Deficit grav de medici urgentisti in judetul Suceava

luni, 19 septembrie 2011, 20:12
3 MIN
 Deficit grav de medici urgentisti in judetul Suceava

Doar cinci medici care au specializarea in medicina de urgenta lucreaza in spitale din judetul Suceava, in conditiile in care sapte unitati spitalicesti din localitati importante au serviciu de urgenta propriu. Penuria de personal medical face ca multe cazuri de traume care ajung in centre medicale sau dispensare, unde lucreaza medici cu alte specializari, medici de familie sau medici generalisti fara experienta in serviciile de urgenta, sa nu poata fi adresate pana la sosirea ambulantei.

Directia de Sanatate Publica Suceava a atras in repetate randuri atentia asupra crizei de personal in unitatile spitalicesti sucevene si mai ales asupra nevoii de medici urgentisti in judet. Cu toate acestea, conditiile foarte grele in care isi desfasoara activitatea acest gen de specialisti, care au nevoie de rezistenta si de o anumita structura psihica, face ca nu multe cadre medicale sa-si doreasca sa lucreze in unitatile de primire urgente, mai ales in conditiile in care si banii sunt cu adevarat putini si nu pe masura muncii. Pe langa putinii candidati pentru aceste posturi, spitalele trebuie sa se incadreze cu cheltuielile de personal intr-un procent de maximum 70% din buget, motiv pentru care, in ciuda deficitului, nu sunt interesate, de fapt, sa faca angajari.

Spre exemplu, Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Suceava, cel mai complex serviciu de urgenta din judet, functioneaza cu sase medici mai putini decat ar fi nevoie pentru ca fiecare garda sa se desfasoare, conform legii, cu patru medici pe tura, astfel incat media de 200 de prezentari pe zi sa poata fi gestionata in timpi mai scurti. La Spitalul Municipal Radauti ar mai fi nevoie de trei medici urgentisti si de unul la Spitalul Muncipal Vatra Dornei. La Gura Humorului ar mai trebui angajati inca doi medici urgentisti, la acelasi numar ridicandu-se si necesarul Serviciului Judetean de Ambulanta. Aceste cifre indica, la nivelul judetului, un necesar de 14 specialisti in medicina de urgenta, semnaland la acest capitol cel mai mare deficit de personal, urmat de sectorul de medicina interna, unde ar mai fi nevoie de sapte medici.

Dintre cei care lucreaza deja in structurile de urgenta, nu toti au specializarea in medicina de urgenta. Pe langa acestia, numai personalul angajat in Serviciul Judetean de Ambulanta mai are instruire in domeniul medicinei de urgenta, instruire care consta in cursuri de specializare de cate sase luni. Faptul ca medici care nu au pregatirea necesara abordeaza in spitale din judet victime care constituie urgente poate face la un moment dat diferenta dintre viata si moarte, tinand cont de particularitatile de abordare a pacientilor in situatie de trauma. Este reprezentantiv cazul unui medic de interne sucevean pus in fata unui pacient implicat intr-un eveniment rutier chiar in fata dispensarului in care lucra. Cu toate ca victima ar fi trebuit sa beneficieze din primele secunde de asistenta medicala, doctorul respectiv a sunat un medic urgentist din UPU Suceava pentru a intreba ce trebuie sa faca, neavand pregatirea necesara de a aborda pacientul in stare traumatica, inainte de a fi stabilizat. Purtatorul de cuvant al DSP Suceava, Adrian Popescu, a comentat ca o astfel de situatie trebuie tratata in acest mod, pana la sosirea echipajului de pe ambulanta. "Nimeni nu e doctor pe toata medicina, e imposibil sa inglobezi totul, de asta exista atatea specializari. In strainatate, de fapt, sectoarele sunt mult mai specifice decat la noi, iar serviciile prestate sunt la standarde calitative mult mai inalte si din cauza asta", a precizat Popescu.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii