Casa de Asigurari de Sanatate Suceava, ultima pe tara

miercuri, 19 mai 2010, 20:38
3 MIN
 Casa de Asigurari de Sanatate Suceava, ultima pe tara

Statistici sumbre in ceea ce priveste functionalitatea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Suceava vin din tot mai multe zone. Casa de Asigurari de sanatate se apara cu legislatia in baza  careia aceasta structura functioneaza.  Inaintea comentariilor facute de medici am optat in a face publice doua sesizari adresate Casei Judetene de Asigurari de Santatate chiar de catre o colega a Cristinei Iordachel, doctorul Corina Stanescu, sefa sectiei de boli infectioase de la  Spitalul Judetean Suceava.

Din corespondenta cu Casa de Asigurari de Sanatate semnata de doctor Corina Stanescu rezulta  ca situatia in ceea  ce priveste tratamentul hepatitelor cronice virale la sectia de profil a spitalului judetean a fost total neglijata. "Am participat la intalnirea Comisiei de Experti a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pe problemele legate de tratamentul antiviral al hepatitelor cronice virale. Concluziile intrunirii referitoare la judetul nostru sunt: judetul Suceava se afla pe primul loc in ceea ce priveste numarul de pacienti cu dosare depuse la CJAS Suceava, lista de asteptare numarand un numar de 253 de pacienti ("oaia neagra" conform afirmatiilor prof. Dr. Liana Gheorghe, membra a Comisiei); perioada de asteptare a unor dosare a ajuns la 4 ani de la depunere, situatie de asemenea singulara in tara; numarul aprobarilor in 2009 fiind de 36, iar in trimestrul I din 2010 – doar cinci. S-a mentionat de asemenea ca nu intotdeauna dosarele aprobate de CNAS sunt insotite si de sumele de bani necesare tratamentului respectiv". Pe acest fond se solicita posibilitatea includerii in acest an a unui numar crescut de pacienti  cu probleme hepatice.

Dar nu numai pacientii cu probleme hepatice au ramas fara finantare de la bugetul de stat prin intermediul Casei de Asigurari Suceava.

Seful sectei Boli Infectioase din cadrul Spitalului Sfantul Ioan cel Nou Suceava a aratat ca incepand cu luna mai a anului 2009 au existat disfunctionalitati datorate insuficientei sumelor alocate bolnavilor diagnosticati cu HIH – SIDA. "Au existat disfunctionalitati in asigurarea medicamentelor ARV si non- ARV, incluse in programul PN4, disfunctionalitati datorate insuficientei sumelor alocate programului, aceste sume reprezentand aproximativ 50% din necesarul lunar. Mentionam ca am trimis periodic catre DSP Suceava si CJAS Suceava actualizarea necesarului pentru pacientii aflati in evidenta noastra. Am informat cele doua institutii asupra disfunctionalitatilor programului", arata sefa sectiei de Boli Infectioase, Corina Stanescu.

De retinut ca in primele patru luni ale acestui an, sumele alocate pentru bolnavii de HIV – SIDA au reprezentat doar 40,7% din necesarul lunar.

Aceste date pot fi, desigur, interpretate in fel si chip. Dar colegii din sistemul public de sanatate incep sa arate tot mai des cu degetul catre "presedintele – director general" al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Cristina Iordachel, care nu a reusit pana acum sa convinga directorii de spitale ca poate face ceva pentru a asigura sistemului de sanatate judetean un statut mai bun decat cel din alte judete. Este vorba de lipsa de de combativitate si interes a actualei conduceri dar si mediocra impresie pe care cei care manageriaza Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate au inoculat-o sefilor de la Bucuresti. Sa fie lipsa de profesionalism, lipsa de argumente, nu ne putem pronunta, cert este ca sistemul de sanatate sucevean este subfinantat chiar si in comparatie cu judetele din jur – Botosani, Neamt, Iasi.

Pe de alta parte, in spitalele publice nu sunt bani pentru medicamente, materiale sanitare, aparatura medicala in schimb sunt finantate foarte bine din bugetul de stat, cabinete, clinici si spitale private.

Unica tinta a conducerii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate este acum asigurarea salariilor personalului medical din sistemul public. Nicio alta initiativa nu este luata in considerare. Toate aceste afirmatii, transmise de cadrele medicale si administrative din Spitalul Judetean Suceava nu sunt deloc incantatoare. Atitudinea tuturor este aceea ca in aceasta perioada, nu este deloc suficient pentru un manager sa se limiteze la a da ordine conform dispozitiilor venite de la centru ci sa caute macar solutii pentru a se descurca mai bine decat omologii din judetele vecine, daca nu se poate altfel.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii