Spitalul, in razboi cu E.ON

miercuri, 24 februarie 2010, 20:34
3 MIN
 Spitalul, in razboi cu E.ON

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenta Roman a declarat razboi companiei E.ON. Managerul interimar al spitalului, medicul Mircea Coada, sustine ca spitalul trebuie sa plateasca, in plus, inca 735.478 de kilowati-ora, dintr-o greseala care apartine furnizorului de energie electrica. Managerul spitalului a declarat ca va refuza sa plateasca si va merge in instanta pentru a apara drepturile institutiei, daca va fi cazul.

Tensiuni intre spital si E.ON

Medicul Mircea Coada sustine ca, la sfirsitul anului trecut, institutia sanitara a renuntat la serviciile E. ON Moldova Distributie, iar furnizarea energiei electrice se face, acum, prin alta firma. "Au fost mai multe motive care ne-au determinat sa ne orientam spre alt furnizor de energie. In primul rind, in vara trecuta, datorita unei caderi de tensiune, la spital s-a ars un aparat de radiologie, a carui reparatie a costat aproximativ 50 de milioane de lei vechi. E.ON a refuzat sa ne despagubeasca. Apoi, noi am devenit consumatori eligibili si ne-am inscris la licitatie, care a fost cistigata de firma Trans Energo. Facturile sint mai mici, iar din estimarile noastre am calculat o economie substantiala pentru spital. La inceputul acestui an, reprezentantii E.ON au facut un control la punctul de transformare din spital si au constatat ca a fost schimbata o piesa, astfel ca, in perioada februarie 2007 – 31 noiembrie 2009, spitalul a consumat mai mult decit a platit. Pina acum, spitalul platea facturile pe baza citirii contorului de catre reprezentantii E.ON. Conform calculelor, ar urma sa platim, in plus fata de cit am platit pina acum, inca 735.487 de kilowati-ora. Angajatii nostri nu au acces la punctul de transformare decit in prezenta reprezentantilor E.ON. In plus, nu am fost anuntati niciodata de inlocuirea piesei respective", a declarat managerul interimar al spitalului.

Spusele sale sint sustinute si de Costel Zavalichi, directorul administrativ al spitalului. "In luna ianuarie, s-a intocmit un buletin de verificare de catre cei de E.ON, buletin pe care am refuzat sa-l semnez. Conform acestui buletin, in punctul de masurare, parametrul de masurare era mai mare decit cel prevazut. Ulterior, in luna februarie, a fost intocmit un proces de constatare a abaterii, in care se specifica faptul ca nu e vorba de «consum fraudular», dar ca avem de platit contravaloarea a 735.478 de kilowati-ora, pentru perioada februarie 2007 – 31 noiembrie 2009. Problema e ca noi nu avem nici un contract cu E.ON. Contractul de furnizare a energiei electrice a fost incheiat in 2000 cu Renel. Dupa ce a fost preluat de catre E.ON, in 2007, in mod normal, reprezentantii noii firme ar fi trebuit sa reinnoiasca acel contract. In plus, nimeni nu ne-a anuntat despre  inlocuirea acelei piese, care a dus la aceasta situatie", a declarat directorul administrativ al spitalului.

Medicul Mircea Coada a declarat ca, pina la lamurirea situatiei nu va plati suma facturata in plus si a refuzat orice negociere cu reprezentantii E.ON, aratindu-se dispus sa mearga in instanta pentru clarificarea imprejurarilor.

"Facturile emise de catre compania noastra catre Spitalul Municipal Roman reprezinta contravaloarea energiei electrice consumate de catre aceasta institutie. Din cauza unei erori depistate doar la finele anului trecut, facturarea energiei electrice consumate de catre Spitalul Municipal din Roman s-a facut in mod gresit. Pentru a corecta aceasta eroare, compania noastra a emis catre Spitalul Municipal Roman o factura corectoare. Factura corectoare a fost calculata in baza datelor specificate in avizul tehnic de racordare emis consumatorului, aviz care face parte integranta din contractul de furnizare a energiei electrice catre Spitalul Municipal Roman", a declarat Sorin Munteanu, specialist relatii publice, Departamentul de Relatii Publice si Comunicare E.ON Romania.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii