Copila de 6 ani, ucisa de lipsa unei ambulante

joi, 15 septembrie 2011, 19:56
8 MIN
 Copila de 6 ani, ucisa de lipsa unei ambulante

Sistemul sanitar in haos ucide, iar oamenii mor cu zile. O fetita, de 6 anisori a decedat, iar alta, de 12 ani, a fost internata la Spitalul Judetean "Sf. Ioan cel Nou" din municipiul Suceava cu traumatism cranio cerebral, hematom si fractura la gamba dreapta, dupa ce o stiva cu scanduri s-a prabusit peste ele. Ceea ce este dureros este ca fetita de 6 anisori ar fi putut fi salvata daca ambulanta care a fost solicitata prin 112 pentru interventie ar fi ajuns la fata locului, iar cadrele medicale ar fi intervenit in timp util. Pe de alta parte, Serviciul Judetean de Ambulanta Suceava declara ca apelul inregistrat la ora 19.52 solicita ambulanta pentru o singura victima si ca aceasta ar fi ajuns in timp util la destinatie, daca nu ar fi preluat fetita salvata, de pe drum, din masina parintilor. Conducerea Directiei de Sanatate Publica a spus ca fetita care a decedat avea leziuni deosebit de grave si nu ar mai fi putut fi salvata nici daca ar fi intervenit imediat un echipaj medical de urgenta.

In loc sa isi duca fiica la gradinita, parintii Ileana si Ion Ureche au inceput ieri pregatirile pentru inmormantare. Sfasiati de durere, inca nu le venea sa creada ca  fiica lor, unul din cei 10 copii ai lor, a trecut la cele vesnice.

Tragedia s-a produs miercuri seara, in jurul orei 19.40, la locuinta lui Ion Ureche din orasul sucevean Cajvana. Cele doua fetite, Ema Ureche, de 6 anisori si Eudochia Boca, de 12 ani, eleva in clasa a VI, se  jucau in curtea familiei Ureche, dupa ce prima dintre cele doua facuse curatenie in ograda. In joaca lor, fetitele au atins stiva de scanduri proaspat slefuita de tatal Emei, moment in care aceasta a luat-o la vale si s-a prabusit peste amandoua. Micutele au fost prinse sub bucatile de lemn insa cea mai puternic sub scanduri a fost prinsa Ema. Ileana Ureche, mama acesteia din urma, a auzit plansete si strigate de ajutor, iar cand a iesit in curte nici nu-i venea sa creada ce avea sa vada in fata ochilor. Femeia declara ca a scos fetita dintre scanduri si a solicitat trimiterea unei ambulante la fata locului pentru tarnsportul celor doua micute la spital. In ajutor au sarit si vecinii care vazand ca timpul se scurge, iar ambulanta nu mai vine, au urcat fetitele in doua masini pentru a fi transportate la spital.

Pe drum, autoturismul cu care a fost transportata  Eudochia Boca de la Cajvana spre Radauti s-a intersectat cu o ambulanta trimisa din Solca, care a preluat-o pe aceasta. In schimb, pentru Ema interventia cadrelor medicale a fost deja tarzie, ea a decedat la scurt timp pe patul de spital din Radauti, unde a fost adusa cu masina unor vecini.

Serviciul Judetean de Ambulanta sustine ca parintii fetitelor au solicitat interventia pentru o singura victima

Parintii micutei de sase anisori acuza conducerea Ministerului Sanatatii care prin programul de reforma au desfiintat Statia de Salvare din orasul Solca, aflata la 5 km de orasul Cajvana, iar  deplasarea unei ambulante de la Radauti pentru interventie este mult mai greoaie, cu atat mai mult cu cat si numarul ambulantelor este redus. Pe de alta parte, insa, directorul medical al SJA, dr. Mihaela Abalasei, a explicat ca ambulanta a fost trimisa de la cea mai apropiata statie, nou infiintata in Solca, dupa inchiderea spitalului. De asemenea, aceasta a lamurit ca prin apelul de urgenta la 112, care este inregistrat la ora 19.52, a fost solicitata interventia pentru o singura victima. "Noua ni s-a solicitat ambulanta pentru o singura victima, ni s-a spus ca este vorba despre o fetita strivita de lemne. Nu ni s-a spus ce varsta are victima, deci nu stim la care dintre cele doua fetite s-a facut referire, dar noi am dirijat din cea mai apropiata substatie o singura ambulanta. Aceasta a preluat fetita in varsta de 12 ani de pe drum, la ora 20.07, deci dupa un sfert de ora, din localitatea Arbore, pentru ca parintii nu au mai avut rabdare sa astepte ambulanta si au mobilizat-o, desi nu este indicat sa mobilizezi o persoana ranita. Am parcurs distanta in cel mai scurt timp omeneste posibil", a spus directorul medical al Serviciului de Ambulanta.

Mama, insa, nu poate intelege de ce nu a sosit o autosanitara si pentru a o salva pe fetita ei. "Era printesa noastra. Facuse curat si se juca in curte. Parca ceva ma trimitea sa o strig la masa, dar am ezitat sa o chem. Si nenorocirea s-a intamplat intr-o fractiune de secunda. Era cea mai iubita de mine din cei 10 copii pe care ii cresc cu atata dragoste si grija. Nu imi vine sa cred ce s-a intamplat. De ce nu au ajuns la fata locului cei de la ambulanta? Intervenau in timp util, pana la Radauti cu ce sa intervenim noi?", spune printre lacrimi, Ileana Ureche, mama fetitei decedate.

De cealalta parte, tatal  micutei, Ion Ureche, sustine ca ar trebui luati la intrebari cei care distrug  sistemul sanitar . "Lasati-ne cu necazul nostru…. Intrebati-i pe cei de la ambulanta de ce nu au venit la timp…" spunea cu durere in suflet barbatul.

Legea spune ca acordarea primului ajutor calificat este organizata astfel incat timpul maxim de sosire la locul interventiei de la apelul de urgenta sa nu depaseasca opt minute, pentru zonele urbane la cel putin 90% dintre cazuri, si 12 minute pentru zonele rurale, la cel putin 75% dintre cazurile de urgenta. "Legea le permite o marja de eroare. Ambulanta dirijata din Solca a ajuns la timp, chiar daca au preluat victima din Arbore. Parintii s-au speriat foarte tare si nu au mai avut rabdare sa astepte, motiv pentru care au mobilizat victima. Cealalta fetita a fost transportata cu masina personala la spitalul din Radauti. A fost o intreaga ameteala", a spus purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Suceava, Adrian Popescu. Directorul aceleiasi institutii, dr. Ludovic Abitei, a declarat si el ca ambulanta a ajuns sa preia victima intr-un termen relativ util si normal. "Ambulanta a venit de la Solca, nu de la Radauti, a ajuns in 15 minute, bineinteles, acest lucru depinde de mai multi factori, depinde de drum, de poduri, de cei care incurca traseul, de carute. Oricum, din intreaga reforma sanitara care s-a facut in Romania, cel mai bine functioneaza sistemul de apelare de urgenta 112, aproape ireprosabil", a explicat directorul DSP. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al institutiilor implicate, nu a fost vreo problema legata de durata prea lunga de interventie. Singura nelamurire tine de faptul ca nu a fost solicitat ajutorul pentru ambele fetite ranite, motiv pentru care nu a fost trimisa decat o ambulanta, care s-a intersectat pe drum cu una dintre masini, probabil, prin sansa.

Si directorul medical al Serviciului Judetean de Ambulanta, si directorul DSP au adaugat ca a fost vorba despre un caz de accidentare foarte grav si ca micuta nu ar fi avut sanse de supravietuire nici daca era preluata imediat de echipajul de prim ajutor. "Din cate am inteles, fetita grav ranita a fost transportata mai intai cu masina la dispensarul din localitate, care era inchis, si abia apoi la Spitalul Municipal Radauti. Parintii au fost cei care au decis atunci ce sa faca cu copilul, dar chiar daca era dispensarul deschis, nu ar fi putut sa il salveze", a spus dr. Abalasei. Nici dr. Abitei nu considera ca daca ar fi fost dispensarul deschis, sau un centru de permanenta in localitate, fetita ar fi putut fi salvata, din cauza starii foarte grave in care se afla. "Copilul a fost pur si simplu strivit de lemne, indiferent de medicul care ar fi intervenit, s-ar fi putut cel mult prelungi viata ei cu jumatate de ora", a completat acesta. Cazul este cu atat mai dificil cu cat, data fiind gravitatea traumei, numai un medic urgentist specializat ar fi avut cele mai bune mijloace de interventie, iar un medic de familie din dispensar, sau un medic specialist nu ar fi putut face mare lucru.

In Cajvana de cateva luni de zile se incearca convingerea medicilor de familie pentru a se asocia, astfel incat sa poata fi deschis un centru de permanenta. Legislatia a fost modificata in vara, iar medicii nu mai sunt obligati sa faca garzi in centre de permanenta. Din aceasta cauza, convingerea lor s-a dovedit aproape imposibila pana la momentul actual. "In Cajvana ne dorim si noi un centru, isi doreste si primaria, dar medicii nu vor, cu toate ca salariul se ridica la nivelul salariului unui medic specialist din spital. Singura concluzie la care pot ajunge este ca au suficienti bani si ca nu le mai trebuie, daca refuza oportunitatea asta de castig suplimentar. Dar atunci sa nu se mai planga ca sunt prost platiti. Noi suntem legati de maini si de picioare si asteptam vointa lor liber exprimata. Ei refuza, iar in situatii de genul acesta ar trebui sa dea socoteala", si-a exprimat nemultumirea directorul DSP.

Fetita care a scapat a fost internata in Spitalul Judetean cu o fractura deschisa la gamba si lovituri pe fata

Cea de-a doua fetita, victima a accidentului, care a fost preluata de ambulanta, se afla internata la Spitalul Judetean Suceava, sub supravegherea medicilor. Medicul urgentist Tiberiu Bradatan a declarat ca aceasta s-a prezentat cu o fractura deschisa de gamba si cu un traumatism cranio-facial minor, care a fost suturat. Micutei i s-au acordat ingrijiri medicale, iar piciorul drept i-a fost pus in ghip. "La momentul actual aceasta se afla internata in sectia de Chirurgie Infantila, si este stabila si constienta. De altfel, fetita s-a prezentat intr-o stare destul de buna la spital, iar parintii erau bucurosi ca a scapat", a spus dr. Bradatan.

Eudochia Boca, in varsta de 70 de ani, sustine ca miercuri seara, nepotica ei venise de la scoala si a mers in vizita la vecina lor, asa cum obisnuia si in alte zile. "Fetitele s-au jucat dupa ce sparsesera nuci, iar Ema maturase in curte. Am auzit un alt baiat din vecini care le-a vazut cand s-a rasturnat stiva de scanduri. Am venit sa vedem ce s-a intamplat si am vazut nenorocirea", ne-a spus batrana.

Tatal micutei de sase anisori se ocupa cu slefuitul scandurilor, iar acestea erau asezate, potrivit membrilor familiei, una peste alta. Se pare insa ca scandurile erau lunecoase, iar in momentul cand fetitele le-au atins, au luat-o la vale.

Potrivit Inspectoratului de Politie al Judetului Suceava, cele doua fetite se jucau in apropierea unei stive de scanduri, iar din  cauza faptului ca acestea nu au fost asezate corespunzator, la trecerea minorelor pe langa acestea, scandurile au cazut peste ele, provocandu-le leziuni. "Minorele au fost transportate la Spitalul municipal Radauti, unde a survenit decesul minorei Ema Ureche, iar Eudochia Boca, dupa  ce i-au fost acordate primele ingrijiri medicale de specialitate, a fost transportata cu un echipaj al ambulantei la Spitalul Judetean Sf. Ioan Cel Nou Suceava, unde a fost internata cu diagnosticul "traumatism cranio cerebral, hematom zigomatic, fractura deschisa 1/3 inferioara gamba dreapta", sustin politistii suceveni. 

Imediat dupa accident, Politia orasului Suceava a deschis o ancheta in ce priveste tragedia, fiind intocmit dosar pentru autoaccidentare si moarte suspecta, urmand a fi elucidate imprejurarile in care s-a petrecut evenimentul. 

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii