Cit de vulnerabil este Obama?

miercuri, 20 august 2008, 19:34
4 MIN
 Cit de vulnerabil este Obama?

Dincolo de spectacolul mediatic de care cursa pentru alegerile prezidentiale din Statele Unite nu a mai avut parte de mult, campania pentru Casa Alba prezinta si o latura intunecata, din ce in ce mai prezenta in constiinta publica – si, desigur, in mass media americana. Este vorba despre teama de un posibil atentat asupra lui Barack Obama, care sa zadarniceasca sperantele pe care o buna parte a opiniei publice din Statele Unite si le-a pus in alegerea primului prezidentiabil de culoare din istoria tarii. Trecind peste mesajele optimiste privind putinta de a schimba ceva, daca Obama va fi ales presedinte, anul 2008 aduce aminte de o aniversare sinistra: s-au facut 40 de ani de cind un alt rascolitor de constiinte, reverendul Martin Luther King, era asasinat. Tot atitia ani s-au implinit de cind senatorul si candidatul prezidential Robert ("Bobby") Kennedy, o alta speranta a schimbarii de curs a Americii, avea sa fie rapus de gloante. De persistenta traumei legate de asasinarea presedintelui John F. Kennedy in 1964, inca atitia ani, sa nici nu mai vorbim. Toate cele trei victime erau persoane charismatice, care pareau sa schimbe cursul unei tari aflate oarecum intr-o deriva prelungita. Ca si Barack Obama, in zilele noastre. Atunci temele schimbarii se numeau drepturile civile, razboiul rece, criza cubaneza si angajamentul militar in Vietnam, acum este vorba despre razboaiele Americii in Irak si Afganistan, prabusirea dolarului si a pietei imobiliare americane si senzatia persistenta de orizont inchis pe care a transmis-o administratia Bush in timpul celui de-al doilea mandat.

Actuala neliniste a publicului american, cred comentatorii atenti ai cursei prezidentiale, se datoreaza tocmai uriasului succes al campaniei lui Barack Obama. Sperantele sint enorme – e cumva firesc, avind in vedere antecedentele, ca teama ca o interventie brutala si violenta sa curme cursul firesc al istoriei, respectiv ascensiunea spre fotoliul prezidential a lui Obama, sa capete proproportii. 59% dintre cetatenii americani (si chiar 89% dintre afro-americani) cred ca este foarte probabil ca Obama sa devina tinta unui atentat in cursul anului 2008. Deja au fost arestate mai multe persoane care amenintau cu uciderea candidatului prezidential democrat. Oarecum asteptat, membrii Ku-Klux-Klan-ului, inca activ in secolul nostru, semnalizeaza ca Obama este destinat sa sucombe sub loviturile unui alb din statele sudiste.

Teama de asasinat in cazul unor personaje politice importante in Statele Unite a fost intotdeauna prezenta; senzatia actuala este ca temerile sint mult mai pregnante ca altadata; de curiozitate, cautati pe internet, prin google, "obama assassination". Veti avea surprize asupra numarului de pagini continind aceasta sintagma. Desigur, ca de fiecare data, o parte a acestor constructe sint fantasmagorii pure. O parte. Nu mai departe de luna mai a acestui an, Hillary Clinton, intrebata cum de nu abandoneaza (in momentul cind parea deja a nu mai avea vreo sansa) pentru nominalizarea democratilor in cursa pentru Casa Alba, avusese nedelicatetea de a raspunde: "Cu totii stim ca Robert Kennedy a fost asasinat in luna iunie". Intre timp, d-na Clinton s-a retras; obsesiile americanilor au ramas. Observatia lui Hillary Clinton nu a adus dupa sine atitea blamuri cum ar fi fost de asteptat; in fond, majoritatea americanilor au aceleasi temeri. Un comentator de televiziune chiar a felicitat-o pe d-na Clinton pentru curajul ei de a exprima ceea ce multi gindesc. Asasinatul politic – o mare pata pe obrazul Americii dintodeauna – este inca posibil, ba chiar probabil.

Reactia lui Obama la aceste temeri: "Am cea mai buna protectie din lume. Nu va faceti griji". Dincolo de aparenta seninatate a candidatului Obama, sint multi oameni care-si fac griji pentru el. Serviciile secrete americane l-au luat sub obladuire inca din luna mai a anului, mult mai devreme decit pe oricare alt candidat prezidential din trecut. In prezent, se considera ca Obama beneficiaza de tot atit de multa protectie precum presedintele in functie George Bush – si mult mai mult decit premierul britanic Gordon Brown.

Totusi, dispozitivul de protectie in jurul lui Barack Obama ar putea fi departe de perfectiune. La o intrunire electorala recenta la Dallas, serviciile secrete au omis sa controleze cu detectorul de metale persoanele participante. La mult-mediatizata aparitie a lui Obama la Berlin, o reportera a ziarului german "Bild" a reusit sa se fotografieze cu candidatul Obama, stringindu-l de talie, fara sa fi trecut prin nici un fel de control.

Un posibil atentat reusit asupra lui Obama ar avea consecinte incalculabile asupra mentalului american. In sensul resemnarii. In interiorul comunitatii de culoare din Statele Unite s-a intiparit ideea ca unui negru nu-i este "permis" sa candideze pentru presedintie. Se spune ca fostul ministru al Apararii, Colin Powell (de culoare), a renuntat la ideea candidaturii pentru fotoliul prezidential datorita fricii sotiei sale ca ar putea fi asasinat.

Comentatorii fenomenului cred ca totusi ceva s-a schimbat: asasinii care au comis marile crime politice ale anilor ’60 in Statele Unite proveneau dintr-o America foarte divizata, dintr-o natiune intr-un razboi tacut cu sine insasi. In care ura extrema determina crimele politice. Desigur, exista si in prezent extremisti. Insa, cred comentatorii scenei politice americane, Barack Obama si-ar fi gasit o formula de protectie memorabila, inca dintr-o declaratie din anul 2004: "Nu exista o America conservatoare si una liberala, exista doar Statele Unite ale Americii". Aceasta fraza l-ar putea proteja pe Obama. Sau cel putin asa se crede.

Comentarii