Ce este iubirea?

joi, 14 mai 2009, 18:52
2 MIN
 Ce este iubirea?

Si in aceasta primavara, in pofida crizei economice, iubirea sta sa explodeze. La fiecare pas te impiedici de perechi care mai de care mai imbratisate si mai extaziate, caci fluturii nu filfiie doar pe cimpii, printre flori, ci si in stomac. Albinele zumzaie harnice, pomii infloresc, biciclistii claxoneaza pietonii, care sar in sus speriati precum gainile alungate.

Daca soarta cruda face ca persoana pe care-o iubim sa se afle undeva departe, acum am fi in stare de orice pentru a invinge rapid distanta pina la ea. Da, am fi capabili sa zburam, nu alta! Numai de nu ne-ar impiedica aceasta astenie de primavara, care sta in calea fericirii noastre si ne reprima orice incercare de a face vreun efort fizic. Cum spunea vestitul poet Ringelnatz? "O juma’ din mine ar zbura la tine / a doua ar ramane comod in pat, ca-i mai bine".

Mda, cam asa sta treaba cu iubirea, iubitilor! Dar haideti sa reflectam putin! Ce este de fapt iubirea? Nu cred ca exista vreun filosof, artist sau savant care sa nu fi incercat sa defineasca acest fenomen fascinant. Daca le-am analiza definitiile, am fi foarte impresionati de capacitatea lor de a reflecta realitatea si ne-am considera norocosi ca am dat peste ele, pentru a realiza apoi ca de fapt acum stim mai putin decit stiam inainte de a le fi citit. Ba chiar am observa ca aceste definitii se contrazic si se exclud reciproc. Aflam din aceste definitii ca iubirea este sinonima cu fericirea, dar si cu nenorocirea, ca este unicul miracol pamintesc, dar si suferinta vesnica, placere absoluta, dar si robie necrutatoare, bucurie infinita, nebunie trecatoare, capriciu spontan si, in sfirsit, o incredibila mana cereasca.

Si, in timp ce unul glorifica iubirea ca etern izvor al vietii, celalalt o percepe ca pe o boala grea, care face mereu ca doi oameni sa cada simultan la pat.

Spre deosebire de altii, aflindu-se si el in cautarea adevarului, scriitorul francez Jean Anouilh si-a simplificat considerabil munca. Pentru ca nu i-a dat de cap iubirii, a aruncat mingea in curtea filosofilor: "Iubirea? Iata o alta problema pe care Karl Marx n-a reusit s-o rezolve!".

Pe de alta parte, un rafinat om de stiinta a constatat in timpul cercetarilor sale ca, in cazul iubirii, de fapt, este vorba doar de o simpla reactie chimica, a carei formula toti o cauta cu mare placere.

Chiar daca ne aflam in luna mai, luna lui florar si a iubirii, eu nu am nici macar acuma habar cum s-ar putea defini iubirea. De un lucru insa sint absolut sigur: am mare ghinion in dragoste! Da, de cite ori intilnesc vreo femeie sarmanta, ori ea este casatorita, ori eu.

(Traducere din limba germana: Lucian Turcas)

Comentarii