprietati terapeutice. Acestea au actiune astringenta si diuretica si efecte antidiareic si antidizenteric. Fructele sint recomandate in dureri de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, dischinezii biliare, gura, tuse convulsiva, stimularea digestiei.

Gemoterapicul se obtine prin macerarea in solutie hidro-licero-alcoolica a mugurilor recoltati primavara si are un rol important in stimularea sistemului imunitar.

Cum se folosesc produsele porumbarului?

Impotriva constipatiei, ca sedativ nervos si diuretic se poate utiliza infuzia  din o lingurita petale la 200 ml apa clocotita. Se tine acoperit vasul 15 minute si se pot consuma 2 cani pe zi.

Pentru tratamentul eriptiilor tegumentare, boli de rinichi si vezica si ca depurativ se poate folosi o lingurita pulbere frunze la 200 ml apa. Se lasa 10 minute acoperit si se adauga un virf de cutit de bicarbonat pentru ca mediul alcalin creat favorizeaza eliberarea substantelor active care altfel ramin „inchise" in frunze.

Pentru diaree, calmarea nervilor, tonic stomahic se bea zilnic 50 ml vin de porumbar. Acesta se prepara din 300 g fructe peste care se adauga un litru de must, care se lasa la fermentat. Se trage lichidul in sticle care vor fia stupate bine cu dop.

Impotriva tusei, stimularea digestiei, guta se utilizeaza decoct din o lingurita fructe peste care se toarna 250 ml apa clocotita si se fierbe 20 minute. Se consuma 2-3 cani pe zi.

Pentru durerile de dinti se tine in gura decoct rece din radacini uscate sau scoarta de porumbar.

Si, daca se doreste o vopsire naturala a fibrelor din in, cinepa sau lina in nuante de rosu se poate utiliza amestecul din scoarta de porumbar si prun si flori proaspete de sovirf, bors si piatra acra.

Comentarii