Cele 150 de cazuri de meningita nu reprezinta pentru Ministerul Sanatatii o epidemie cu risc major

joi, 05 iulie 2012, 20:33
3 MIN
 Cele 150 de cazuri de meningita nu reprezinta pentru Ministerul Sanatatii o epidemie cu risc major

La solicitarea ministrului Sanatatii, o echipa de specialisti epidemiologi din Ministerul Sanatatii si Institutul National de Sanatate Publica a evaluat situatia epidemiologica din judetele Suceava si Botosani privind cazurile de meningita acuta virala inregistrate in ultima perioada.

„Pe baza evaluarilor efectuate si a datelor colectate atat din sistemul sanitar, cat si din cel de invatamant local, specialistii epidemiologi au constatat ca, in prezent, nu exista in aceste doua judete o epidemie cu risc major pentru starea de sanatate a populatiei, dar se inregistreaza un numar crescut de cazuri de imbolnavire", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii referitor la situatia epidemiologica din judetele Suceava si Botosani. Totodata, ministerul de resort recomanda mentinerea cu rigurozitate a masurilor de igiena privind aprovizionarea cu apa potabila si respectarea normelor de igiena personala (spalatul frecvent pe maini) pentru a evita aparitia focarelor epidemice in comunitatile urbane si rurale din aceste zone.

Conform ultimelor date transmise de DSP Suceava, in data de 5 iulie, in judetul Suceava erau inregistrate 154 de cazuri de imbolnavire, iar in judetul Botosani un numar de 44 cazuri. Cele mai numeroase cazuri au fost inregistrate in cele doua municipii resedinta de judet, aproape in exclusivitate la copii si adolescenti.

In majoritatea cazurilor, boala a fost precedata de imbolnaviri digestive, iar transmiterea infectiei s-a realizat prin deficiente de igiena (maini murdare, scaldat in ape de suprafata necontrolate, evacuare necorespunzatoare a rezidurilor in sistemul de canalizare etc), respectiv prin numar crescut de evenimente generate de festivitatile colectivitatilor prescolare si scolare de sfarsit de an scolar cu participarea unui numar crescut de copii de pe teritoriul judetelor sau interjudeatean.

„Evolutia situatiei epidemiologice din regiune ramane in monitorizarea autoritatilor sanitare si a celor ale administratiei publice locale pentru stingerea transmiterii bolii in comunitate. Mentionam ca, toate cazurile de meningita acuta virala inregistrate au fost cazuri usoare sau medii, fara deces. Multi dintre cei afectati au fost complet vindecati si externati dupa ce au primit ingrijiri medicale in unitatile sanitare cu paturi", transmite MS.

Numarul cazurilor de meningita din judet a trecut de 150

La nivelul judetului Suceava, in ultimile 24 de ore, au fost diagnosticati cu meningita acuta virala sapte pacienti, din care sase sunt internati in cadrul Sectiei de Boli Infectoase a Spitalului Judetan de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou" Suceava si unul este internat in Sectia de Boli Infectioase din Spitalul Municipal Campulung Moldovenesc. Ultimele cazuri au fost diagnosticate in Hantesti, Udesti, Frumosu, Frasin, Suceava si Vicovu de Sus, pacientii avand vasta cuprinsa intre 1 si 15 ani. Din totalul de 154 de cazuri, 59 dintre bolnavi sunt spitalizati iar un numar de 95 au fost deja externati.

Meningita nu poate fi prevenita prin vaccin si nici tratata cu ajutorul medicamentelor

Pentru tipuri de infectii depistate in judetul nostru nu exista vaccin sau medicamente, motiv pentru care igiena personala raman sigurele modalitati de preventie.

„In conditiile meteo din ultima perioada caracterizate de caldura extrema, enterovirusurile cauzatoare de infectii digestive, in special la copii, s-au inmultit rezultand in unele zone un numar crescut de imbolnaviri", explica MS. Infectiile transmise pe cale digestiva cauzeaza o varietate mare de imbolnaviri, ca de exemplu: infectiile gastroenterale (febra, crampe abdominale, greata, varsaturi, diaree), infectii oculare (conjuctivite), infectii orofaringiene (angine) si, in situatii mai grave, meningite acute virale.(Adelina TALPALARIU)

Comentarii