Naveta pentru medicamente

miercuri, 18 martie 2009, 21:16
2 MIN
 Naveta pentru medicamente

Accesul la servicii medicale de calitate ramane in continuare un vis pentru multi dintre locuitorii din mediul rural. In judet Botosani, doar ceva mai mult de 30.000 de sateni au in zona lor o farmacie, restul de 170.000 fiind obligati sa se deplaseze cateva zeci de kilometri pentru a-si lua retetele. De aceea multi renunta la tratament si ajung la spital in stare grava.

In judetul Botosani, doar unul din sase locuitori de la sate are acces la medicamente la el in comuna. Asta pentru ca din cele 61 de farmacii aflate in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Botosani, doar 13 sunt in mediul rural, desi la sate locuieste aproape jumatate din populatie. Acestea se regasesc in Mihaileni, Albesti, Catamarasti, Tudora, Leorda, George Enescu, Hudesti, Sulita, Corni, Ungureni, Vorona, Stauceni si Broscauti. Ceilalti botosaneni trebuie insa sa parcurga zeci de kilometri pana la cea mai apropiata farmacie, pentru a-si procura medicamentele fara de care multi nu ar putea supravietui.

Majoritatea sunt oameni batrani, iar faptul ca unele medicamente sunt compensate si chiar gratuite nu-i incalzeste deloc, atat timp cat sunt obligati sa plateasca transportul. "Trebuie sa dai 20 de lei pe drum si sa speri ca farmacia are acele medicamente. Sunt insa si tratamente pe care le gasesti doar la farmaciile din Botosani sau in cel mai bun caz la Saveni, dar unii oameni nu au de dat atatia bani numai pe naveta", povesteste un barbat de 53 de ani, din Crasnaleuca.

De multe ori, unii batrani fac greva foamei cateva zile pe luna doar pentru a avea cu ce sa-si plateasca biletul de autobuz pana in cea mai apropiata localitate cu farmacie. In multe din localitati primarii cauta oameni interesati sa investeasca intr-un punct farmaceutic, dar sansele de reusita sunt minime, lucru recunoscut de altfel si de reprezentantii CAS.

"Majoritatea celor din mediul rural nici nu-si mai iau medicamentele. Se bazeaza pe vreo ruda de la oras daca au, sa le ia reteta, daca nu, se trateaza cu ceaiuri. Din acest motiv si majoritatea afectiunilor agravate vin din mediul rural. Farmacistii refuza sa mearga in mediul rural pentru ca nu este rentabil", a precizat Carmen Nicolau, presedinte interimar al CAS Botosani.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii