Botez la 78 de ani

vineri, 03 iulie 2009, 19:34
3 MIN
 Botez la 78 de ani

De citiva ani, preotul Gabriel Cimpoesu, originar din Balusesti, activeaza ca misionar in Coasta de Fildes . El este ajutat de un alt preot, Marius Gabrie Catrintasu. Cind au ocazia, cei doi trimit catre Episcopia de Iasi marturii despre munca de crestinare pe care o duc si despre dificutatile pe care le intimpina in misiunea lor.

Potrivit parintelui Marius Catrintasu, pentru un misionar din Coasta de Fildes, luna iunie este luna in care se aduna roadele celor trei ani de pregatire specifica pentru Botez. "Iata principalele etape ale pregatirii pentru acest moment important. In primul rind este adeziunea data de viitorul candidat la Botez, pentru a fi incorporat in Biserica Catolica. Cel mai adesea vin din Comunitatea CMA (protestantii), pentru ca sint atrasi de valorile morale catolice, de cultul extins si de devotiunile frecvente fata de Maica Domnului si fata de sfinti, de procesiunile cu Preasfintul Sacrament si de organizarea specifica. Aceasta adeziune are loc, cel mai adesea, dupa Liturghia principala din satul unde se afla misiunea noastra catolica, Djebonoua. In al doilea rind este inscrierea pentru Botez si inceperea pregatirii necesare. De regula, in primul an pot fi numarati sute de candidati de toate virstele, care sint pregatiti de peste 40 de cateheti, cel mai adesea in baule, care este limba locala, si franceza, pentru cei care merg la scoala. Din nefericire, numarul acestora se diminueaza treptat, datorita diferitor factori: femeile cel mai adesea nasc, barbatii pleaca in cautarea unui loc de munca si nu mai au timp sa continue pregatirea, copiii mor de diferite boli", spune parintele Catrintasu.

Botez la 78 de ani

Urmatorul pas il constituie examinarea dupa fiecare an terminat. Daca viitorul botezat poseda bine cele predate, va merge mai departe, daca nu – va repeta anul. Inainte de botezul propriu-zis are loc o zi de reculegere si meditatie, pentru aprofundarea noii vieti ce va incepe in curind. In ziua Botezului, toata comunitatea este prezenta in jurul viitorilor botezati.
"Prin marele dar al lui Dumnezeu, anul acesta au fost botezati 50 de persoane, dintre care patru au plecat deja la Domnul. La Djebonoua au intrat in rindul crestinilor catolici 32 de suflete, printre care si seful traditional al satului, Kouakou Paul. Zilele trecute, ne-a impartasit o experienta pe care a trait-o la putin timp dupa botez. Era o dupa-amiaza linistita, cind, la un moment dat, in propria casa s-a trezit fata in fata cu un sarpe cobra. A reusit sa il indeparteze, dar, din pacate, o parte din veninul scuipat a ajuns pe mina sotiei, suferind o oarecare iritatie specifica. Duminica urmatoare, a multumit lui Dumnezeu, in cadrul sfintei Liturghii, pentru protectia oferita si pentru darul Botezului. Niciodata nu ne vom multumi cu putin. Ne dorim ca numarul crestinilor sa fie mereu ascendent, dar sa fie si crestini «catedrala», si nu crestini «cocioaba»", marturiseste parintele Marius Catrintasu.

Duminica, 28 iunie, in satul Adjouassou, la aproximativ 20 de kilometri de misiunea catolica, preotul catolic a celebrat ritualul Botezului pentru trei candidati: o batrinica de 78 de ani, o femeie de 50 de ani si o tinara de 14 ani. "Desi Liturghia era prevazuta pentru ora 9, am inceput cu intirziere din motive organizatorice. De regula, cind preotul ajunge in sat, abia in acel moment crestinii lasa tot lucrul si se pregatesc pentru Liturghie, asta insemnind inca o ora. Incet, incet, au inceput sa se adune imprejurul altarului improvizat, facut in fata capelei. La un moment dat, am realizat ca erau mai multi pagini prezenti decit crestini catolici, curiosi fiind de evenimentele petrecute la ei in sat. In acele momente unice pentru mine, am fost constient ca eu culeg roadele unor suflete care au muncit cu truda inaintea mea. Nu era meritul meu ca trei suflete au ajuns la un capat de drum si, in acelasi timp, la un inceput de drum, pentru ca orice sfirsit cheama un nou inceput", a mai povestit preotul misionar.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii