Inca o operatie in premiera la ortopedie

joi, 11 noiembrie 2010, 22:16
2 MIN
 Inca o operatie in premiera la ortopedie

Specialistii ortopezi s-au specializat intr-o noua tehnica operatorie pentru indreptarea defectelor piciorului. Folosita in cazul pacientilor diagnosticati cu tulburare statica a piciorului sau monturi, aceasta este pe cat de importanta pe atat de fina, necesitand migala si rabdare.

De o astfel de interventie a avut parte ieri o botosaneanca. Pacienta a stat aproape patru ore pe masa de operatie pentru a putea din nou calca normal, iar medicii spun ca peste o luna nu va mai avea probleme de mobilitate. Diagnosticul de tulburare statica a piciorului duce de cele mai multe ori la ceea ce medicii numesc halux valgus sau incalecarea degetelor de la picioare si aparitia unor monturi care, daca la inceput sunt doar inestetice, cu trecerea timpului devin dureroase si aduc si dificultati in deplasare. Medicii ortopezi sunt astfel nevoiti sa realinieze oasele degetelor, de multe ori prin sectionarea osului si realinierea acestuia cu ajutorul unor suruburi. "Practic operatia consta in realinierea definitiva a degetelor ambelor picioare. Se readuce capul primului deget la locul sau initial, dupa care se reface bolta piciorului, care este deformata in urma presiunii exercitate de-a lungul timpului. Normal, un picior are trei puncte de sprijin, in calcai, si pe degetele 1 si 5. La un picior bolnav acest sprijin se face pe degetele 2, 3 si 4", a precizat doctor Radu Malancea, medicul sef al sectiei de ortopedie din cadrul Spitalului Judetean "Mavromati".

Nu mai putin de opt cadre medicale, din care patru medici, au fost prezente in sala de operatii pentru a face operatia de finete, in urma careia pacienta s-a ales cu nu mai putin de 10 suruburi in oasele de la ambele picioare. "Este o interventie laborioasa, mai ales ca acum au fost facute ambele picioare o data, ceea ce este o premiera. Interventia a durat peste patru ore si a decurs foarte bine, urmand ca pacienta sa urmeze un program strict de terapie si recuperare. Este ca un fel de chirurgie plastica a piciorului", a mai spus Radu Malancea.

Boala afecteaza mai ales femeile

Medicii specialisti spun ca boala afecteaza mai ales femeile, majoritatea lor ajungand la spital abia cand intampina dificultati in mers. Pacientii cauta intotdeauna solutii comode, cum ar fi tratamentele naturiste, insa pentru aceasta deformare a piciorului nu exista un alt tratament decat cel chirurgical.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii