Puscarie fentata cu cuie batute in cap

marți, 11 septembrie 2012, 20:26
3 MIN
 Puscarie fentata cu cuie batute in cap

Peste 100 de detinuti de la Penitenciarul Botosani ajung lunar la spital cu fel de fel de afectiuni inventate sau rani pe care si le provoaca singuri. Conducerea institutiei nu le poate refuza acest drept, astfel ca multi vin si de doua sau trei ori pe saptamana.

Cel mai elocvent exemplu este al unui detinut care intr-o saptamana, a ajuns zilnic la spital cu un cui batut in cap. Cadrele medicale au ajuns sa il cunoasca pe barbatul de 24 de ani mai ceva ca pe angajatii de la Penitenciar care il aduc. Tanarul, originar din comuna suceveana Balaceanca, a fost condamnat pentru talharie si luna trecuta a ajuns de opt ori la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) cu aceeasi problema. El le-a explicat medicilor ca scotea cuiele din tamplaria ferestrei si le batea in cap in semn de protest fata de faptul ca nu i se permitea sa aiba televizor in camera. Cazul nu este, insa, singular, cadrele medicale confruntandu-se lunar cu astfel de situatii. 

Acestea isi aduc aminte de un detinut care si-a batut sase cuie in cap si care le-a explicat exact cum face pentru a nu-si provoca leziuni grave. In alte cazuri detinutii se taie superficial pe maini sau la gat, tot pentru a ajunge la spital.

Altii mimeaza ca sufera de diferite afectiuni si cand ajung la UPU cer sa fie internati pentru a fi tratati sau chiar operati. Unul dintre acestia a solicitat sa fie operat de apendicita, iar altul a spus ca acuza mai multe probleme de sanatate si vrea sa fie internat. In urma investigatiilor, medicii au constatat ca nu suferea de nicio afectiune.

Specialistii spun ca numarul cazurilor de acest fel creste mai ales in perioada sarbatorilor, cand detinutii incearca prin astfel de metode sa iasa macar pentru un timp din unitatea de detentie.

„Avand in vedere statisticile, chiar din ultimii ani, majoritatea fie stiu, fie se informeaza din discutiile cu colegii despre cum sa isi provoace leziuni care par grave, dar nu necesita spitalizare. De obicei sunt rezolvati la noi si apoi sunt redirijati catre Penitenciar. Dar pana sa ne convingem daca acea afectiune este sau nu reala, se cheltuiesc sume importante pentru analize", a declarat Petre Radauceanu, medicul sef al UPU-SMURD.

De la inceputul anului 2012 pana in prezent au fost internate 26 persoane private de libertate in unitatile sanitare din afara sistemului administratiei penitenciare, precum si 233 in cadrul penitenciarelor-spital din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

caseta

Sute de solicitari de ingrijiri medicale

La sfarsitul lunii trecute erau in custodia Penitenciarului Botosani erau 1.179 de persoane private de libertate. Acestea au avut aproape 900 de solicitari de a merge la spital pentru a fi investigati pentru diverse afectiuni  care nu puteau fi confirmate sau infirmate in unitatea de detentie. „Conform legii, persoanele private de libertate beneficiaza gratuit de servicii de asistenta medicala si de medicamente. Incepand cu data de 01.01.2012, la nivelul Serviciului Medical din cadrul Penitenciarului Botosani, s-a inregistrat un numar de 863 de solicitari in vederea acordarii de ingrijiri medicale din partea persoanelor private de libertate cu diferite afectiuni, dintre care 250 urgente medicale", a precizat Anna-Maria Anghel, purtator de cuvant al Penitenciarului Botosani.

Majoritatea detinutilor au reclamat afectiuni din sfera ORL, dermatologie si stomatologie. Desi la nivelul Penitenciarului exista un cabinet medical, cadrele medicale de acolo sunt limitate in actiune, de  lipsa echipamentelor. Astfel ca de cele mai multe sunt nevoiti sa-si trimita pacientii la spital. In plus multi dintre cei care sunt trimisi din nou in detentie, dupa ce li se administreaza un tratament local, au are sa recurga la metode mai drastice, cum ar fi un cui batut in cap.

 -Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

Comentarii