Dolhasca, uitata de autoritati in fata stihiilor

joi, 13 noiembrie 2008, 21:07
11 MIN
 Dolhasca, uitata de autoritati in fata stihiilor

Lucrarile la casele care trebuie reconstruite in orasul Dolhasca se deruleaza intr-un ritm destul de lent comparativ cu alte localitati sucevene unde casele sunt aproape de finalizare sau chiar au fost terminate la rosu si receptionate. In urma inundatiilor din luna iulie a acestui an, comisiile trimise la fata locului de Prefectura au stabilit ca noua case vor trebui stramutate si construite pe un alt amplasament intrucat nu mai prezinta siguranta.

Majoritatea proprietarilor acestora case sunt batrani cu pensii mici si care au trait o viata in acele locuri, fiindu-le greu sa se duca in alte case. De aceea, unii nu au fost de acord cu varianta initiala propusa de Primarie ca toate cele noua case distruse de ploi sau de inundatii sa fie reconstruite una langa alta, pe un teren pe care Primaria il avea in satul Poieni. "Oamenii nu au vrut pentru ca era undeva la marginea satului, dar avantajul ar fi fost ca era o zona neinundabila si amplasarea caselor fiind compacta, era mai usor de lucrat la acestea. Cred ca pana acum s-ar fi terminat lucrarile", ne-a declarat viceprimarul Ioan Savin.

Alexandru Hurjui, Constantin Moldoveanu, Dumitru Dragoi, Aglaia Procovanu, Valentina Corciu, Petru Furnica, Catinca Cucos, Catinca Zamfirache si Cvonstantin Sirbu asteapta de mai multa vreme sa li se faca noi locuinte. Unii din ei si-au pierdut speranta si nici ca se mai gandesc sa se mute in noile case in aceasta iarna. O parte din ei prefera sa riste sa ramana peste iarna in casele lor decat sa se mute in casele care oricum li se vor preda doar la rosu. Exceptie face casa lui Alexandru Hurjui pentru care Consiliul Judetean Suceava a alocat 50.000 de lei in plus peste suma alocata de Guvern si, astfel, la casa respectiva se vor face si lucrari de amenajare interioara si tencuire a peretilor exteriori astfel incat sa poata fi predata la cheie. Chiar si asa, este putin probabil ca locuinta va fi finalizata in aceasta luna.

La ora actuala, o parte dintre case sunt la stadiu de acoperis, altele la nivel de centura si cateva din ele abia la zidarie. Trei dintre familiile ale caror case au fost inundate sunt din Dolhasca si se vor face tot in sat, dar in zona neinundabila. Doua dintre acestea sunt amplasate una langa alta iar cea de-a treia la cateva sute de metri distanta de primele doua. Alte doua case au fost in satul Budeni. Una este construita din chirpici pe un deal, dar ploile au distrus-o si o alta casa va fi construita langa aceasta. O alta casa este situata destul de aproape de rau si proprietarul va fi stramutat intr-o locuinta ce se construieste langa alte case, intr-o zona neinundabila. In Silistea, Sindeni, Gulia si Poienari exista cate o casa care a fost distrusa de ploi sau de inundatii si care trebuie construite pe un alt amplasament.

Vaduve batrane locuiesc in casele distruse de ape 

In ultima perioada de timp, constructorul a incetinit ritmul. Desi firma Tehnocon din Falticeni este singura care se ocupa de construirea caselor noi, faptul ca acestea nu sunt reconstruite una langa alta a dus la intarzierea lucrarilor. O alta problema o reprezinta sumele mici cu care trebuie sa isi plateasca muncitorii, precum si ritmul in care a fost platit. "Constructorul cand s-a angajat sa faca lucrarile la cele noua case a primit promisiuni de la Prefectura ca vor primi bani. Nu a fost insa chiar asa. Constructorul, de fapt, a construit cu banii lui si abia acum li s-a dat o parte din bani. Oricum nu cred ca este vreun constructor care sa fie multumit de banii pe care ii primeste pentru case si de aceea firma are probleme cu oamenii", ne-a declarat viceprimarul Ioan Savin.

Intre timp, fiecare din cele noua familii si-au gasit adapost pe unde au putut, adica fie pe la rude, fie locuiesc in casele inundate, improvizandu-si unele camarute din case in care sa poata locui. Niciunul din sinistrati nu stau in containere. Unii, chiar daca sunt batrani, refuza sa isi accepte soarta jeluindu-se cum fac altii. Fiind invatati toata viata cu munca, cativa din ei continuau sa lucreze prin casa sau sa faca alte treburi pe la gospodarie.

Catinca Zamfirache, vaduva in varsta de 72 de ani, sta si acum in casa distrusa de ploaie din satul Budeni si spera ca va putea sa se mute in casa noua cat mai repede. Aglaia Procoveanu, o vaduva in varsta de 80 de ani, tot din satul Budeni inca mai sta in casa de langa malul Siretului. Din cand in cand, cum are timp, merge sa vada cat s-a mai lucrat la casa noua. Muncitorii spun ca se lucreaza bine, dar casa trebuie terminata numai la rosu, iar sperante sa primeasca bani de la autoritati nu prea sunt, rudele si poate vecinii fiind singura baza a vaduvelor.

Catinca Cucos, o batrana in varsta de 78 de ani din Silistea, locuieste in vechea casa pe care a mai reparat-o pe ici, pe colo. Peretii din spatele casei stau sa se prabuseasca si nici acoperisul nu este in siguranta. In fata casei inundate s-a facuta casuta cu banii de la Guvern. Lucrarile sunt printre cele mai avansate din Dolhasca, mai trebuind sa fie pusa tabla pe acoperis. Pe femeie nu o gasim acasa, unul din vecini spunandu-ne ca a plecat la camp sa vada ce este de lucru.

Nici un dig nu exista in zona de risc a raului Siret

Ne intoarcem din Silistea in Dolhasca unde mai sunt alte trei cazuri similare cu cel al Aglaiei Procovanu. Trei case ale familiilor Furnica, Dragoi si Procovanu stau pe buza rapei Siretului. La orice inundatie, casele respective pot fi luate de furia apelor. Noile case pentru cele trei familii nu au fost facute inca. La cea pentru familia Dragoi urma sa fie turnata centura. Celelalte doua pentru familiile Moldovan si Furnica au acoperisul pus, urmand sa mai fie puse geamuri si usi, viceprimarul fiind destul de optimist in aceasta privinta. Oamenii insa nu sunt deloc multumiti si sunt prea putin optimisti. Cu multa bunavointa i se adreseaza viceprimarului si incearca sa vada daca mai afla sau nu cate ceva de la el.

"Noi am vrea, dar nu se poate sa ne mutam la iarna in casa noua. Nu este terminata iar eu si sotia mea suntem betegi amandoi. Ramanem iarna in casa asta ca nu are cine ma ajuta. Am copii, dar de fata nu mai stiu nimic iar ceilalti sunt plecati la oras si au si ei niste probleme de sanatate", ne spune Petru Furnica. Are 77 de ani si a fost operat de mai multe ori de prostata. De aceea nu se poate misca foarte bine. Ajutorul lui in casa este de la sotia sa, de aceeasi varsta cu el. Familiile Furnica, Moldovan si Dragoi au gospodarii care se vede cu ochiul liber ca au fost bine ingrijite. Siretul nu a crutat truda acestor familii si ani la rand a muscat din mal asa ca unele anexe gospodaresti au fost distruse de apa si au cazut atunci cand s-au surpat malurile. Unii copaci batrani au fost si ei smulsi din radacini. Acum, malul raului a inaintat chiar pana la peretele casei sotilor Furnica. Nici vecinii acestora – familiile Dragoi si Moldovan, nu sunt intr-o situatie mai buna, ba din contra, si casele lor sunt la nici un metru de rapa.

Cu patruzeci de ani in urma, cand si-au facut aceste gospodarii, cursul raului Siret era la vreo 200 de metri distanta de case, lucru confirmat, de altfel, si de primar. Cu timpul, cursul apei s-a modificat iar Siretul a tot muscat din maluri. Cu ani multi in urma, in spatele caselor erau gradini de legume iar astazi este doar raul si o "mare de prundis" explotat in nestire de o balastiera. Oamenii dau vina pe balastiera si spun ca nu de putine ori s-a intamplat cand au facut sesizari la autoritati, dar fara prea mare efect. Pana si un stalp de inalta tensiune este inconjurat de apele raului, ca sa nu mai vorbim de drumul judetean si de calea ferata care trece pe langa case si care, pe anumite portiuni, se afla la cativa metri de malurile raului Siret.

Practic, la orice inundatie mai puternica drumul judetean care trece prin Dolhasca, paralel cu raul Siret, poate fi rupt la fel ca la Moldovita sau la Brodina. Dincolo de drum este calea ferata, riscul de a fi distrusa si aceasta fiind considerabil. De ani de zile, autoritatile locale au facut memorii la divese institutii centrale si judetene, dar de fonduri pentru lucrari de indiguire si de deviere a cursului apei nu a auzit nimeni. Din cand in cand, mai erau trimisi niste oameni care sa faca masuratori in zona, dar atat.

Case terminate la Liteni si Cornu Luncii, discutii cu privire la indiguiri

Situatia este ceva mai buna in orasul Liteni unde au trebuit refacute trei case. Lucrarile au fost finalizate si se asteapta ca in cursul zilei de astazi sa fie receptionate noile locuinte realizate la rosu. Spre deosebire de Dolhasca, toate casele sunt situate in aceeasi zona iar constructorul a reusit sa duca la indeplinire toate prevederile contractuale. O singura fantana va deservi cele trei case. Inspectorul de urbanism Liviu Florescu sustine ca firma Force Construct "s-a miscat bine in ce priveste lucrarile". "Este firma unor tineri, unul din ei fiind student. Deoarece societatea este la inceput de drum s-au multumit cu cat li s-a dat", ne-a spus Liviu Florescu.

Printre sinistratii din Liteni care vor sta in casa noua este si batrana Zoita Tampascu, in varsta de 84 de ani, care in pezent sta la una din fiice. Mai este cazul tanarului Gheorghita Tanislav care sta la parinti. Mioara Lupu sta, de asemenea, la parinti impreuna cu sotul si cei tei copii minori. Consiliul Judetean Suceava a alocat 100.000 de lei vechi Primariei orasului Liteni pentru a realiza si unele lucrari de amenajari interioare in cele trei case si, in masura in care timpul permite, finisari exterioare. Lucrarile vor incepe, insa, abia dupa ce Prefectura va receptiona casele facute la rosu cu bani de la Guvern. Reprezentantii Primariei considera ca in circa o luna de zile lucrarile din interior, inclusiv montarea sobelor pe lemne, vor fi finalizate si cei ale caror case au fost inundate si distruse se vor putea muta in casa noua pana la Craciun.

O situatie similara este si in comuna Cornu Luncii unde primarul Petru Voda a facut demersuri pentru a se aproba constructia a trei fantani, cate una pentru fiecare casa. Ca si la Liteni, casele ce se fac cu bani de la Guvern sunt construite in aceeasi zona, pe un teren din satul Baisesti si sunt intr-un stadiu destul de avansat, aproape ca la Liteni. Trebuie spus insa ca fantanile sunt in diverse stadii de executie.

Din pacate, sinsitratii nu prea vor sa se mute repede in casele nou facute intrucat fondurile date Primariei nu au fost suficiente pentru amenajari in interior si tencuieli exterioare iar oamenii nu vor sa inghete iarna de frig. O problema destul de sensibila in comuna este, insa, in continuare, cea a apararilor de mal si a digurilor din zona cursului de apa. La inundatii s-au facut unele lucrari care inca se mai vad, insa exista in continuare o serie de probleme ce nu s-au rezolvat in privinta apararilor de maluri si a digurilor. Si in aceasta comuna sunt case construite, unele chiar cu zeci de ani in urma, la distanta foarte mica de rau iar oamenii, pe buna dreptate, sunt ingrijorati de posibilitatea ca o noua inundatie le-ar distruge munca de-o viata.

Un falticenean inca mai plateste credit la banca pentru casa distrusa de calamitati

In municipiul Falticeni cel care s-a ocupat indeaproape de reparatiile de case este viceprimarul Gheorghe Aldea. Spre deosebire de celelalte localitati unde casele ce trebuiau reconstruite au fost distruse de ploi si de revarsarile raurilor, la Falticeni trei case au fost distruse de alunecarile de teren. Trebuie spus ca acestea au fost reactivate de ploile din iulie si au distrus o parte din canalizarea orasului din apropierea vechiului cimitir evreiesc. Stadiul reconstructiei caselor este ceva mai bun decat la Dolhasca, dar sub cel de la Liteni si Cornu Luncii. Primaria a dat loturi de case pentru sinistrati intr-o zona situata in apropierea locului unde se construieste spitalul municipal.

Problema este ca municipalitatea nu a dispus de loturi foarte mari de teren, astfel incat fiecare dintre sinistrati a primit cate 250 de metri patrati. Unul dintre ei – Pavel Sandu, este preot crestin ortodox pe rit vechi si a fost detasat temporar la o parohie din Delta Dunarii. El este singur si casa sa este singura din cele trei care respecta proiectul trimis de la Guvern. De altfel, intrucat este o casa destul de mica, lucrarile facute la aceasta sunt cele mai avansate, viceprimarul Gheorghe Aldea fiind de parere ca in jurul datei de 15 noiembrie va putea fi facuta receptia locuintei.

Fratele preotului Pavel Sandu, Gheorghe Sandu are o situatie ceva mai complicata. El are sotie si trei copii, este angajat al CFR si lucreaza la Gara Burdujeni. Casa pe care si-a ridicat-o in zona unde s-au reactivat alunacarile de teren era facuta cu credit si omul mai avea inca de platit rate la banca insumand 100 de milioane de lei vechi. Nenorocirea care s-a abatut asupra lui nu l-a demoralizat, el recunoscand insa ca autoritatile si in special viceprimarul s-au implicat cat le-a stat in putinta pentru a-l ajuta si aimpulsiona ritmul de derulare a lucrarilor. Avand o familie mare de crescut, Gheorghe Sandu a hotarat sa nu respecte cu strictete proiectul de casa trimis de Guvern. Zis si facut, el si-a luat inima-n dinti si s-a apucat sa faca din nou o casa care sa aiba un etaj. O perioada de timp si-a luat concediu si a lucrat in strainatate si, cu banii pe care i-a mai castigat, precum si alte ajutoare, a inceput sa isi zideasca o noua casa cu etaj.

Lucrarile sunt destul de avansate, viceprimarul Gheorghe Aldea sperand sa fie casa receptionata la rosu pana la sfarsitul lunii. Gheorghe Sandu, insa, nu vrea sa afiseze in vreun fel durerea si stresul prin care trece, spunand ca este multumit de sprijinul primit si ca daca nu va reusi sa isi faca macar o camera sau doua in interior, atunci va petrece sarbatorile in chirie. Cea de-a treia casa din Falticeni ce se face cu bani de la Guvern este a Dorinei Hornea. Ea locuieste cu sotul si cu mama ei si a decis sa faca si ea o casa cu mansarda. La ea lucrarile nu sunt intr-un stadiu atat de avansat ca la vecinul ei Gheorghe Sandu, motiv pentru care viceprimarul are in vedere si varinta trimiterii unor echipe de la Primarie pe langa cele ale firmei Tehnocon si care sa reuseasca sa finalizeze casa la rosu pana in 30 noiembrie. De altfel, viceprimarul a si spus ca familia Hornea se va muta in noua casa abia la primavara.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii