Strategii electorale

joi, 26 aprilie 2007, 19:59
3 MIN
 Strategii electorale

Nici nu se "racise" bine hotarirea Parlamentului si Traian Basescu si-a inceput campania electorala. Din ce am vazut pina acum, strategia sa este lesne previzibila: mitinguri, deplasari in tara pentru a se intilni cu simpatizantii, discursuri in care va accentua faptul ca cei 322 de parlamentari nu au tinut seama de avizul Curtii Constitutionale.
De cealalta parte, putem anticipa intr-o anumita masura care va fi strategia, dar coalitia anti-Basescu s-a specializat in initiative surprinzatoare, agatindu-se cu disperare de orice fapt ce e in masura sa intunece imaginea presedintelui suspendat. PSD-ul continua sa scoata la iveala fel de fel de biletele confuze, obtinute pe cai misterioase, incercind sa demonstreze ca presedintele s-ar fi servit, contrar Constitutiei, de serviciile secrete. Liberalii ii pun iarasi in fata pe Crin Antonescu si Ludovic Orban, amindoi specializati in discursuri violente la adresa lui Basescu. Am vazut deja ca este exploatata renuntarea presedintelui de a-si da demisia, in cinci minute dupa votul parlamentului, dovada in plus ca el nu-si tine niciodata cuvintul. In postura de interimar la Cotroceni, Nicolae Vacaroiu da semne clare ca se va comporta in asa fel incit sa-i ofere o lectie "practica" lui Traian Basescu, aratindu-i cum ar trebui sa actioneze presedintele Romaniei in relatiile cu guvernul si cu parlamentul. Dar marea batalie se va da in mass-media. Posturile TV si radio, precum si ziarele controlate de cei pe care Basescu i-a numit "oligarhi" si "moguli" se vor stradui sa-l discrediteze, prin orice mijloace, pe presedintele suspendat. Operatia de intoxicare a si inceput. La posturile TV ale lui Dan Voiculescu zburda dusmanii lui Basescu, animatorii de talk-show-uri se prefac ca sint neutri, am vazut-o alaltaieri pe Gabriela Vranceanu-Firea mimind ca da replici (oricum erau replici lesinate) la murdariile debitate, intr-un delir – ca de obicei – iresponsabil, de invitatul pe platou, Corneliu Vadim Tudor. M-a frapat, de asemenea, modul in care unele canale au luat imagini de la demonstratia din Piata Universitatii, cu prim-planuri prelungite ale unui barbat in virsta fara dinti si ale unor doamne, tot in etate, purtind palarioare mai fistichii; mesaj subliminal: astia sint sustinatorii lui Basescu.
Daca putem, asadar, anticipa strategia electorala in liniile ei mari, e mult mai greu sa prevedem loviturile sub centura si  masinatiunile tenebroase, de frapanta traditie securistica. In citeva zile, coalitia anti-Basescu a luat o serie de decizii la limita absurdului si in neascuns dispret fata de legile in vigoare. S-a format in Parlament (desi avem un CNA!) un fel de comisie care va stabili si va controla aparitiile televizate (ale lui Basescu si ale sustinatorilor lui, fireste). Din comisie fac parte personaje precum Adrian Paunescu, Olguta Vasilescu, Mihai Ungheanu. Se pun la cale tot soiul de combinatii pentru a prelungi (in caz ca referendumul va fi favorabil lui Basescu) statutul de "suspendat" al presedintelui. Cosmin Gusa are, brusc, vedenii si sustine ca a fost agresat, in Piata Universitatii, de mineri. Se tot insista pe ideea ca mitingurile trebuie sa se desfasoare in liniste, ceea ce ma face sa cred ca, la mitingurile lui Basescu, vor fi provocate incidente tocmai pentru a gasi pretextul interzicerii lor. Halucinanta e si aparitia, in calitate de consilier al lui Vacaroiu, a lui Ghiorghe Prisacaru, fost nomenklaturist comunist. Gheorghe Funar, Lavinia Sandru, Aurelian Pavelescu sint pe caii cei mari, lovesc in Basescu din toate pozitiile, uitind, unii dintre ei, gratie cui au ajuns in Parlament.
Un Parlament care s-a transformat, cum bine scrie Horia Roman Patapievici in "Evenimentul zilei" de ieri, intr-o "dictatura a majoritatii parlamentare". Dupa ce i-au reprosat lui Basescu inclinatiile "dictatoriale", cei 322 fac acum legea si, pe romaneste spunind, "taie si spinzura". Ignorarea avizului Curtii Constitutionale a fost primul act dintr-o serie ce ameninta sa duca la hotariri si legi complet arbitrare.
Nu e numaidecit nevoie sa fii sustinator al lui Traian Basescu ca sa-ti dai seama ca o coalitie din care fac parte Vadim Tudor si Dan Voiculescu nu poate fi decit o coalitie a raului. Singurul lucru care ar marca intoarcerea la o anume normalitate ar fi rezultatul referendumului. Mai exact spus, decisiva va fi participarea la vot. Ar trebui sa luam exemplul francezilor care s-au mobilizat la alegerile prezidentiale, stiind cit de mare este miza. O participare masiva la vot si un rezultat favorabil lui Traian Basescu ar lamuri lucrurile si ar taia elanul celor care au facut, din eliminarea lui Basescu de pe scena publica, o chestiune de viata si de moarte.

Comentarii