Secretele din farfuria bolnavilor

joi, 08 septembrie 2011, 20:43
3 MIN
 Secretele din farfuria bolnavilor

Se stie ca dragostea trece prin stomac si ca un stil de viata sanatos prespune o alimentatie sanatoasa. Cind esti bolnav, principala calitate a unui meniu alimentar nu e sa fie gustos, ci sa fie adaptat in asa fel incit sa completeze tratamentul prescris de medic. La fel, se stie ca hrana din spitale nu a fost niciodata prea stralucita. Dar, in conditiile in care cea mai alocatie de hrana pentru un bolnav este de 12 lei, iar cea a unui detinut ajunge la 80 de lei, spitalele trebuie sa se descurce cum pot. Insa, putini cunosc riguroziatea si efortul cu care se alcatuieste un meniu pentru pacientii unui spital cu zeci de sectii, dar si analizele "la singe" ale mincarii, pentru a evita riscul aparitiei unor toxiinfectii alimentare.

Intre arta culinara si stiinta

De trei ani si jumatate, Manuela Sescu este asistentul dietetician al spitalului. A absolvit Facultatea de Medicina si a facut cursuri de specilizare pentru aceasta profesie. In fiecare zi, Manuela Sescu decide ce vor minca pacientii internati la Spitalul Municipal de Urgenta Roman.

"De regula, inca de la internare, pacientii sint intrebati daca vor sa manince la cantina spitalului. Meniul se face de pe o zi pe alta. In fiecare dimineata, fiecare sectie imi comunica numarul de pacienti care vor sa manince, pentru a sti cite portii trebuie preparate. Meniul se stabileste in functie de produsele care exista in magazie, iar cantitatea portiilor – in functie de virsta sau afectiune", explica asistentul dietetician.

Alocatia cea mai mare de hrana pe zi, adica 12 lei, o au bolnavii diabetici. Urmeaza apoi bolnavii psihici, cu 10 lei, apoi lehuzele, cu 9,8 lei. Cea mai mica alocatie de hrana o au nou-nascutii – 1,8 lei. Daca acestia sint hraniti natural, banii intra in alocatia mamei.

Ca sa intocmesti meniul pentru 20 de sectii din spital, cu sute de bolnavi, nu e deloc ca si cum ai sta in bucatarie acasa, gindindu-te ce sa gatesti, ci e stiinta pura si precizie. "Dupa ce am intomit meniul, medicul epidemiolog ia probe din mincare si o avizeaza. Unii pacienti nu inteleg faptul ca e mincare de regim. Se pling ca nu are gust, dar alimentatia trebuie sa completeze medicatia. Unii nu respecta regimul, pentru ca maninca ce le aduc rudele de acasa. De exemplu, o portie de carne are 150-200 de grame, zaharul – 10 grame, uleiul – 5 grame. Lunea, martea si joia sint zile in care meniul cuprinde carne. Ne-am gindit ca duminica nu are rost sa risipim carnea, pentru ca e zi de vizita si bolnavii primesc mincare de acasa. De asemenea, vinerea(nu neaparat ca e zi de post) si miercurea ne-am gindit ca oricum e necesara o zi pentru detoxifiere. In general, la spital se serveste pilaf, ghiveci, macaroane cu telemea. Dimineata, meniul poate consta intr-un ou fiert, ceai si unt", mai spune asistentul dietetician Manuela Sescu.

In cursul zilei de joi, la spital s-au gatit 322 de portii de mincare. "Pina acum, a cam lipsit carnea, dar s-au incheiat contracte noi si s-a scos la licitatie achizitia unor pulpe de pui. Am optat pentru pulpe de pui pentru ca, daca se cumparau pui intregi, apareau nemultumiri pentru ca unul a primit o aripa, altul piept sau altul doar spate de pui. Este un risc destul de mare, mai ales in perioadele calduroase, sa apara toxiinfectii alimentare, dar, pina acum, nu am avut probleme. Oricum, ne-am descurcat destul de bine in situatie de criza", mai spune asistentul dietetician.

Faptul ca unii pacienti se pling de mincarea din spital nu schimba faptul ca meniul trebuie sa completeze tratamentul. Uneori, a minca nesanatos face orice medicatie neputincioasa.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii