Profesor salvat cu politia dintre elevi

joi, 20 ianuarie 2011, 22:11
3 MIN
 Profesor salvat cu politia dintre elevi

Potrivit politistilor, profesorul a apelat la ei dupa ce, timp de un sfert de ora, nu a reusit sa-i calmeze pe copiii de clasa a VII-a. Politistii spun ca la sosirea patrulei, profesorul se certa cu un baiat. "Nu a fost vorba de violente. Copiii au inceput sa se dea in spectacol, simtind o oarecare lipsa de autoritate. Nu era nevoie de politie", este parerea cadrelor scolii.

Politistii mai sustin ca, in urma cu cateva luni, acelasi profesor a sunat la 112 in urma unor divergente cu elevii. Si atunci ca si acum, actiunea s-a terminat doar cu avertizari scrise. "Atat profesorul, cat si elevul au fost atentionati in scris fiind avertizati de rigorile legii in cazul in care conflictul va degenera in acte de violenta", a precizat comisarul sef Marcel Prichici, seful Politiei Dorohoi.

Ieri, politistii de proximitate au organizat actiuni de informare in clasa cu pricina pentru prevenirea violentelor. Conducerea scolii a fost informata de incident, iar clasa respectiva va fi monitorizata si consiliata de psihologul scolii.

Cadre didactice agresate la scoala

In ciuda masurilor luate de autoritati, in ultimii ani s-au tinut lant agresiunile impotriva profesorilor. In februarie 2008, Dumitru Filip, elev al Grupului Scolar de Industrie Usoara, a venit beat la scoala si, atunci cand profesoara de romana i-a facut observatii, a lovit-o si imbrancit-o, aceasta cazand pe hol. Baiatul, care a dat vina pe faptul ca era tulburat din cauza ca mama ii spusese ca nu va veni acasa de Paste, a fost exmatriculat si trimis in judecata, primind un an si jumatate de inchisoare cu suspendare.

In februarie 2009, profesorul de geografie Dumitru Pancu, de la Grupul Scolar Saveni, a ajuns la spital dupa ce un elev l-a batut din cauza notelor mici. Adi Eugen Corolea a fost exmatriculat. In octombrie 2010, un elev din clasa a XIII-a de la Grupul "Vlahuta" din Sendriceni, a fost scos din scoala cu catusele la maini. Acesta si-a iesit din minti cand a fost informat ca este exmatriculat.

Pentru diminuarea violentei in mediul scolar, in 36 de unitati se deruleaza proiectul "Violenta de la cauza la efect". Fiecare scoala trebuie sa aiba un plan pentru combaterea acestui fenomen.

Specialistii cauta solutii

Specialistii sustin ca pentru diminuarea  fenomenului, se impune o colaborare stransa intre toti factorii implicati in educarea si cresterea copiilor, chiar cursuri pentru parinti. Ei spun ca trebuie sa existe o legatura mai stransa intre scoala si familie, iar cadrele didactice sa fie selectate si in functie de abilitatile de comunicare. "Factorul genetic, un comportament social invatat (tinerii tind sa-i copieze pe unii adulti) sau neadaptarea la conditiile sociale pot fi cauze ale violentei. Psihologii au un rol important", declara Florica Podariu, psiholog scolar. Ea adauga ca exmatricularea este cea mai mare greseala, deoarece excluzand un tanar din mediul scolar, el se poate simti si mai abandonat. 

Alexandra Hrincescu, inspector scolar responsabil cu activitatea educativa, afirma ca violenta este generata de teribilismul specific varstei, frustrari, comportamentul violent al unor parinti si chiar consumul de etnobotanice.

In conditiile in care psihologii nu recomanda exmatricularea, iar multi elevi comit agresiuni la varsta cand nu pot fi trasi la raspundere in fata legii, foarte multe cadre didactice spun ca s-ar impune elaborarea unor norme pentru a sti cum sa procedeze cu elevii problema si pentru a avea mai multa autoritate la clasa. In unele scoli deja de deruleaza cursuri pentru profesori.

Elevi problema taiati de la alocatii

Daca pana acum singura masura in cazul elevilor problema din invatamantul obligatoriu era scaderea notei la purtare, recent a fost dispusa o noua masura punitiva. Guvernul a decis in sedinta de miercuri ca alocatia de sustinere a familiei va fi sistata pana la sfarsitul anului daca media notelor copilului la purtare este sub opt.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii