Despre snooker

marți, 07 iunie 2011, 20:09
4 MIN
 Despre snooker

Am aflat de snooker din intimplare, uitindu-ma la televizor, pe Eurosport, care tocmai prezenta un meci de snooker. Un fel de biliard, mi-am zis, si am dat sa trec mai departe, cind mi-au atras atentia comentariile a doi prezentatori, Marius Ancuta si Daniel Bontea, doi tipi simpatici, autoironici (iar, dupa mine, capacitatea de a te autoironiza e un semn precis al inteligentei), informati, ce se potrivesc admirabil in neasemanarea lor. Frumusetile snookerului, ca si comentariile celor doi, m-au facut sa indragesc acest sport.

Dar apropo, este snookerul un sport? Mai degraba nu, desi ceva conditie fizica iti trebuie, dar nu ca sa-i dai adversarului cu tacul in cap, cum a mimat odata comic Mark Williams, ci ca sa-ti rupi pingelele tot inconjurind masa lunga de 4 m, ba sa te mai si aburci pe ea cind e nevoie. In orice caz, snookerul e mai sport decit jocul de poker, de pilda, joc pe care recent Agentia Nationala pentru Sport, in frunte cu fosta campioana Doina Melinte, l-a validat drept sport. Nu mai dureaza mult si fratii mai saracuti ai pokerului, am numit septicul, barbutul sau popa-prostu’, vor fi validati si ei. Ce agilitate, ce tehnica, ce rezistenta sau gratie fizica ii trebuie unui pocherist? S-o fi intrebind d-na Melinte, care si-a muncit trupul alergind la tot felul de campionate si olimpiade, cu ce particica din trup participi la "sportul" poker? Daca ma gindesc mai bine, cred ca stiu: cu hemoroizii. Mens sana in corpore barosano, suna mai nou vechea zicere latineasca. Intr-adevar, barosanii de la cazinouri si de la agentiile de poker vor primi acum bani de la buget, ca sint … sportivi.

Intorcindu-ma la snooker, sa-i spunem mai bine JOC. Dictionarele spun ca snookerul e o varietate de biliard. Aiurea-n tramvai! Biliardul este fata de snooker asemeni cuminticai Olivia de Havillant fata de stralucitoarea Vivien Leigh in "Pe aripile vintului". Este drept, biliardul a fost mai intii. Apoi, prin secolul al XIX-lea, Sir Neville Chamberlaine, un colonel britanic din India, a sugerat sa se adauge bile colorate la cele de biliard. Incet-incet, au aparut regulile noului joc. Sa retinem ca actul de nastere al snookerului este in Asia, in India. Ca si actul de nastere al sahului. Si inca ceva: jocul a aparut pe fondul de asteptare al ofiterimii engleze colonialiste, care voia sa-si "omoare" timpul in perioada lungilor incartiruiri.

Asteptarea joaca un rol important in snooker. Trebuie sa ai rabdare si sa astepti pina se intimpla ceva si greseste adversarul. Asa asteptau ofiterii englezi: sa se intimple ceva. Asteptarea te caleste, te intareste. Totul nu depinde de tine, ci de intimplarea ca adversarul sa greseasca si tu sa poti veni la masa in locul lui. Apoi tu vei gresi si va veni el. Ca sa fii un bun jucator, trebuie sa intelegi bine acest lucru: vei gresi mereu, iar intimplarea face parte din joc. Ca si din viata.

Initiativa individuala nu e infailibila. Nu e ca la sah, unde strategia si puterea de combinatie intuitiv-matematica au un rol decisiv. La snooker, oricit ai calcula inainte strategia de joc, oricit ai fi stapin pe mina ta, pe ochiul tau, ramine un procentaj de intimplare. Un fir de praf de pe postavul verde iti poate devia mersul bilei pe o linie nedorita de tine. O picatura de transpiratie pe bila – la fel. Cind "spargi" grupul de bile, pozitionarea lor se face la intimplare. Nimeni nu le poate pozitiona perfect. Nici marele Ronnie in zilele lui cele mai faste.

Sahul e plin de curse, de viclenie si calcul. El e tensionat, sporeste tensiunea mereu, te lupti, "maninci" piesele adversarului si pina la urma il rapui. Snookerul nu e deloc viclean, e mai pasnic. Nu ii iei nimic adversarului, nu il tensionezi, ci, cel mult, il pui in imposibilitatea de a juca (atunci cind il pui in pozitia de "snooker"). Nu ma mira deloc faptul ca acest joc a aparut in Asia, iar in ultimii ani a invadat tot mai mult China si au inceput sa apara jucatori buni de acolo. Pe linga conduita si abstractiunea tipic engleze, acest joc are si ceva din stilul chinezesc: de la pacifismul si rabdarea de termita de care ai nevoie  si pina la aceasta intelegere a intimplarii. Sa accepti in liniste darurile lui Tao, ce se manifesta deopotriva, cu dreptate egala, in ceruri si pe pamint. Se spune ca Tse Kung, un elev al lui Kung Fu, a vazut un batrin udindu-si gradina cu o galeata. Tse Kung i-a zis batrinului gradinar: "Daca ai avea o instalatie cu roti, ai putea sa uzi gradina de-o suta de ori in fiecare zi, fara greutate." Batrinul insa ii raspunse suparat tinarului filosof: "Am auzit de la Lao Tse, invatatorul meu, aceasta: cei ce intrebuinteaza unelte viclene sint vicleni in afacerile lor, cei ce sint vicleni in afacerile lor au viclenie in inima lor si nu pot sa ramina curati si nestricati; si cei ce nu ramin curati si nestricati sint nelinistiti in spiritul lor; iar in cei ce sint nelinistiti cu spiritul nu poate sa locuiasca Tao".

Ei, bine, snookerul elimina putin din aceasta neliniste din suflet.

Comentarii