Dupa alegeri

Subtitlu

joi, 29 noiembrie 2007, 21:19
3 MIN
 Dupa alegeri

Nu cred ca Traian Basescu se astepta la o prezenta de peste 50% la referendumul pentru votul uninominal. Iar daca a crezut intr-o mobilizare a electorilor, inseamna ca flerul lui politic a avut o sincopa. Oricum, campania electorala si pentru referendum si pentru europarlamentare a fost stearsa, monotona, cenusie. S-a vazut, prin prezenta redusa la urne, ca electoratul roman este fracturat. 70% dintre romani au ramas acasa, preferind sa se uite la meciurile (proaste) transmise la televizor. Se vor mobiliza oare la viitoarele alegeri parlamentare sau va trebui sa ne obisnuim cu ideea ca doar o treime dintre romani se intereseaza de politica? Ce sa mai spunem de „Romania profunda", cea din satele fara apa curenta si unde inca se mai foloseste plugul? Ceea ce ar trebui evitat este sa aruncam totul in derizoriu, asa cum a facut postul OTV duminica seara, titrind „Elodia nu a votat astazi, 70% dintre romani nu au votat astazi". Fata cu o asemenea tratare a subiectului nici nu-ti mai vine sa rostesti vorbe precum implicare, responsabilitate, datorie cetateneasca etc.

Si totusi, votul de duminica a avut si partile lui bune. El a confirmat intrarea in moarte clinica a trei partide: Romania Mare, Partidul Conservator si Partidul Noua Generatie. Partidul Romania Mare otraveste viata publica de 17 ani incoace. Liderul sau, Corneliu Vadim Tudor, este prototipul ticalosului abject, capabil sa comita sau sa puna in scena cele mai dezgustatoare murdarii, e un individ care minte asa cum respira, megaloman, histrion, profund duplicitar. Are o spoiala de cultura si, mai ales, un discurs facil, incit, desi delireaza, da impresia ca e coerent si-i imbrobodeste pe cei care il asculta. Am sperat ca se va tine de cuvint si va demisiona intr-adevar din Parlament. Speranta desarta, bineinteles. Tribunul s-a razgindit, motivind ca a fost rugat de membrii partidului si mai ales de fetele sale sa nu renunte la locul lui din Senat. A jucat, iarasi, o comedie penibila, cu accente de telenovela. Din fericire, am inregistrat si o paguba colaterala, excluderea lui Madam Buruiana, peste capul careia Vadim a aruncat un hirdau de laturi dupa ce pina mai ieri o scotea mereu in fata. Cariera politica a liderului Romaniei Mari este, insa, compromisa; nu cred ca se va mai ridica din noroiul in care s-a balacit pina acum.

O parte a electoratului Romaniei Mari a mers catre partidul lui Becali. Nici el n-a reusit sa atinga pragul si nu-l vom vedea, slava Domnului, pe Gigi in Parlamentul european. Cazul lui Becali e diferit: el este o creatie mediatica. Scriam aici, in urma cu un an, despre fenomenul Becali si imi mentin punctul de vedere. Anticipam ca, la prima confruntare electorala serioasa, patronul Stelei va iesi perdant. Televiziunea este aceea care i-a bagat in cap ca este un personaj important, a carui voce conteaza si care poate influenta sau schimba destine. Televiziunea si Biserica. Va mai amintiti cum s-a dus arhiepiscopul Pimen la Bucuresti si a sfintit vestiarele, barele portii si punctul de la 11 metri de la stadionul Steaua? Iata ca acum Becali e si ctitor al Catedralei Neamului. Activ pe aceste planuri, personajul e, de fapt, inofensiv pe scena politica.

Si partidul lui Dan Voiculescu a aparut in dimensiunile lui adevarate. Facind acrobatie politica si trecind de la stinga la dreapta si inapoi, Partidul Conservator a ajuns in Parlament desi n-are nici o sustinere populara. Televiziunile pe care le detine Dan Voiculescu s-au dovedit neputincioase. P.C. nu e decit un partid de buzunar, ai carui lideri incarneaza oportunismul in stare pura. Si partidul lui Cozmin Gusa a suferit o lectie usturatoare. Pe Gusa l-am vazut duminica, pe Realitatea TV, intr-o emisiune despre tinerii politicieni. Liderul PIN pare sa se complaca in postura de tinar etern (ca si Victor Ponta, de altfel). E mereu prezent la talk-show-uri, promite dezvaluiri senzationale, vrea sa induca ideea ca este un personaj de neocolit. Dar duminica balonul s-a dezumflat si doar tupeul il va determina pe Gusa sa continue.

Alegerile europene au avut valoarea unui test. Infringerea partidelor extremiste si oportuniste reprezinta latura pozitiva a votului. Sa nadajduim ca la viitoarele alegeri legislative tendinta se va confirma.

Comentarii