Proiectul „Cornisa” merge mai departe

miercuri, 27 iunie 2012, 22:42
2 MIN
 Proiectul „Cornisa” merge mai departe

Temerea este aceea ca orasul ar putea avea probleme financiare din cauza ca trebuie sa asigure partea de cofinantare de 10 milioane de euro, ceea ce inseamna o rata lunara de un milion de lei. Totusi, executivul nu se mai poate razgandi dat fiind faptul ca a fost obtinuta o finantare nerambursabila de 10 milioane de euro.

"Proiectul este intr-un stadiu avansat si mergem inainte cu el, dar este ca un carbune incins. Incercam sa vedem cum gestionam situatia si cum ne pregatim pentru atunci cand vor incepe platile si nu vor mai fi fonduri. Si eu imi doresc materializarea proiectului, insa trebuie sa fiu atent la bugetul municipiului si la interesele tuturor cetatenilor. Nu vreau sa ajungem la situatia in care sa fim nevoiti sa marim impozitele, sa nu avem surse la buget", a spus Ovidiu Portariuc. Edilul a reamintit ca un proiect similar se afla in derulare intr-un alt judet din Moldova, dar a fost oprit la jumatate pe fondul problemelor financiare cu care se confrunta autoritatile locale.

Singura modificare survenita in derularea proiectului este amanarea licitatiei cu o luna, de pe 9 iulie pe 9 august.

Pentru ca municipalitatea sa nu aiba probleme se are in vedere solicitarea unui sprijin de la nivel central. Totodata, la stadiu de intentie se afla realizarea unui parteneriat turistic cu judetul Suceava, pentru ca turistii care viziteaza manastirile sa ajunga si la Botosani, in zona Cornisa. Pentru ca acest parteneriat sa fie viabil se impune si reabilitarea drumului Suceava Botosani.

Ovidiu Portariuc a explicat ca se ia in calcul si o varianta de parteneriat public privat si nu a exclus posibilitatea ca de administrarea parcului, dupa finalizare, sa se ocupe o firma privata, cu plata unei redevente catre bugetul de stat.

Firme interesate de constructie

Mai multe firme din judet si din tara sunt interesate de realizarea acestui proiect. Pe fondul interesului crescut pentru acest proiect, Ovidiu Portariuc spera sa se obtina o reducere a costului lucrarilor de 10-15%. 

Proiectul a fost demarat in 2008. Echipa din primarie a lucrat ani la rand la o documentatie voluminoasa. Contractul privind finantarea a fost semnat in septembrie 2011. In martie 2012 o parte a documentatiei privind licitatia a fost refacuta, iar in aprilie 2012 au inceput lucrarile de deviere a retelei de medie tensiune, in zona Cornisa. La jumatatea lunii mai, a fost publicat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice anuntul privind organizarea licitatiei. Proiectul nu poate fi realizat pe bucati si nici nu poate fi modificat, din moment ce finantarea a fost deja acordata.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

Comentarii